Hässleholms kommun

Cykelleden Skåne invigs 3-4 juni

Njut av försommarens grönska och upplev din hembygd från cykelsadeln. Första helgen i juni är det invigning av tre nya cykelleder i Skåne varav den ena går genom Hässleholms kommun. Häng med ut på en guidad cykeltur eller testa leden på egen hand. Samma helg är det rallytävling på Hovdala och en motorcykelkortege som rullar in på Stortorget i Hässleholm. Välkommen ut och ha kul på hjul!

Tjej med cykel står vid strandkanten av en sjö

Cykelled 101 invid Finjasjön. Foto: Apelöga

Första regionala cykellederna invigs

Lördagen den 3 juni invigs Skånes första regionala cykelleder. Region Skåne har tillsammans med 17 kommuner och Trafikverket tagit fram tre nya leder som knyter samman inlandet av Skåne med de nationella cykellederna utmed Skånes kuster.

Genom nordöstra Skåne från Kristianstad genom Östra Göinge och Hässleholms kommun går cykelled 101 vidare mot Ängelholm. Längs kommunens 70 kilometer led bjuds du på ett varierat landskap med storslagna naturområden, åkrar och ängar med betande djur och samhällen med kultur och service. Pausa på mysiga fikaställen, besök öppna museum och ta del av aktiviteter som erbjuds längs vägen. Checka in för natten hos något av boendena och fortsätt dagen därpå med ny energi för en upplevelse under flera dagar.

Du kan hitta kartor och läsa mer om besöksmål och faciliteter på Cykelleden Skånes webbsida. Där kan du också ladda ner gpx-filer till din mobilapp.

Cykelleden Skåne Länk till annan webbplats.

Häng med på en guidad tur

För att testa den nya cykelleden kan du under invigningsdagen den 3 juni cykla tillsammans med föreningar längs olika delar av leden med start från Kristianstad eller Tyringe.

Det är enkelt att ta sig ut på leden då du passerar flera tågstationer med möjlighet att transportera cykeln på Öresundståget och Pågatågen (i mån av plats). Läs mer i programmet längre ner på sidan.

Skånetrafiken Länk till annan webbplats.

Cykla längs leden på egen hand

Föredrar du att ta dig fram i egen takt följer du enkelt de röda skyltarna längs leden märkta med "Cykelleden Skåne 101". Cykla kort eller långt, allt efter egen förmåga och tillgång på tid.

Stanna till och pausa när orken tryter och ta del av utbudet längs vägen. Ät och drick något gott, spela minigolf, handla närproducerat hos gårdsbutiker, gå tipsrunda på bondgård bland grisar och kängurur eller njut av kultur och trädgård i slottsmiljö.

Leden passerar Vinslöv, Hässleholm och Tyringe där det finns tågstationer, vilket gör det enkelt för dig att ta dig hem. På Öresundståget och Pågatågen går det bra att ta med sig cykeln, men i mån av plats.

Etapper genom Hässleholms kommun:
Knislinge-Vinslöv 25 kilometer
Vinslöv-Hässleholm 13,3 kilometer
Hässleholm- Tyringe 25,2 kilometer
Tyringe-Perstorp 16,2 kilometer

Kika på kartor och läs mer om faciliteter och service i anslutning till leden på webbsidor här nedan:

Cykelleden Skåne Länk till annan webbplats.

Erbjudanden längs leden hittar du i evenemangskalendern Länk till annan webbplats.

Vägen över Hovdala är avstängd den 3 juni

Observera att cykelleden och vägarna runt Hovdala, Brönnestad och Nösdala kommer att vara avstängda den 3 juni mellan klockan 7-18, på grund av en rallytävling i området runt Hovdala slott. Du kan däremot med fördel ta dig ut på cykelleden till publikplatserna för att kombinera dagen med en häftig motortävling. Läs mer i programmet nedan.

Söndagen den 4 juni är området helt framkomligt igen och man kan då utan bekymmer ta sig fram på cykelleden förbi såväl Hovdala slott som Trädhuset.

Program 3 juni - Kul på hjul

Cykla från Kristianstad till Hässleholm

Samling klockan 10.00, start klockan 10.30, Stora Torg i Kristianstad
Efter invigningsceremonin i Kristianstad tar Svenska Turistföreningen dig med längs nya leden genom nordöstra hörnet av Skåne - till Arkelstorp, Knislinge, Vinslöv och Hässleholm. För dig som bor i Vinslöv, Tyringe eller Hässleholm - ta tåget med Skånetrafiken till Kristianstad och cykla sedan hemåt!

Total längd Kristianstad-Hässleholm cirka 7,5 mil med möjligheter att förkorta sträckan.

Arrangör: Svenska Turistföreningen

Svenska Turistföreningen Länk till annan webbplats.

Häng med på guidad cykeltur runt Tyringe

Start klockan 10.00 vid Tyringe museum (Fabriksgatan 6)
Häng med på en guidad rundtur till historiska platser och annat sevärt. Färden går längs delar av etapp 4 (Hässleholm-Tyringe) från Tyringe till Mjölkalånga, Skyrup och Matteröd. Ett stopp görs efter cirka 9 kilometer vid Tostarps Pensionat med möjlighet att köpa fika. Efter pausen fortsätter turen vidare mot Deleberga och Skälsböke innan avslutningen i Tyringe vid Radiumkällan och Tyringe museum.

Total sträcka cirka 22 kilometer.

Arrangör: Tyringe byalag, kontakta Erling Börjesson 0730-23 66 66

Tyringe byalag Länk till annan webbplats.

Ta cykeln till rallytävlingen på Hovdala

Hovdalasprinten klockan 12.00-16.00 (cirka), start och service Hovdala slott
Kombinera en cykeltur på nya leden och var publik till en häftig rallytävling på Hovdala med svensk och dansk elit. Det kommer att vara begränsade ytor för bilparkering på området så du tar dig med fördel ut till publikplatserna på cykel längs nya cykelleden. Kika även på utställningen med alla tävlingsbilarna, Saab-klubben Skåne samt bilfirmorna i stan.

Cykelleden över Hovdalafältet och vägarna runtom, även vid Brönnestad och Nösdala, kommer till följd av rallyt att vara avstängda lördagen den 3 juni mellan klockan 7-18. Söndagen den 4 juni är området helt framkomligt igen och man kan då utan bekymmer ta sig fram på cykelleden förbi såväl Hovdala slott som Trädhuset.

Arrangör: Hässleholms Motorklubb

Karta med publikplatser, Hovdalasprinten Pdf, 2.4 MB.

Motorcykelkortege kommer till Hässleholm

Klockan 12.30-14.00 (cirka) - målgång MC-kortege på Stortorget, Hässleholm
(ett par hundra meter från cykelleden)
Var på plats och hör mullret från 300-500 motorcykelekipage som rullar in på torget i centrala Hässleholm. Kortegen arrangeras för femte gången och samlar in pengar till förmån för patientföreningen för prostatacancer. Ge ditt bidrag och ta en titt på alla fräsiga "hojjar". Kortegen avgår klockan 11.30 från Broby.

Arrangör: Yamaha Club

Program 4 juni

Häng med på guidad cykeltur runt Tyringe

Start klockan 10.00 vid Tyringe museum (Fabriksgatan 6)
Börja söndagen med en härlig guidad cykeltur längs delar av etapp 5 av cykelled 101 (Tyringe-Perstorp). Turen börjar västerut mot Mammarp-Hissmossa-Hultet och fortsätter vidare mot Spjutseröd och Perstorp. Paus och möjlighet till fika i Perstorp. Sträckan hit är 16 kilometer.

Om man vill kan man cykla raka vägen tillbaka till Tyringe längs cykelbanan längs riksväg 21 (13 kilometer). Ett något längre alternativ är vägen förbi de så kallade Fågelsjöarna söder om Perstorp via Västra Torups Hembygdsgård i Lilla Tockarp innan turen vänder tillbaka till Tyringe och Radiumkällan/Tyringe museum.

Total sträcka cirka 30 kilometer.

Arrangör: Tyringe byalag, kontakta Erling Börjesson 0730-23 66 66

Tyringe byalag Länk till annan webbplats.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: