Hässleholms kommun

Ut och välkomna våren

I Hässleholms kommun finns fantastiska möjligheter till friluftsliv och utomhusaktiviteter. De står öppna året runt och det bästa är att de är helt gratis. Oavsett väder och vind är naturen källan till välmående. Så ta med barn, familj och vänner ut till skogen för en utflykt. Packa ner något gott att äta i ryggsäcken och duka upp vid någon av våra många rastplatser. Välkommen ut!

En bokbacke med ett hav av vitsippor i motljus av en blek vårsol.

Vitsippan - ett tecken på vårens ankomst. Foto: Sarah Berg

Hitta nya vandringsstråk

Promenera eller vandra kan du göra nästan hela året om. Förutom att det är ett enkelt sätt till motion finns det också så mycket vackert att titta på i naturen längs vägen - alltifrån träd och växter till historiskt intressanta platser. Vill du ha en överblick över vandringsleder, promenadstråk och faciliteter som finns tillgängliga för din bekvämlighet kan du kika i den digitala friluftskartan.

Tänk på att kolla ledstatusen innan du beger dig ut (se grön ruta här nedan). På vårkanten är det ofta blött och delvis översvämmat i anslutning till sjöar och vattendrag. Välj därför gärna områden på lite högre höjd.

Vandring i Hässleholms kommun

Tips på utflyktsmål

Digitala friluftskartan Länk till annan webbplats.

Ledstatus

Vieåleden öppnar för säsongen

Flotten i Helge å läggs i ån till den 1 maj och Vieåleden är därmed öppen igen. Det är väldigt mjukt och blött i markerna invid flotten, så man kan gärna vänta någon vecka till innan besök. Annars är stövlar att rekommendera.

Hovdalas leder är framkomliga igen vid sjön, men Slingra Dig är fortfarande under vatten

Bron över Sötekärrsbäcken (söder om Sjörröd) behöver lagas till följd av vårens höga vattenflöden. Lederna Hovdalaleden, Finjasjöleden och Posta-Nillas spår är därför omdragna i området till en bit österut från sjön, mot cykelbanan till. Följ enkelt markeringarna ute i fält.

 

Området norr om Finjasjön vid fågelplattformen Slingra Dig är dock fortfarande inte framkomligt på grund av stora mängder vatten.

Alslingan är inte framkomlig

Alslingan är inte längre tillgänglig i sin ursprungliga dragning. Följ röd markering och anvisningar i fält för att gå vägen inom Finja by istället.
Karta Alslingan

 

Tips till barnfamiljen

Gå i Skogsmulles fotspår i Ubbalt

Strax öster om Vittsjö hittar du Ubbalt naturreservat. Här kan du med hjälp av Skogsmulles karta få lära dig mer om allemansrätten och vilka regler som gäller när man vistas i ett naturreservat. Längs slingan på Näset (cirka 2 kilometer) får du små uppdrag av Skogsmulle att utföra.

Karta och bingobricka

Det finns skyltar med QR-koder uppsatta för nedladdning av kartan ute i fält. Vill du besöka fler platser i Skåne där Skogsmulle lämnat spår, kan du kryssa i dina besök i en bingobricka.

Både karta över Ubbalt och bingobricka kan du hämta på Stadsbiblioteket i Hässleholm. Du kan också skriva ut både kartor och bingobricka på egen skrivare via länken nedan.

Kartorna för Ubbalt har producerats av Friluftsfrämjandet med stöd från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Skåne i samverkan med Hässleholms kommun.

Friluftsfrämjandets material om Skogsmulle Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens information om Ubbalt naturreservat Länk till annan webbplats.

Skogsmulle visar sin karta för flera barn ute i skogen

Låt barnen följa i Skogsmulles fotspår med hjälp av kartan. Foto: Malin Andersson

Skåneleken - en ny naturlekplats med grillhus

I en skogsdunge bakom motionscentralen på Hässleholmsgården, bara ett stenkast från centrala delarna av Hässleholm, hittar du naturlekplatsen med hinderbana. Efter promenader på motionsslingorna i området kan barnen här öva balans och koordination. Det finns ribbor att klänga i, nät att klättra över och stockar att gå balansgång på.

Hitta till Skåneleken

Läs mer om naturlekplatsen

Glada barn klättrar i ett näthinder på lekplatsen i skogen

Rörelseglädje hos barn från Silviaskolan i Hässleholm som gillar lek i skogen. Foto: Carina Jönsson Lindholm

Få igång pulsen tillsammans med Klicken

Längs åtta av kommunens motionsspår finns tips på rörelseträning för hela familjen. Klicken med vänner visar vid varje station hur du ska göra, och med hjälp av qr-koder får du tillgång till korta instruktionsfilmer. Varje övning kan göras med olika svårighetsgrad så att alla kan vara med. Få igång både pulsen och konditionen. Ett kul sätt att umgås på helt enkelt!

Klicken med vänner hittar du vid följande motionsspår:

  1. Hässleholm 2, 5 kilometer (Hässleholmsgården)
  2. Ljungdala/Stoby 1,5 kilometer
  3. Sösdala 1,8 kilometer (Vannaröd)
  4. Bjärnum 3 kilometer (Möllerödssjön)
  5. Vittsjö 2,5 kilometer (Vittsjö skola)
  6. Hästveda 3 kilometer (Lillasjön)
  7. Vinslöv 3 kilometer (Furutorpsskolan)
  8. Tyringe 1,8 kilometer (Bödkaredalen)

Motionsspår i Hässleholms kommun

Tecknade figurer som heter Klicken med vänner

Klicken med vänner ser till så promenaden blir extra kul.

Det är lätt att göra allemansrätt

Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att ta del av naturen men vi ska vara rädda om den. Tänk vad vi är lyckligt lottade som kan göra så mycket roligt i naturen. Vill du veta mer om hur du kan hjälpa till att göra rätt?

Så gör vi allemansrätt med hjälp av Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Tänk på!

Ta med en påse för att samla upp ditt skräp och överblivna matrester, så blir det enklare att ta med hem om du inte hittar en ledig soptunna! Vilda djur för lätt med sig smittor från mat som du kastar på marken. Och det vill vi ju inte bidra till, eller hur?

Information från Länsstyrelsen om afrikansk svinpest Länk till annan webbplats.

Stormkök och kanelbullar på en stenhäll ute i skogen

En god bulle till fikat sätter guldkant till vandringsturen. Foto: Carina J Lindholm

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: