PFAS
PFAS är ämnen som är mycket svåra att bryta ner och som kan ansamlas i människor och djur. Det förekommer inte naturligt i miljön och det kan ha skadliga effekter på människa och miljö.
Detta är PFAS
PFAS är en grupp av högfluorerade ämnen som är kända för sina fett-, smuts- och vattenavvisande egenskaper. De används i en mängd olika produkter, inklusive brandskum, impregneringsmedel, pappersförpackningar, skidvallor, Gore Tex-produkter, kosmetika, ytbehandlade non-stickpannor, rengöringsmedel, sköljmedel, färger, lacker, trycksvärta, klister, läkemedel och tandkräm. På grund av deras omfattande användning kan PFAS hittas i miljön och i vårt vatten.
PFAS effekter på människor och miljö
PFAS är mycket svåra att bryta ner och kan ansamlas i levande organismer, inklusive människor. Vissa studier har visat ett samband mellan PFAS-exponering och negativa hälsoeffekter, inklusive försämrat immunförsvar. PFAS kan också påverka miljön genom att ackumuleras i mark och sediment och kan mätas i ytvatten, grundvatten och dricksvatten.
PFAS-källor
PFAS kan komma från en mängd olika källor och kan bland annat förekomma i avloppsvatten då PFAS-kemikalier är vanligt förekommande både i industrier och hushåll. Andra sannolika punktkällor är brandövningsplatser där det använts släckmedel.
Pågående arbete
För att bättre förstå och hantera PFAS-föroreningar har det genomförts provtagningar och analyser på vatten och fisk i Finjasjön. Dessa analyser kan hjälpa till att bedöma riskerna för människor och miljö. Det pågår även identifiering av PFAS-relaterade utsläppsområden som förekommer i kommunen.
PFAS i Finjasjön
En undersökning av vattnet i Finjasjön under våren 2024 visar att det förekommer halter av PFAS/PFOS. Med anledning av det utfördes en ny undersökning av matfisk i Finjasjön. Enligt den bedöms PFAS-halten i fisken vara måttlig och indikerar inte någon omfattande lokal påverkan. Men eftersom det fiskas regelbundet i Finjasjön finns möjligheten att fisken sprids och konsumeras i samhället. Detta gör att Livsmedelsverket rekommenderar att ett tillfälligt lokalt kostråd införs.
Vill du ta del av rapporterna i sin helhet, kontakta Kontaktcenter.
Tel: 0451-26 70 00
E-post till kontaktcenter@hassleholm.se
Kostråd
Det finns inga nationella kostråd för PFAS, men det är allmänt rekommenderat att begränsa konsumtionen av fisk från förorenade vatten. Livsmedelsverket avvaktar den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) risk- och nyttovärdering. Efsa väger i sin bedömning nyttan med att äta fisk mot risken att utsättas för olika miljögifter, bland annat PFAS-ämnen. Detta arbete beräknas vara klart år 2025
Vissa grupper, barn och ungdomar, de som planerar att bli gravida, gravida och ammande kvinnor, bör vara särskilt försiktiga. I dagsläget finns inga lokala kostråd, men det kan komma att beslutas framöver.
Lokalt kostråd för Finjasjön
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har infört ett lokalt kostråd gällande matfisk från Finjasjön.
Följande grupper bör enbart äta fisk 2‑3 gånger per år från Finjasjön:
- barn och ungdomar
- den som vill bli gravid nu eller senare
- gravida och ammande.
För andra gäller högst en gång i veckan.
Det lokala kostrådet är tillfälligt och gäller fram till att nya mätningar visar andra resultat, Livsmedelsverkets riktlinjer ändras eller att det införs ett nationellt kostråd kring PFAS
Tolerabelt veckointag (TVI)
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet tar fram tolerabla (acceptabla) veckointag för olika miljögifter. Med tolerabel nivå menas den mängd av ett ämne som en människa kan få i sig varje vecka under sitt liv utan att hälsan påverkas.
Livsmedelsverket bedömer att du kan överskrida det tolerabla veckointaget under kortare perioder utan att riskera att din hälsa påverkas. Däremot är det viktigt att om möjligt begränsa att regelbundet äta fisk som innehåller höga halter av PFAS.
Frågor och svar om PFAS i Finjasjön
Kan människor och djur dricka av vatten och bada i Finjasjön?
Ja. Att människor eller djur dricker vattnet tillfälligt eller badar bedöms inte som farligt.
Ska jag vara orolig om jag ätit mycket fisk från Finjasjön?
Livsmedelsverket bedömer att det inte är någon risk för hälsan att konsumera fisk med förhöjda halter PFAS under kortare perioder. Däremot är det viktigt att om möjligt begränsa eller avstå från att regelbundet äta fisk som man vet innehåller höga halter av PFAS.
Varför upptäcks PFAS först nu i Finjasjön?
Hässleholms kommun och Finjasjöns fiskevårdsförening har tillsammans gett i uppdrag till Calluna att undersöka PFAS i matfisk från Finjasjön.
Undersökningen gjordes i samband med att nya uppgifter kommit till känna till kommunen. PFAS har tidigare inte varit en så uppmärksammad fråga och det finns inga nationella kostråd för PFAS.
Vilka fiskar har undersökts?
Braxen, mört, abborre, gös och gädda. Provtagningen av fisk utfördes för att undersöka om PFAS-halterna i fisk från sjön varierar mellan arter och områden i sjön samt för att kontrollera om fisken överskrider gränsvärden för livsmedel samt för miljökvalitetsnormen för biota. Biota är ett samlingsnamn för allt organiskt liv i en begränsad miljö.
Varför har provtagning inte gjorts i fler sjöar i Hässleholms kommun?
Fisk från Finjasjön äts i större omfattning på grund av sport- och reduktionsfiske. Men det pågår en inventering av verksamheter och områden som kan vara utsläppskällor av PFAS. Beroende på dessa resultat kan det bli aktuell med provtagning i andra sjöar.
Vad är reduktionsfiske och hur mycket fisk tas upp årligen?
Reduktionsfiske innebär att stor mängd fiskas årligen för att motverka övergödning och för att få en bättre vattenkvalitet och ekologisk status med klarare vatten, minskad algblomning och ökad biologisk mångfald. Cirka 70 ton fisk tas upp årligen genom reduktionsfiske. En del av fisken skänks bort till allmänheten.
Kommer detta påverka reduktionsfisket i Finjasjön?
Vi kommer inte förändra något i reduktionsfisket och utdelningen av den infångade fisken i nuläget. Men det är viktigt att följa de råd och rekommendationer kring intag av insjöfisk som finns. Vi kommer fortsatt vara mycket tydliga med att förmedla detta till de som hämtar fisk från reduktionsfisket.
Finns det några kända källor till PFAS i Finjasjön?
Vi vet att vattnet i Maglekärrsbäcken, som passerat genom reningsverket i Hässleholm, är förorenat med PFAS, men ingen punktkälla är identifierad uppströms reningsverket.
Brandövningsplatser och släckmedel, både civila och militära, kan vara källor. I Hässleholm har vi både räddningstjänstens brandövningsplatser och P2:s gamla brandbana. Detta är i nuläget de enda misstänkta punktkällorna. Vi avser att fortsätta söka efter fler platser som kan vara berörda.
Hur höga var halterna i fisken i undersökningen?
Halterna av PFOS i fisken varierade, men inget värde överskred gränsvärdet för miljökvalitetsnormen på 9,1 ng/g våtvikt. Abborren från område C, som ligger i den norra änden av sjön vid utloppet i Almaån, hade den högsta halten, 7,4 ng/g.
Kommer det komma nationella kostråd för PFAS?
I Sverige finns det i dagsläget inget nationellt kostråd för PFAS i fisk. Livsmedelsverket avvaktar den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) risk- och nyttovärdering. Efsa väger i sin bedömning nyttan med att äta fisk mot risken att utsättas för olika miljögifter, bland annat PFAS-ämnen. Detta arbete beräknas vara klart år 2025.
Hur farligt är PFAS för människor?
Forskning pågår och för många PFAS-ämnen saknas ännu tillräcklig kunskap om deras effekter på hälsan, men det finns starka skäl att anta att alla PFAS kan påverka hälsan.
De mest studerade PFAS-ämnena är PFOS och PFOA. Studier visar att dessa ämnen kan påverka bland annat levern, sköldkörtelhormoner och immunsystemet. Det finns studier av grupper av människor som fått i sig framför allt PFOS och PFOA via förorenade miljöer. Studierna visar att det finns ett samband mellan förhöjda halter av PFAS och ökade kolesterol-, fettsyra och urinsyrahalter i blodet hos människor.
Andra befolkningsstudier har visat på samband mellan PFAS-halter i blodet och försämrat immunförsvar hos barn som exponerats under foster- och amningsperioden.
Observera! PFAS-ämnen är inte farliga att få i sig vid enstaka tillfällen. Det är en exponering av höga halter över längre tid, framför allt via mat och dricksvatten, som bör begränsas.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?