Hässleholms kommun

Val, antagning samt studie- och yrkesvägledare

Prata med en studie- och yrkesvägledare, SYV, om dina studier eller ditt framtida arbetsliv.

Information och stöd

Studie- och yrkesvägledaren hjälper dig att hitta information om studier och arbete. Du gör alltid dina egna val men SYV kan hjälpa dig att ta reda på vilka möjligheter du har.

Vägledaren hjälper dig med studiebesök och att hitta bland utbildningsprogram för gymnasiet eller vad som gäller om du vill studera vidare på högskola

Kontaktuppgifter till SYV

Om du går på någon av Hässleholms kommuns grundskolor hittar du kontaktuppgifter till din SYV i SchoolSoft.

Gymnasieskolorna i Hässleholms kommun har studie- och yrkesvägledare och dem når du genom att ringa eller skicka e-post till Hässleholms kommun och be att få komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare.

Kontakt Hässleholms kommun

På kvällar, måndag till torsdag, kan du ställa frågor till en studie- och yrkesvägledare i Skånegys SYV-chatt.
Chatta med Skånegys studie- och yrkesvägledare, syv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så går det till när du kontaktar en SYV

Studie- och yrkesvägledaren kommer att fråga dig vad du är intresserad av och vad du vill diskutera. När du bokat ett möte med SYV, kan du förbereda dig genom att fundera över vad du är bra på och vad du tycker om att göra.

Vad är du bra på och vad gillar du?

SYV hjälper dig att fundera över din nu-situation för att kunna se klarare på dig själv och dina möjligheter. Du får bland annat fundera över vad du är bra på och vad du absolut inte tycker om att göra.

Vad finns det för alternativ för dig?

Utifrån dina intressen och möjligheter, hjälper studie- och yrkesvägledaren dig att se vilka alternativ som finns och vad de innebär.

Hur når du målen?

När du vet vad du vill, får du hjälp med att göra upp en plan över vad som behöver göras för att uppnå ditt mål.

Hjälp med enstaka frågor

Du som vet vilka val du vill göra kanske bara behöver hjälp med enstaka frågor som exempelvis ansökningstider och behörigheter. Studie- och yrkesvägledarna finns till för dig och dina frågor.

Skugga ett program

Det bästa sättet att bestämma sig kan vara att faktiskt prova själv. Du kan besöka oss en dag och delta i undervisningen. På plats får du en mentor som tar hand om dig hela dagen och som berättar för dig om utbildningen.

Att skugga är att prova på

Skuggning är för dig som är nyfiken på ett eller flera program men inte är säker på ditt val. Du får följa en klass under en dag och prova på hur det är att ha lektion på gymnasiet.

Du kan skugga hos oss

Prata med din studie- och yrkesvägledare om att boka skuggning.

Du får en mentor som berättar om utbildningen

Du blir omhändertagen hela dagen av en mentor som berättar var ni ska gå och om utbildningen. Mentorn är elev på programmet och vet precis hur det är att välja gymnasieutbildning.

Du hänger med på lektioner och raster

Skuggning är bra för dig som vill känna in stämningen på skolan och på programmet. Du får hänga med eleverna både på lektionstid och på rasten. Du får gott om tillfälle att ställa frågor om vad det innebär att plugga på gymnasiet och just den skolan.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: