Hässleholms kommun

Hitta utomhusaktiviteter

Hässleholms kommuns strövområden, parker och grönytor erbjuder massor av möjligheter till lek, träning och spontanidrott utomhus året om. Oavsett väder och vind kan du hämta energi från sköna upplevelser och kul aktiviteter på din fritid.

Frisbeegolf

En trevlig aktivitet för alla åldrar är frisbeegolf som du kan spela i Djupadalsparken centralt i Hässleholm och vid Åhusfältet strax utanför stan. Frisbeegolf liknar bangolf men istället för en golfboll använder du en frisbeeliknande disc. Spelet går ut på att du ska kasta frisbeen med så få kast som möjligt till en metallkorg.

I Djupadalsparken sträcker sig banan runt hela parken och banan har nio korgar. Åhusfältets bana är tuffare, har 18 korgar och kräver mycket av spelaren.

När du spelar kan du använda dig av ett poängkort med spelinstruktioner.

Spelregler och poängkort för Djupadalsbanan Pdf, 481.8 kB.

En man som kastar sin frisbee, eller disc, mot en stålkorg som är målet för spelet.

I Hässleholm finns två banor där du kan spela discgolf.

Motionsspår

Det finns motionsspår av varierad längd vid flera platser runtom i Hässleholms kommun. Många av dom har belysning och flera har även aktivitetsrundor med tips på övningar för extra träning av puls och styrka. Om du vill styrketräna finns det utegym på tio platser i kommunen och flera av dessa ligger intill motionsspåren.

Tider för elbelysta motionsspår

Måndag-fredag tänds belysningen klockan 06:00 och släcks när det ljusnar. Lamporna tänds igen vid skymning och släcks klockan 22:00.

Lördag-söndag tänds belysningen klockan 07:00 och släcks när det ljusnar. Lamporna tänds igen vid skymning och släcks klockan 21:00.

Observera att det är cykel- och hästförbud i motionsspåren. Din hund ska hållas kopplad.

Motionsspåren i Hässleholm stängda den 21 april

Söndagen den 21 april arrangerar Hässleholms OK en cykel-orientering vid motionsslingorna runt Hässleholmsgården och Mölleröd, som därmed är stängda för andra än de tävlande.

 

Vi hänvisar till något av kommunens övriga motionsspår.

I natursköna strövområdet Möllerödssjön, öster om Bjärnum, går en belyst slinga på 3,7 kilometer i slät terräng. Det finns också ett par natur- och kulturslingor runt sjön och i området för promenader och vandring.


Parkering finns både vid Möllerödssjöns badplats samt längs väg 117, södra infarten till Bjärnum.


Karta över belyst motionsspår Bjärnum

Strövområdet Möllerödssjö Länk till annan webbplats.

Hässleholmsgården

Vid Hässleholmsgården, cirka 2 kilometer från Hässleholms centrum, finns motionsslingor på 2,5 / 5,5 samt 10 kilometer. Den korta och mellersta slingan är elbelyst. Slingorna går i kuperad terräng i blandskog på grusvägar. I väster passerar slingorna Garnisonsområdet och några av dom ansluter till Skåneleden. Vintertid hålls de två kortare slingorna (2,5 respektive 5,5 kilometer) skottade i den mån vi har möjlighet.


På Hässleholmsgården finns lekplats och ett av kommunens utegym. I en av byggnaderna intill utegymmet finns en motionscentral med möjligheter till omklädning, bastu och dusch (avgiftsfritt, se öppettider i länken nedan). Parkering finns i direkt anslutning. I norra flygelbyggnaden, intill bangolfbanan, finns toalett och dricksvattenkran tillgängligt dygnet runt.

 

Öppettider för dusch och omklädning

Karta över motionsspår och faciliteter på Hässleholmsgården Pdf, 3.5 MB.

 

Ljungdala

Från Ljungdala och Stoby sträcker sig en belyst motionsslinga på 4,8 kilometer. Terrängen är slät och slingorna går genom blandskog. Parkering finns på två ställen invid Belevägen, varav den ena ligger invid koloniområdet.

 

Karta över motionsspåret vid Ljungdala och Stoby

I Hästveda finns en belyst slinga på 2,6 kilometer i området runt Lillasjö. Passa på att träna musklerna lite extra på utegymmet.


Parkera lämpligast vid Hembygdsparken centralt i byn.

Karta över Lillasjöslingan i Hästveda

I Sösdala finns en belyst slinga på 1,8 kilometer i varierad terräng. Slingan börjar vid Vannaröds slottspark och här finns ett utegym för extra träning efter löpningen eller promenaden.


Parkera vid idrottshallen strax innan Vannaröds slott.

Karta över motionsslingan i Sösdala

Den belysta motionsslingan på 1,8 kilometer på Tormestorpsåsen kan nås från Hallavägen eller Högabergsvägen. Vintertid brukar Tormestorps IF ordna skidspår i området för skidåkning.


Parkera vid Tormestorps IF:s klubbstuga. Följ Skåneledens orange ledmarkeringar ner till cykelvägen som efter några hundra meter ansluter till motionsspåret.

Karta över motionsspåren i Tormestorp


Tyrs Hage

Från Tyrs Hov multisportarena, i centrala Tyringe, finns en 1,8 kilometer belyst slinga i kuperad terräng genom Bödkaredalen och "Paradiset". Slingan passerar Radiumkällan och Tyrs Hages idrottsplats. Parkeringsplatser finns invid Tyrs Hov.

Karta över motionsslingan vid Tyrs Hage


Stenberget och Sanatorieskogen

På Stenberget, sydväst om centrum i riktning mot Matteröd, finns motionsspår på 5 / 7,5 och 10 kilometer. Slingorna går i varierad terräng och om det blir mycket snö på vintern prepareras slingorna för skidspår av en lokal förening.

Vid starten invid Stenberget finns ett utegym där du kan träna musklerna lite extra efter träningspasset i spåren.


Parkera på Stenbergets parkering intill Malmövägen, i västra delen av strövområdet vid Skälsbökebacken eller centralt i byn, strax söder om Tyringe Kurhotell invid Danmarksgatan.

Karta över strövområdet på Stenberget Pdf, 328.6 kB.

I sydvästra Vinslöv finns en belyst slinga på 3 kilometer i slät terräng i ett parkområde. Parkera vid sporthallen utmed Vannebergavägen. Motionsslingan börjar i skogspartiet bakom arena-området.

Karta över motionsslingan i Vinslöv

Vid Vittsjö skola finns en 2,5 kilometer belyst slinga i slät terräng. Parkera vid vändplatsen i slutet av Movägen vid motionsslingans norra del. I södra delen av slingan finns ett utegym för dig som vill träna extra styrka.

Karta över motionsspåret i Vittsjö

Bollkul och rörelseträning

Bollträning i Djupadalsparken

I Djupadalsparken i centrala Hässleholm kan du utmana dig själv med åtta olika bollövningar. Övningarna blandas mellan spark, kast, trix och balans och det finns alternativ för både barn, ungdom och vuxen vid varje övning. Det enda du behöver ta med dig är en boll av en fotbolls storlek.

Rundan börjar vid lekplatsen och följer grusgången genom parken.

Hitta till Djupadalsparken Länk till annan webbplats.

Rörelseträning utomhus för alla

Kom ut i friska luften och träna puls och styrka vid din nästa promenad eller löparrunda. Längs åtta av kommunens motionsspår finns tips och inspiration för en ökad rörlighet och kondition. Håll igång och träna tillsammans hela familjen. Här kan alla vara med - barn som vuxen, vältränad som nybörjare! Bra aktivitet som funkar hela året runt!

Dessa aktivitetsrundor är tänkta som en slags cirkelträning för kroppens alla muskelgrupper. Tolv skyltar längs respektive runda ger dig tips på övningar med kort fakta om hälsa och motion. För vuxna finns två olika svårighetsnivåer och för barn hjälper figurerna "Klicken med vänner" till. Med hjälp av QR-koder vid varje station kan du titta på korta filmer som visar hur du ska utföra en övning på rätt sätt.

Aktivitetsrundorna finns på följande platser (se mer information under Motionsspår):

 • Hässleholm 2, 5 kilometer (Hässleholmsgården)
 • Ljungdala/Stoby 1,5 kilometer
 • Sösdala 1,8 kilometer (Vannaröd)
 • Bjärnum 3 kilometer (Möllerödssjön)
 • Vittsjö 2,5 kilometer (Vittsjö skola)
 • Hästveda 3 kilometer (Lillasjön)
 • Vinslöv 3 kilometer (Furutorpsskolan)
 • Tyringe 1,8 kilometer (Bödkaredalen)
En tjej läser om rörelseträningen på en skylt längs motionsspåret.

Skejtpark och pumptrack

För dig som tycker om att åka skateboard finns ramper i Hässleholm, Vinslöv, Hästveda, Bjärnum, Vittsjö, Tyringe och Sösdala.

I Hässleholms stadspark, intill skateparken, finns ett pumptrack. Pumptrack är en bana där du kan öva din balans och lära dig nya färdigheter tillsammans med andra. Banan är lämplig för alla åldrar. Du kan använda cykel, skateboard, inlines och kick-bike.

Parkourpark

Hässleholms parkourpark ligger på gamla T4-området mellan Engelska skolan och Markan. Adress: Wendesvägen 10-8, Hässleholm.

Parkour är en träningsform som handlar om kontroll, styrka och smidighet. Träningen är disciplinerad men samtidigt lekfull. Parken är utformad för att vara både rolig och utvecklande för utövare av denna träningsform. Det är ovanligt med skador, så länge man tränar på sin egen nivå och har kontroll på de regler och riktlinjer som finns för att träningen ska vara så säker som möjligt.

För att alla ska kunna träna, leka och hänga tillsammans finns det några enkla regler att följa i skejt- och parkourparkerna:

 • Träna säkert för att kunna träna länge. Träna på din egen nivå och börja inte för stort.
 • Parkour och åkning med skateboard är ingen tävling. Pressa inte varandra.
 • Alla är välkomna att testa, leka eller bara hänga. Men ge plats till dom som tränar. Samsas om utrymmet.
 • Håll rent i parken och runtomkring dig.
 • Visa respekt och hänsyn. Håll koll på var du rör dig och vad andra gör, för att undvika krockar. Håll avstånd.
 • Se till att din skateboard inte far iväg och skadar någon.
 • All träning sker på egen risk. Ta det försiktigt.
 • Ha alltid hjälm och skyddsutrustning.
 • Om det sker en olycka, ring 112.
 • Om du bara vill titta på, sitt vid sidan om. Du får bara åka på banan.
 • Du får använda skateboardrampen till exempelvis kick-bike när det inte är någon som åker skateboard. Banan är dock konstruerad och avsedd för skateboard.

Utegym

Det finns utegym på tio platser i Hässleholms kommun där du kan träna styrketräning efter din promenad eller löparpass. De flesta av utegymmen ligger i anslutning till ett motionsspår eller promenadstråk.

 • Borggårdsgatan, Hässleholm
 • Djupadalsparken, Hässleholm
 • Ehrenborgsplan, Hässleholm
 • Hässleholmsgården, Hässleholm
 • Lillasjön, Hästveda
 • Norra Station, Hässleholm
 • Sanatorieskogen, Tyringe
 • Slottsgatan, Sösdala
 • Bakom sporthallen invid motionsspåret, Vinslöv
 • Motionsspåret, södra delen, Vittsjö

Grönytor för lek och spontanidrott

Runtom i Hässleholms kommun finns gräsytor där du med familj, släkt och vänner kan träffas och spela fotboll, brännboll, kubb och liknande. Det går inte att förboka plats men det är helt kostnadsfritt att vara här. Tänk på att ta skräpet med dig hem och att grillning inte är tillåtet.

Karta över gratis gräsytor i kommunen kommer att publiceras här under hösten.

Boule

I Hässleholms kommun finns några boulebanor som kommunen sköter och ansvarar för. Dessa finns vid Qpoolen och Hässleholmsgården i Hässleholm samt i Vittsjö invid marknadsplatsen.

Skidspår

Vid större snömängder finns det några platser i kommunen där ideella föreningar brukar serva med skidspår. Passa på och njut av skön vintermotion när tillfälle ges!

Skidspår.se Länk till annan webbplats.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: