Hässleholms kommun

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är möjligheternas program. Vill du arbeta i Sverige eller i andra länder? Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig stora möjligheter att arbeta jorden runt och uppleva det som många bara drömmer om. Du tar dig dit du vill!

elev som serverar mat

Fotograf: Daniel Larsson

Inriktningar

Kök och servering
Du lär dig grunderna i matlagning, servering och bararbete. Du utvecklar dina praktiska färdigheter i att laga mat eller servera i vår ”övningsrestaurang”.

Om utbildningen
Den praktiska delen av utbildningen genomförs i lokaler på Mellanhedsvägen, en bit från Jakobskolan. På skolan finns ett metodkök, ett större restaurangkök och en tillhörande matsal med fullständiga rättigheter. Samtliga yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har mångårig branschvana.
Under de tre gymnasieåren har du två till tre dagar i veckan praktisk utbildning och två till tre dagar teoretisk utbildning. Utöver detta tillkommer 15 veckors APL.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Du gör praktik på restauranger i Sverige. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en god grund för arbete i en bransch som bjuder på omväxling och möjligheter. På ett naturligt sätt lär du dig att ta ansvar och att samarbeta med människor i olika situationer.

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till högskolestudier ingår i utbildningen men kan väljas bort.

elev som lägger upp mat på en tallrik

Fotograf: Daniel Larsson

Därför ska du välja programmet

> Utbildningen leder till en yrkesexamen.
> Du får stora möjligheter att arbeta både i Sverige och i andra länder.
> Du har 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande på olika arbetsplatser.
> Du får en tydlig koppling mellan skola och arbetsliv.
> Du kan plugga vidare.


Film om programmet, klicka för att visa på Youtube

Film om programmet, klicka för att visa på Youtube.

Kontakta oss

Studie och yrkesvägledare:Josefin Antonsson
Telefon:
0709-71 72 77

Poängplaner

 

Ämne

Poäng

År

Engelska, nivå 1

100

1

Engelska, nivå 2

100

2

Historia, nivå 1a1

50

2

Idrott och hälsa, nivå 1

100

1

Matematik, nivå 1a

100

1

Naturkunskap, nivå 1a1

50

2

Religionskunskap, nivå 1

50

2

Samhällskunskap, nivå 1a1

50

2

Svenska, nivå 1 eller Svenska som andraspråk, nivå 1

100

1

Svenska, nivå 2 eller Svenska som andraspråk, nivå 2

100

2

Svenska, nivå 3 eller Svenska som andraspråk, nivå 3

100

3

 

 

Ämne

Poäng

År

Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1

100

1

Måltid och bransch, nivå 1

200

1

Måltid och bransch, nivå 2

100

1

 

Ämne

Poäng

År

Kök och servering



Matlagning, nivå 1

100

2

Mat och dryck i kombination, nivå 1

100

2

Servering, nivå 1

100

2

 

Ämne

Poäng

År

Yrkesutgång Kök och servering



Barteknik och ansvarsfull alkoholhantrering

100

3

Matlagning, nivå 2

100

2

Matlagning, nivå 3

200

3

Mat och dryck i kombination, nivå 2

100

2

Bageri, nivå 1

100

3

Servering, nivå 2

100

2

Servering, nivå 3

200

3

 

Ämne

Poäng

År

Individuellt val 200 poäng



Individuellt val

200

2,3

Gymnasiearbete 100 poäng



Gymnasiearbete

100

3

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: