Hässleholms kommun

Upplev vår natur

Gillar du friluftsliv och sköna naturupplevelser har du hittat rätt! I Hässleholms kommun finns många strövområden för motion och vandring och vi har speciella slingor för dig med hund eller häst. Kolla in våra unika områden för fågelskådning, prova fiskelyckan i åar och sjöar eller upptäck nya smultronställen från cykelsadeln. Välkommen ut och njut!

En pappa och en pojke står i fågelplattformen vid en sjö och kikar efter fåglar

Spana efter sjöfåglar i unika våtmarksområden. Foto: Johan Funke

Våra naturreservat

Det finns 15 naturreservat med skyddsvärd natur i Hässleholms kommun. Några av dom är tillgängliga med väl markerade vandringsleder och promenadslingor, rastbord med mera. Tänk på att allemansrätten inte gäller i reservaten utan varje område har sina egna föreskrifter om vad man får göra.

Naturreservat i Hässleholms kommun

Utemuseum och fågeltorn

För dig som är intresserad av att studera fågellivet finns det attraktiva och unika miljöer i Hässleholms kommun med intressanta arter att skåda. Missa inte ett besök vid fågelplattformen Slingra Dig invid Finjasjön eller tornet vid Hörlinge ängar i de norra delarna av kommunen.

Magle våtmark strax söder om centrala delarna av Hässleholm är ett populärt rekreationsområde med dammar för vattenrening.

Magle våtmark

Magle våtmark är ett intressant område med dammar som renar avloppsvatten och mellan dammarna finns fina grusvägar för promenader, cykling eller löpning. I denna fina miljö trivs en mängd fågelarter som till exempel skäggdopping, sothöna, vigg, sångsvan, knölsvan, gräsand, knipa och häger. Fågeltornet ligger i områdets östra del.

 • Parkering: norr, väster och öster om våtmarken.
 • Tillgänglighet: lättvandrat i slät terräng. Ta bussen till Tormestorp, busshållplatser finns nära våtmarken.
 • Vandringslederna Hovdalaleden och I Postanillas spår passerar genom Magle våtmark.

Karta och information från Göingenatur Länk till annan webbplats.

Karta Hovdala Vandringscentrum Pdf, 9.5 MB.

Slingra Dig

Vid den unika och välbesökta fågelplattformen Slingra dig i Mölleröd, vid Finjasjöns norra strand, har du en magnifik utsikt över Finjasjön, Almaån och den restaurerade strandängen. Här kan du lära dig mer om områdets historia, naturtyper och det rika fågellivet. Fågelarter som kan ses är bland annat enkelbeckasin, tofsvipa, skrattmås, fisktärna, svarttärna, sothöna, knipa, vigg, skäggdopping, brun kärrhök och fiskgjuse. Om man har tur sitter en kungsfiskare på en av stolparna vid sidan av ån och spanar efter fisk.

Du kan uppleva de äldre sjönivåerna innan sjöns sänkningar på 1800-talet med hjälp av byggnadens speciella utformning. I andra änden av plattformen hittar du en lite ovanlig grillplats, placerad invid spången som slingrar sig längs åkanten.

 • Parkering: cirka 500 meter från plattformen.
 • Rastbord, toalett och grill finns intill byggnaden.
 • Tillgänglighet: Fågelplattformen är anpassad för rullstol och stigen från parkeringen är på slät mark längs en mindre skogsväg.
 • Hovdalaleden (orange ledmarkering) och Finjasjöleden (rosa ledmarkering) passerar förbi Slingra Dig.

Karta Hovdala Vandringscentrum Pdf, 9.5 MB.

Bilden är tagen från ovan och man ser en slingrande spång med grillplats där två personer sitter och grillar

Grillplatsen vid fågelplattformen Slingra Dig vid norra kanten av Finjasjön. Foto: LWimages

Hörlinge ängar

Vid Hörlinge ängar, öster om Vittsjö och Verum i norra delarna av Hässleholms kommun, finns ett utemuseum med fågeltorn. Ängarna är ett Natura 2000-område och riksintresse för naturvård.

Vid högvatten under vår och höst svämmar ängarna över och Vieån förenar sig med Helgeån i ett imponerande deltalandskap. Över 200 fågelarter har noterats här vilket är ovanligt för ett strandängsområde i norra Skånes skogsbygd. Här finns framförallt vadarfåglar och änder som till exempel storspov, rödbena, knipa och kricka.

 • Parkering: cirka 300 meter från fågeltornet.
 • Toalett och rastbord finns invid parkeringen.
 • Vieåleden på 11 kilometer passerar invid fågeltornet. Rundleden förbinder Skeingeborgs unika borgruin från medeltiden i söder med våtmarkerna och Skåneleden i norr. Flotten över Helge å ligger i från 1 maj-31 oktober och du kan då vandra hela leden runt.

Karta Vieåleden Pdf, 1.1 MB.

En stig ut på en ramp mot ett fågeltorn i två våningar i kanten av ett öppet våtmarksområde där några personer är på väg ut.

Utemuseum och fågelplattform vid Hörlinge ängar.

Möllerödssjö

Vid Möllerödssjön, öster om Bjärnum, finns en fin badplats och strövområde med promenadslingor. Följ den slingriga naturstigen längs östra sjökanten en bit in i skogen så kommer du till fågeltornet. Klättra uppför det ganska branta tornet och du hittar information om vilka arter du har möjlighet att se här. Ett trevligt utflyktsmål för såväl den äldre som yngre.

 • Parkering invid badplatsen, norr om Möllerödssjön alternativt längs väg 117 söder om Bjärnum.
 • Toalett, rastbord och grillplats finns på badplatsen.
 • Vid parkeringen invid väg 117 finns rastbord.

Möllerödssjöns strövområde Länk till annan webbplats.

Västra Finjasjön

Finjasjön har ett rikt och intressant fågelliv. Efter utfiskandet av mört och braxen har dykänder, simänder och sothöns ökat markant. Vid sjöns västra strand finns en sammanhängande alstrandskog, med inslag av ask och hägg, där mindre hackspett häckar. Här kan du också spana efter änder och doppingar.

 • Parkering: i Finja by, söder om Finja kyrka, håll utkik efter skylt mot fågeltornet.
 • Grillplats finns.
 • Finjasjöleden passerar invid fågeltornet. Runt hela Hovdala naturområde hittar du 43 informationsskyltar där du kan lära dig mer om natur och kultur i trakten.

Karta Hovdala Vandringscentrum Pdf, 9.5 MB.

Hundrastgård och hundslinga

I skogarna på Hovdala naturområde, cirka 7 kilometer söder om Hässleholm, finns en trevlig motionsslinga på 6 kilometer med aktiviteter för hunden efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Starta vid Guldkusten där det finns en inhägnad hundrastgård för hopp och lek.

 • Parkering: Guldkusten, Finjasjöns södra strand.
 • Grillplats och rastbord vid Guldkusten.
 • Närmaste toalett: vid lägerplatsen Mellan skymning och gryning strax intill Trädhuset alternativt på Hovdala slott (under öppettider) eller Boketorp (mellan klockan 6-23 dagligen i röda ladan, ingång på baksidan).

Karta Hundslingan Länk till annan webbplats.

Hovslingan

På Hovdala naturområde kan du njuta av naturen från hästryggen, eller med häst och vagn, längs fina skogsvägar och stigar. Två välmarkerade slingor är gjorda för att du ska kunna passera som både ryttare och kusk. Slingorna är på 8 kilometer (gul markering) respektive 12 kilometer (röd markering).

 • Parkera bil och släp vid startplatsen, strax väster om Dalleröd och Trädhuset.
 • Vid startplatsen kan du binda upp, sadla och sela hästen under tak.
 • Efter turen kan du släppa hästen i en av hagarna och själv pausa vid grillplatsen.

Karta Hovdala Hovslinga Länk till annan webbplats.

Karta med utflyktstips

Upptäck ett nytt ställe för din picknick eller cykelturen. Ta en titt på vad som erbjuds nära din bostad och hämta kraft från naturen till vardagens alla måsten. En promenad i frisk luft ger ny energi, oavsett väder och årstid. Här får du tips på några av våra intressanta och fina natur- och kulturmiljöer runtom i kommunen.

Karta med utflyktstips Pdf, 7.6 MB.
Beskrivning till utflyktskartan

Vill du veta var det finns toalett, grillplats eller fin utsikt?

I vår digitala kommunkarta kan du enkelt söka det du är intresserad av.

Du gör så här:

Markera med markören en bock i rutan för Service, Kultur och Fritid, Offentliga miljöer samt en eller flera val av kategorier som du vill veta mer om. Klicka på den lilla svarta pilen för att komma neråt till nästa "steg". Symboler visas då på kartan. Klickar du på en symbol får du en enkel beskrivning av platsen.

Friluftskartan med faciliteter, service och offentliga miljöer Länk till annan webbplats.

Navigera vidare

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: