Hässleholms kommun

Jobba inom räddningstjänsten

Det här kan du jobba som

Hos oss gör du ett väldigt viktigt och varierande jobb som betyder mycket för andra människor. Du får också jobba både förebyggande och operativt. Hos oss kan du jobba som brandman, räddningstjänstpersonal i beredskap, brandinspektör, brandingenjör eller frivillig brandman.

Brandman

Som brandman på heltid får du möjlighet att lägga all din arbetstid på att göra skillnad i samhället. Brandmän jobbar skift (fem skift) tillsammans med sex andra medarbetare på brandstationen i Hässleholm.

Arbetsuppgifterna är varierande, förutom att åka på larmhar vi övning, utbildning och håller vår utrustning i ordning på stationen. Några av de larm vi åker på och behöver hålla oss uppdaterade på är brand i byggnad, brand i skog och mark, trafikolycka och utsläpp av kemiska ämnen.

De flesta som blir brandman idag utbildar sig på en eftergymnasial utbildning på två år som heter skydd mot olyckor.

Räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB)

Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) är ett jobb utöver det vanliga. Du är anställd hos räddningstjänsten i Hässleholm på deltid, men har en annan huvudsysselsättning. Som räddningstjänstpersonal i beredskap, även kallat deltidsbrandman, åker du på likande larm som du gör som heltidsbrandman. Skillnaden är att du har en annan huvudsysselsättning eller arbete där du har en sökare på dig som signalerar när det blir larm som du åker på. Du beger dig då till brandstationen och åker ut med brandbilarna därifrån.

För att kunna jobba som räddningstjänstpersonal i beredskap behöver du antingen bo eller jobba på orten, eller helst både och, där vi har RiB-stationer. Våra deltidsstationer finns i Tyringe, Vinslöv, Hästveda, Sösdala, Bjärnum och Hässleholm.

Vi är ofta i behov av fler räddningstjänstpersonal i beredskap. Många företag och arbetsgivare ser positivt på att du är deltidsbrandman och inte minst kommunen är positivt inställda till att kombinera ditt ordinarie arbete med en RiB-anställning.

Ansökan till RiB och rekryteringstest

I ansökan eller intresseanmälan bifogar du dokument som efterfrågas. Kommer du vidare i rekryteringen kommer du att få genomföra test för att pröva din allmänna fysiska kapacitet gällande kondition och styrka.

Rekryteringstest för RiB

Brandinspektör och brandingenjör

Räddningstjänstens uppdrag är brett och utöver att jobba som brandman i olika former finns även en väldigt spännande förebyggande del. Här jobbar du bland annat med tillsyn, byggnadstekniskt brandskydd, olycksutredning och utbildning av våra förvaltningar och kommuninvånare.

Frivillig brandman

Vi är stolta över att vi har frivilliga brandmän på fyra platser i vår kommun, Ballingslöv, Röke, Emmaljunga och Vittsjö. Skillnaden på räddningstjänstpersonal i beredskap och frivillig brandman är att du inte har något krav på dig att befinna dig i närheten av brandstationen, det är alltså helt frivilligt. När du befinner dig i närheten av brandstationen och har möjlighet, så åker du ut på larm och hjälper allmänheten. Vi vet alltså inte hur många som kommer som frivillig brandman på ett larm, men uppslutningen brukar vara imponerande bra. Alla som ingår i värnet har fått utbildning och utrustning för att kunna agera och hantera de händelser som du åker på. Du åker på färre larm än som räddningstjänstpersonal i beredskap eller heltidsbrandman, men du har lika stor möjlighet att hjälpa till och göra skillnad i samhället när det verkligen gäller.

Här kan du jobba

I Hässleholms kommun finns brandstationer och räddningsvärn på ett antal olika orter. Stationerna bemannas av heltidsbrandmän, räddningstjänstpersonal i beredskap samt räddningsvärn.

Våra brandstationer

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: