El- och energiprogrammet

Postadress

Hässleholms kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen

Jacobsskolan

281 80 Hässleholm

Besöksadress

Jacobsskolan

Stobyvägen 6

281 40 Hässleholm

Reception: 0451-26 86 00

E-post: jacobsskolan@hassleholm.seBiträdande rektor

Jenny Nilsson

Telefon: 0451-26 64 95

Skicka meddelande till

Studie- och yrkesvägledare

Josefin Antonsson

Telefon: 070-971 72 77

Skicka meddelande till

El och Energi (EE)

Besök oss på Instagram

@ee_data_jacobsskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

El- och energiprogrammet ger dig möjlighet till spännande och omväxlande arbeten inom datorteknik, automation eller elteknik. Teoretisk undervisning varvas med praktiska övningar.

Skolverkets film om El- och energiprogrammet

Fakta om el och energiprogrammet

El- och energiprogrammet ger goda möjligheter till arbete efter studenten. El- och energiprogrammet är valet för dig som vill bli elektriker eller datortekniker. Du kan då jobba med installation, service eller försäljning. Arbetsmarknaden är mycket bred och den växer hela tiden.


Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper inom ellära, elektronik, datorteknik och styrteknik.

  • Inriktningen Dator- och kommunikationsteknik är en bred grundutbildning för arbete med till exempel datorer, nätverk och IT.
  • Inriktningen Elteknik ger certifikat för elarbete inom installation och industri.

Den teoretiska undervisning varvas med praktiska övningar, som har en nära anknytning till verkligheten. Du får arbetsplatsförlagt lärande (APL) i årskurs 2 och 3.

Inriktningar på Jacobsskolan

» Dator- och kommunikationsteknik

Du får en bred utbildning inom webb-, dator- och nätverksteknik och lär dig allt från grundläggande datorteknik och webbutveckling, till mer avancerad nätverksteknik där du planerar och underhåller ett större nätverk. Under utbildningen får du laborera med all typ av dator- och kringutrustning som övervakningskameror, trådlösa routrar, brandväggar, ip-telefoni med mera.


Du förbereder dig för arbete som exempelvis

- IT-tekniker

- nätverkstekniker


» Elteknik

Vi utbildar dig för arbete inom det elkrafttekniska området. Du lär dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och övervakningssystem, data och tv-nät. Du får även lära dig att dra olika typer av kablar samt montera och koppla strömbrytare, belysning, motorer med mera.

 

Utbildningen genomförs med stor vikt på praktiska tillämpningar i skolan och på APL (arbetsplatsförlagt lärande). Vill du veta mer gå in på www.ecy.com. Det finns möjlighet att läsa som lärling inom eldistribution i årskurs 3.


Du förbereder dig för arbete som exempelvis

- eltekniker

- installationselektriker

- larmtekniker

- eldistributör (ges som lärlingsutbildning i årskurs 3)


» Automation

Utbildningen ger systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektronik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Du får utveckla din förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift och utveckla din förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industrier.


Teknikcollege

Hässleholms kommun är certifierad inom Teknikcollege. Certifieringen omfattar El- och energiprogrammet, Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och T4 (fjärde året på Teknikprogrammet). Via Teknikcollege har företagen möjlighet att påverka utbildningar, så att eleverna har med sig kunskaper och färdigheter som företagen behöver för att kunna anställa eleverna efter avslutad utbildning.


Grundläggande behörighet för högskolestudier

För att få grundläggande behörighet för studier vid högskola och universitet måste du välja kurserna

- svenska 2/svenska som andraspråk 2

- svenska 3/svenska som andraspråk 3

- engelska 6

  • Utbildningen leder till en yrkesexamen.
  • Du vill jobba i framtidsyrken som IT-tekniker, supporttekniker, nätverkstekniker, servicetekniker, teknisk säljare, installationselektriker, industrielektriker, automationstekniker eller som larm- och säkerhetstekniker.
  • Du vill arbeta i en bransch som ständigt utvecklas och förnyas där det finns stora möjligheter till anställning direkt efter gymnasiet.
  • Du vill investera i din framtid.
  • Du tycker om att arbeta problemlösande i en bransch som utvecklas i hög fart.
  • Du vill gå på en certifierad utbildning inom Teknikcollege.
  • Du vill vidareutbilda dig inom elbranschen direkt efter gymnasiet.

Sidan uppdaterades 2020-07-15