Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är möjligheternas program. Vill du arbeta i Sverige eller i andra länder? Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig stora möjligheter att arbeta jorden runt och uppleva det som många bara drömmer om. Du tar dig dit du vill!

Fotograf: Daniel Larsson
Inriktningar
Kök och servering
Du lär dig grunderna i matlagning, servering och bararbete. Du utvecklar dina praktiska färdigheter i att laga mat eller servera i vår ”övningsrestaurang”.
Om utbildningen
Den praktiska delen av utbildningen genomförs i lokaler på Mellanhedsvägen, en bit från Jakobskolan. På skolan finns ett metodkök, ett större restaurangkök och en tillhörande matsal med fullständiga rättigheter. Samtliga yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har mångårig branschvana.
Under de tre gymnasieåren har du två till tre dagar i veckan praktisk utbildning och två till tre dagar teoretisk utbildning. Utöver detta tillkommer 15 veckors APL.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Du gör praktik på restauranger i Sverige. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en god grund för arbete i en bransch som bjuder på omväxling och möjligheter. På ett naturligt sätt lär du dig att ta ansvar och att samarbeta med människor i olika situationer.
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till högskolestudier ingår i utbildningen men kan väljas bort.

Fotograf: Daniel Larsson
Därför ska du välja programmet
> Utbildningen leder till en yrkesexamen.
> Du får stora möjligheter att arbeta både i Sverige och i andra länder.
> Du har 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande på olika arbetsplatser.
> Du får en tydlig koppling mellan skola och arbetsliv.
> Du kan plugga vidare.
Kontakta oss
Poängplaner
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Ämne | Poäng | År |
---|---|---|
Engelska, nivå 1 | 100 | 1 |
Engelska, nivå 2 | 100 | 2 |
Historia, nivå 1a1 | 50 | 2 |
Idrott och hälsa, nivå 1 | 100 | 1 |
Matematik, nivå 1a | 100 | 1 |
Naturkunskap, nivå 1a1 | 50 | 2 |
Religionskunskap, nivå 1 | 50 | 2 |
Samhällskunskap, nivå 1a1 | 50 | 2 |
Svenska, nivå 1 eller Svenska som andraspråk, nivå 1 | 100 | 1 |
Svenska, nivå 2 eller Svenska som andraspråk, nivå 2 | 100 | 2 |
Svenska, nivå 3 eller Svenska som andraspråk, nivå 3 | 100 | 3 |
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Ämne | Poäng | År |
---|---|---|
Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1 | 100 | 1 |
Måltid och bransch, nivå 1 | 200 | 1 |
Måltid och bransch, nivå 2 | 100 | 1 |
Inriktning 300 poäng
Ämne | Poäng | År |
---|---|---|
Kök och servering | ||
Matlagning, nivå 1 | 100 | 2 |
Mat och dryck i kombination, nivå 1 | 100 | 2 |
Servering, nivå 1 | 100 | 2 |
Programfördjupningar 900 poäng
Ämne | Poäng | År |
---|---|---|
Yrkesutgång Kök och servering | ||
Barteknik och ansvarsfull alkoholhantrering | 100 | 3 |
Matlagning, nivå 2 | 100 | 2 |
Matlagning, nivå 3 | 200 | 3 |
Mat och dryck i kombination, nivå 2 | 100 | 2 |
Bageri, nivå 1 | 100 | 3 |
Servering, nivå 2 | 100 | 2 |
Servering, nivå 3 | 200 | 3 |
Övrigt 200 poäng
Ämne | Poäng | År |
---|---|---|
Individuellt val 200 poäng | ||
Individuellt val | 200 | 2,3 |
Gymnasiearbete 100 poäng | ||
Gymnasiearbete | 100 | 3 |
Hjälpte informationen på denna sidan dig?