Eget dricksvatten
Har du egen brunn är det viktigt att du analyserar ditt dricksvatten regelbundet. Både vattnets kvalitet och tillgången på det förändras över tiden. Det kan vara problem med vattnet även om det inte smakar, luktar eller ser konstigt ut. För ökat skydd kan du även registrera din brunn i Brunnsarkivet.
Registrera dig i Brunnsarkivet
Registrera din brunn i Sveriges geologiska undersökning, SGU. Då bidrar du med värdefull information, samtidigt som din brunn får ett ökat skydd.
Registrera din brunn Länk till annan webbplats.
Om du har registrerat din brunn kan dina grannar ta hänsyn till din brunn när nya brunnar ska borras för vatten eller energi. Det ger också kommunen underlag i planeringen för att motverka framtida vattenbrist. Dessutom kan räddningstjänsten hitta information om din brunn i Brunnsarkivet om en miljöolycka skulle inträffa i ditt område.
Brunnsarkivet Länk till annan webbplats.
Provta dricksvatten
Om du har en egen brunn är det viktigt att du analyserar ditt dricksvatten regelbundet. Både vattnets kvalitet och tillgången på det förändras över tiden. Det kan vara problem med vattnet även om det inte smakar, luktar eller ser konstigt ut.
Så provtar du ditt dricksvatten
Att byta till kommunalt vatten
Om du bor inom verksamhetsområde för kommunalt vatten, men har en egen dricksvattenbrunn kan du koppla in dig på det kommunala (allmänna) vattennätet. Kontakta Hässleholm Miljö för mer information.
Hässleholm Miljö Länk till annan webbplats.
Egen brunn i en verksamhet
För dricksvattenbrunnar som används inom verksamheter som till exempel restauranger, caféer, skolor, vårdhem, hotell och uthyrning av stugor gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Föreskrifterna gäller också om du producerar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn alternativt om mer än 50 personer förses med dricksvatten.
Ovanstående anläggningar ska registreras som en livsmedelsverksamhet hos miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?