Hässleholms kommun

Nyfiken på att sova en natt utomhus?

Ta möjligheten att upptäcka frihetskänslan det ger att övernatta utomhus nära en värmande lägereld. I Hässleholms kommun finns det nio lägerplatser med naturskönt läge. Det går att förboka plats vid en av lägerplatserna. Välkommen ut och testa!

En pappa och ett barn ligger och läser en bok i ett vindskydd.

Tillbringa natten i ett av de bokningsbara vindskydden på Hovdala. Foto: Johan Funke

Testa att sova i vindskydd

Somna gott under en stjärnhimmel och vakna upp till skogens mäktiga tystnad eller med bräkande får som hälsar morgonen välkommen. En övernattning i skogen och tillagning av något gott att äta från ryggsäcken över öppen eld eller medhavda stormköket är både avkopplande och spännande.

Kanske är du en van utesovare eller är du nybörjare och vill testa? Oavsett vilket är du varmt välkommen ut för att njuta av lugnet och naturen vid Hässleholms kommuns lägerplatser!

Var hittar du lägerplatserna?

 • Göingeåsen - söder om Hässleholm på Hovdala Vandringscentrum. Lederna på Hovdala Vandringscentrum samt Skåneleden nord-syd passerar.
 • Hillarp - NY! - väster om Bjärnum utmed Skåneleden nord-syd. Kommunens senaste tillskott av lägerplatser.
 • Hovdala, Mellan skymning och gryning - här hittar du tre arkitektritade vindskydd (Birk, Birka och Ronja) som du måste förboka - se bokningslänk längre ner på sidan "Måste jag förboka plats"?
  Skåneleden nord-syd samt flera lokala leder passerar lägerplatsen.
 • Hårsjö - väster om Vittsjö där Skåneledens delleder nord-syd respektive kust-kust möts.
 • Hässleholmsgården - strax utanför centrala delarna av Hässleholm. Skåneleden nord-syd passerar här och motionsslingor knyter an till lederna på Hovdala Vandringscentrum.
 • Lillsjödal - strax norr om Sösdala längs Skåneleden nord-syd.
 • Ubbalt - naturreservat öster om Vittsjö längs Skåneleden kust-kust.
 • Vedema - Stiftelsen Skånska landskaps strövområde norr om Hässleholm. Skåneleden nord-syd passerar genom området.
 • Verum - öster om Vittsjö utmed Skåneleden kust-kust.

Vad finns vid en lägerplats?

En lägerplats har vindskydd, grillplats, rastbord och bänkar, torrtoalett, sopkärl och ibland nära till dricksvattenkran - som i så fall är öppen april-oktober (eller när det är frostfritt). Ta med dig en påse ut så att du kan ta skräp och matrester med dig tillbaka hem, om det är fullt i soptunnorna på platsen.

Läs på om du är osäker vad som gäller enligt allemansrätten! Det är lätt att göra allemansrätt!

I vårt kartverktyg - den digitala friluftskartan - ser du var lägerplatserna ligger, vilka faciliteter som finns och vilka leder som passerar platsen.

Digitala friluftskartan Länk till annan webbplats.

Naturvårdsverket informerar om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Finns det ved?

Dessvärre kan vi inte garantera att det finns ved just när du kommer till lägerplatsen, bland annat på grund av att det förekommer stölder. Ska du laga mat över öppen eld är det säkrast att bära med dig en omgång ved, kol eller stormkök.

Måste jag förboka plats?

Vid de flesta lägerplatserna finns det ett traditionellt vindskydd som inte kräver förbokning. Det finns plats för cirka sex-åtta personer och du delar med dig av utrymmet till andra vandrare. Under högsäsong kan det vara bra att ta med ett tält för säkerhets skull.

Vill du vara säker på att få en sovplats för natten kan du välja att bo i ett av vindskydden på lägerplatsen Mellan skymning och gryning på Hovdala Vandringscentrum.

Boka unika vindskydd

Tälta och elda rätt

Tack vare unika allemansrätten får du tälta något enstaka dygn i naturen utan att fråga markägaren om lov. Välj en anna plats om det finns risk för någon boende att se eller höra dig.

Vill du elda och laga mat utomhus är det lämpligt att du gör det vid någon av våra fasta eldstäder. Håll koll på elden och släck den innan du drar vidare till nya äventyr.

Tälta enligt allemansrätten Länk till annan webbplats.

Elda säkert och på rätt sätt Länk till annan webbplats.

Hittar du något som är trasigt?

Kultur- och fritidsförvaltningen driftar och underhåller kommunens lägerplatser. Hittar du något som är trasigt eller fel är du välkommen att höra av dig.

Felanmälan Hässleholms kommun

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: