Parkeringsböter
Hässleholms kommun har egna parkeringsvakter, samt anlitar extra entreprenörer för att utföra parkeringsövervakning och flyttning av fordon. Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifterna som finns i Hässleholms kommun och Trafikförordningen (1998:1276).
Så fungerar parkeringsövervakningen
Hässleholms kommun har egna parkeringsvakter, samt anlitar extra entreprenörer för att utföra parkeringsövervakning längst gator, gatumark, och kommunens parkeringar så kallad tomtmark. Syftet är i första hand att förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet, samt att övervaka det begränsade antalet parkeringsplatser och främja tillgången till dem. En huvuduppgift för parkeringsvakterna är att informera allmänheten om gällande regler och bestämmelser, en service för att det ska vara lätt att göra rätt. Kommunens parkeringsvakter arbetar förebyggande så att du som trafikant ska känna till och enkelt kunna följa reglerna.
Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifterna som finns i Hässleholms kommun och Trafikförordningen (1998:1276).
Parkeringsanmärkning - felparkering på gata
En parkeringsanmärkning skrivs ut då parkeringen varit felaktig på gatumark, det vill säga gator och allmänna vägar. Om du har synpunkter på en parkeringsanmärkning ska du vända dig till polisen för att bestrida anmärkningen.
Mer om hur du betalar eller bestrider parkeringsanmärkning
Om du får en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift ska du betala den senast 8 dagar från utfärdandet. Om du inte gör det får du en betalningspåminnelse.
Om du vill bestrida en parkeringsanmärkning kontaktar du polisen
Polismyndigheten
Parkeringsbestridande
205 90 Malmö
Blankett och information för bestridande hittar du på Polisens webbplats
Polisens webbplats Länk till annan webbplats.
Kontakta polisen på telefon 11414
Kontrollavgift - felparkering på kommunens parkeringar på tomtmark
En kontrollavgift skrivs ut om du parkerat felaktigt på tomtmark, alltså parkeringshus, gårdsparkering eller liknande. Lagen som reglerar avgiften är Lagen om kontrollavgift för olovlig parkering SFS (1984:318). Tomtmark är kvartersmark och parkeringsupplåtelser sker enligt civilrättslig lagstiftning.
Mer information om hur du betalar eller överklagar en kontrollavgift
Om du har fått en kontrollavgift av Hässleholms kommun kan du överklaga den hos oss. Du måste ha mycket goda skäl för att vi ska godkänna din överklagan. Om du har fått en kontrollavgift som du inte överklagar ska du betala den senast 8 dagar från utfärdandet. Annars får du en påminnelse, och precis som med andra uteblivna betalningar kan det i längden leda till inkassokrav.
Om du överklagar en kontrollavgift utställd av Hässleholms kommun ska du inte betala den innan ärendet har utretts. När du har lämnat in en överklagan tar det ungefär 10 dagar för handläggning innan vi återkommer till dig i ärendet.
Avgifter vid felparkering
Hur mycket det kostar för olika typer av överträdelser bestäms i trafikförordningen (1998:1276) och varierar beroende på vilken förseelse det rör sig om.
Avgifter för parkeringsöverträdelser
Avgiften är 600 kronor
- Vid prkering så att fordonet med något hjul står utanför parkeringsruta eller annan vägmarkering som anger var parkering skall ske
- Vid parkering utöver längsta tillåtna uppställningstid
- Vid parkering utan att erlägga parkeringsavgift
- Vid parkering utan att ha följt föreskrifter angående mätarens användning
Avgiften är 1300 kronor
- Vid otillåten parkering inom parkeringsplatser avsedda för rörelsehindrade
Avgiften är 800 kronor
- I övriga fall av parkeringsöverträdelse
Ditt ansvar som förare och vanliga frågor och svar
Här kan du läsa om vanliga situationer som kan leda till att en parkeringsanmärkning utfärdas, men där orsakerna inte är tillräckliga för att betalningsansvaret ska tas bort.
Du betalade för parkeringen men skrev in fel uppgifter
Du som förare ansvarar för att registrera parkeringsavgiften för rätt fordon i din parkeringsapp eller i en parkeringsautomat. Även om du i efterhand kan visa att du betalade för parkeringen, kan du alltså inte få betalningsansvaret borttaget om du råkat slå in fel registreringsnummer.
Du kan inte heller få rätt om du registrerade parkeringen i fel zon eller om du köpte en parkeringsbiljett av ett privat parkeringsbolag när du parkerade på kommunens mark.
Du betalade för parkeringen men detta var inte synligt för parkeringsvakten
Parkeringsvakten måste på ett enkelt och tydligt sätt kunna se att villkoren för att få parkera på platsen är uppfyllda. Om det t.ex. krävs parkeringsavgift ska vakten kunna se att du har betalat rätt avgift för platsen. Om du i efterhand visar upp att du betalade avgift är det inte ett skäl för att betalningsansvaret för en parkeringsanmärkning ska tas bort.
Detsamma gäller om du har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade men detta inte varit synligt för parkeringsvakten. Betalningsansvaret tas inte heller bort om du i efterhand skickar in en kopia på giltigt parkeringstillstånd, eftersom tillståndet måste vara synligt vid parkeringsvaktens kontroll.
Du parkerade på en gång- eller cykelbana eftersom du hade ett viktigt ärende
Det är aldrig tillåtet att stå med en bil på en gång- eller cykelbana, oavsett om du har ett viktigt ärende eller ska bära tungt vid exempelvis en flytt. Förbudet gäller även motorcyklar och mopeder i klass I. Det gäller också om gångbanan finns på privat mark om platsen är att betrakta som ett område som används för gångtrafik. Det enda undantaget är om du stannat ditt fordon på en gång- eller cykelbana på grund av en nödsituation där det varit fara för liv, hälsa eller egendom.
När du stannar eller parkerar ditt fordon är det ditt ansvar att se till att du följer de regler som finns på platsen. I ansvaret ingår att kontrollera vägmärken och i övrigt ha god kunskap om vilka regler som gäller för att parkera fordon. Det kan även finnas områdesförbud som gäller stora områden där vägmärken inte upprepas på varje enskild gata. På alla platser behövs inte heller vägmärken för att särskilda regler ska gälla. Inom tättbebyggt område får du exempelvis inte parkera i terräng, alltså på ställen som inte är väg (det kan till exempel vara en gräs- eller grusyta). Inom tätbebyggt område gäller även att du inte får parkera längre än 24 timmar i sträck under vardagar om det inte finns ett vägmärke som säger något annat.
Vad ska jag göra om parkeringsappen eller parkeringsautomaten inte fungerar?
Att en parkeringsapp eller parkeringsautomat är ur funktion och inte kan ta emot betalningen ger dig inte rätt att ändå parkera ditt fordon på en avgiftsbelagd parkeringsplats. På parkeringsautomater finns ofta ett nummer dit du kan ringa och anmäla att automaten är ur funktion och samtidigt få hjälp med hur du går vidare för att kunna parkera.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?