El och Energi (EE)

Är du intresserad av automation eller elteknik? Våra inriktningar på el- och energiprogrammet ger dig möjligheter till spännande och omväxlande arbeten. Teoretisk undervisning varvas med praktiska övningar. På programmet arbetar lärarna tillsammans i lärarlag där gymnasiegemensamma ämnen och karaktärsämnen integreras. Utbildningen genomförs i samråd med branschföretag, som tar emot elever för APL (arbetsplatsförlagt lärande) under årskurs 2 och 3.

Fakta om el och energiprogrammet

El- och energiprogrammet ger goda möjligheter till arbete efter studenten. El- och energiprogrammet är valet för dig vill som arbeta med med installation, service eller försäljning. Arbetsmarknaden är mycket bred och den växer hela tiden.

 

Den teoretiska undervisning varvas med praktiska övningar, som har en nära anknytning till verkligheten. Du får arbetsplatsförlagt lärande (APL) i årskurs 2 och 3.

Skolverkets film om El- och energiprogrammet

Inriktningar på Jacobsskolan

Du väljer inriktning inför årskurs 2. Vi har ett begränsat antal platser på båda inriktningarna. Om fler elever väljer inriktningen så görs ett urval på betyg från årskurs 1.


» Elteknik

Vi utbildar dig för arbete inom det elkrafttekniska området. Du lär dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och övervakningssystem, data och tvnät. Du får även lära dig att dra olika typer av kablar samt montera och koppla strömbrytare, belysning, motorer mm. Utbildningen genomförs med stor vikt på praktiska tillämpningar i skolan och på APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det finns möjlighet att läsa som lärling inom eldistribution i årskurs 3.


Vill du veta mer om yrket gå in på Elbranchens centrala yrkesnämnds webbsida www.ecy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


» Automation

Utbildningen ger systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektronik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik.

 

Du får utveckla din förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift och utveckla din förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industrier.


Teknikcollege

El- och energiprogrammet är en certifierad utbildning inom Teknikcollege. Via Teknikcollege har företagen möjlighet att påverka utbildningen, så att eleverna har med sig kunskaper och färdigheter, som företagen behöver för att kunna anställa eleverna.

 

Läs mer på www.hassleholm.se/teknikcollege.

 

Grundläggande behörighet för högskolestudier

För att få grundläggande behörighet för studier vid högskola och universitet väljer du kurserna:

- svenska 2/svenska som andraspråk 2

- svenska 3/svenska som andraspråk 3

- engelska 6

  • Utbildningen leder till en yrkesexamen.
  •  Du vill jobba i framtidsyrken som teknisk säljare, installationselektriker,
    industrielektriker, automationstekniker eller som larm- och säkerhetstekniker.
  •  Du vill arbeta i en bransch som ständigt utvecklas och förnyas där möjlighet till en anställning direkt efter gymnasiet är stor.
  • Du vill investera i din framtid.
  • Du tycker om att arbeta problemlösande i en bransch som utvecklas i hög fart.
  • Du vill gå på en certifierad utbildning inom Teknikcollege.
  • Du vill vidareutbilda dig inom elbranschen direkt efter gymnasiet.

Sidan uppdaterades