Automationsingenjör
Yrkeshögskolan Syd har bedrivit utbildningar inom el- och automation sedan 1996 och har utbildat hundratals tekniker/ingenjörer som nu är verksamma i branschen eller bedriver egen verksamhet inom konsultbranschen.
Utbildningen till Automationsingenjör bedrivs med för ändamålet uppdaterad teknisk utrustning, programvaror, datorpark och anpassade lokaler. Bärbara datorer för programmering, dokumentation m.m. finns att låna under de skolförlagda utbildningsavsnitten.
Intresset hos företagen för de studerande är stort och 90% av de som tar examen har ett kvalificerat jobb efter avslutad utbildning.
ANSÖKAN ÖPPNAS DEN 1 FEBRUARI.
Vad gör en Automationsingenjör?
Som automationsingenjör har du en betydande roll inom arbetslivet och du är den som tar fram automatiserade lösningar i form av produkter och utrustningar och ger förslag till förbättningar för såväl tillverknings- som processindustrin.
Arbetet är utmanande och utvecklande och din kompetens efterfrågas främst av konsultföretag som levererar tekniska lösningar till tillverknings-, fordons-, livsmedels-, läkemedels- process- och petrokemisk industri.
Automation är idag ett nödvändigt konkurrensverktyg inom industrin där det medvetet satsas på att göra tillverkningsprocesserna högautomatiserade och anpassade till nya tankesätt som Industry 4.0 och Smart Factory
Vad kan du arbeta med efter utbildningen?
Är du intresserad av teknik, utveckling och vill arbeta både praktiskt och teoretiskt inom ett område där tekniken snabbt går framåt så är detta en utbildning för dig. Innehållet i utbildningen är framtaget i nära samarbete med automationsföretag, vilket garanterar att du får precis den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. PLC-system från Siemens, Mitsubishi, Allen-Bradley, Beijer, Omron m.fl., robotar från Yaskawa, FMS-system är exempel på kvalificerade komponenter och utrustning som används i utbildningen.
Företag som Volvo Cars, Tetra Pak , ÅF, Sigma, Rejlers, Beijer Electronics, Evomatic, PDS Engineering, Automationsteknik, ABB, Stora Enso, Eltech Automation, Caverion, Saint Gobain Securit med flera.... välkomnar denna utbildning!
Vad gör en automationsingenjör - branschen beskriver.
Namn - Beata Persson på Init Industry AB
Vad läste du på gymnasiet? – Handels- och Administrationsprogrammet
Antal år inom yrkesrollen Automationsingenjör – 3 år
Varför blev du intresserad av yrkesrollen Automationsingenjör?
Jag har alltid varit intresserad av teknik och är även väldigt nyfiken. Fick reda på av en kompis som jobbar som automationsingenjör att ens jobbet fanns och tyckte det lät spännande. Så då bestämde jag mig för att söka in till YHS.
Vad gör en Automationsingenjör enligt dig?
Den ena dagen är sällan den andra lik. Det dyker upp nya projekt eller nya fel som man tar sig an.
I grunden är det programmering utav plc, driftsättning och felsökning som är den stora delen av jobbet.
Vad är det bästa med yrkesrollen?
Att man lär sig nya saker hela tiden, tekniken står aldrig stilla och det gör att det alltid finns utvecklingsmöjligheter. För mig som är nyfiken så är det verkligen det som gör att jag tycker det är så kul.
Namn – Joakim Thorbjörnsson på Init Industry AB
Vad läste du på gymnasiet? – Elprogrammet
Antal år inom yrkesrollen Automationsingenjör – 13 år
Varför blev du intresserad av yrkesrollen Automationsingenjör?
Jag är i grunden väldigt tekniskt intresserad och har alltid tyckt det varit spännande att veta hur saker fungerar. Att få den tekniska biten och samtidigt få möjlighet att arbeta inom industrin var anledningen till att jag valde yrket.
Vad gör en Automationsingenjör enligt dig?
Utförandet av arbetet kan skilja sig ganska mycket beroende på vilken bransch man befinner sig i. Men grunden i arbetet är oftast liknande, dvs att knyta samman funktioner som skall utföras fysiskt av maskin eller utrustning, tillsammans med mjukvara och hårdvara som ska se till att uppgiften utförs.
Vad är det bästa med yrkesrollen?
Det jag tycker om allra mest och är en av de stora anledningarna att jag trivs i min roll är att det är ett väldigt varierande arbete. För mig är det en bra blandning mellan att arbeta framför datorn och ha möjligheten att vara på plats i industrier med mer fysiskt arbete framför maskiner. Man blir aldrig heller fullärd, utan tekniken utvecklas hela tiden.
Namn –Tindra Dahlberg på Automationsteknik AB
Vad läste du på gymnasiet? – Naturvetenskapsprogrammet
Antal år inom yrkesrollen Automationsingenjör – 4 år
Varför blev du intresserad av yrkesrollen Automationsingenjör?
Mitt intresse för rollen som automationsingenjör växte egentligen fram ganska naturligt efter att jag fått ett jobberbjudande som fältservicekonsult inom livsmedelsindustrin. Jag upptäckte snabbt att automation är ett område med stor potential eftersom jag ständigt kan utvecklas och ta mig an nya utmaningar, vilket gör det väldigt stimulerande och givande.
Vad gör en Automationsingenjör enligt dig?
En automationsingenjör har som uppgift att utveckla och implementera system som automatiserar industriella processer för att minska de misstag och kostnader som den mänskliga faktorn för med sig. Min roll grundar sig i huvudsak på programmering av styrsystem, driftsättning av maskiner samt felsökningar och service. För mig handlar det om att hitta balansen mellan teknik och produktion, där man inte bara ser till att maskinerna fungerar, utan även ständigt söker efter sätt att förbättra och optimera processen.
Vad är det bästa med yrkesrollen?
Det bästa med rollen som automationsingenjör är den ständiga möjligheten till utveckling och de varierande utmaningar som yrket erbjuder. Varje projekt är unikt och ger en chansen att lösa komplexa problem, vilket gör att man lär sig nya saker varje dag. Dessutom är automation ett område som är i ständig förändring, vilket betyder att en rastlös själ som jag aldrig behöver tröttna på det jag gör. Branschen har också oändligt med möjligheter, exempelvis i form av karriärsteg eller specialiseringar, vilket gör att ens yrkesroll alltid kan vara så utmanande och dynamisk som man önskar.
Namn - Magnus Lagnelöv på Afry
Vad läste du på gymnasiet?
Estetisk linje med inriktning musik, men sedan har jag fått möjligheten att vidareutveckla mitt teknikintresse på diverse arbetsplatser.
Antal år inom yrkesrollen Automationsingenjör
Jag har jobbat med underhåll/automation på olika sätt i ca 20år.
Rollerna jag haft är bland annat
Underhållstekniker (det var här jag började med programmering) - Lear Corporation
Teamlead underhåll - Lear Corporation
Teknikresurs för projektverksamhet (ombyggnationer och flytt av fabriker inom fordonsindustri) – International Automotive Components
Automationsingenjör – ÅF-Industry
Senior Automationsingenjör – ÅF-Industry
Sektionschef – AFRY (ÅF-Industry)
Varför blev du intresserad av yrkesrollen Automationsingenjör?
Jag tycker om att få saker att fungera, och att lösa problem.
Vad gör en Automationsingenjör enligt dig?
Det varierar så klart mellan olika arbetsplatser och arbetsuppgifter, men det centrala i rollen tycker jag är att lösa de utmaningar man ställs inför.
Varken det är programmering av en ny anläggning, ändringar i befintlig maskin eller om det är en felsökning så krävs kreativitet för att lösa uppgiften.
Men det krävs även struktur samt ordning och reda så att man kommer hela vägen i mål med projektet, man får inte tappa fokus bara för att man fått igång sakerna, det skall även göras färdig dokumentation osv.
Vad är det bästa med yrkesrollen?
Att se något man kämpat med att konstruera/programmera ”komma till liv” och fungera i verkligheten och få lämna över det till en nöjd kund.
Det är en härlig känsla!
Namn- Frida Karlsson på Afry
Vad läste du på gymnasiet?
Jag läste naturbruksprogrammet på gymnasiet
Antal år inom yrkesrollen Automationsingenjör
Jag gick på Yrkeshögskolan Syd 2022–2024, hade min sista LIA-period och examensarbete på Afry, sen tog jag lite sommarlov och började jobba hos dom i augusti.
Varför blev du intresserad av yrkesrollen Automationsingenjör?
Jag arbetade på en industri i ett par år men började tycka att det var ganska så enformigt och började känna att jag ofta var uttråkad om dagarna, men jag hade länge inte en aning om vad för yrke jag annars skulle kunna tänka mig. Arbetsplatsen där jag jobbade installerade nya maskiner och då kom jag i kontakt med personer som jobbade med det. Jag tyckte det verkade rätt intressant det dom gjorde och fick även tillfälle till att prata med dom och ställa frågor kring vad dom gjorde om dagarna på jobbet, vilka utbildningar man kan gå osv. Automationsingenjör var ett yrke som jag knappt tror att jag visste fanns innan dess men jag tyckte det lätt intressant och började titta runt på lite utbildningar och fann en nära mig. Jag tyckte även att konceptet med yrkeshögskolan lätt lockande speciellt dess långa LIA- perioder då "Learning by doing" har alltid fungerat bättre för mig än att sitta och lyssna på en massa föreläsningar.
Vad gör en Automationsingenjör enligt dig?
Den största delen av yrket är programmeringen även om det är mycket annat med som kommer in som kundkontakt, planering, dokumentation m.m. Det kan se väldigt olika ut beroende på bransch/företag men programmering kommer alltid vara en stor del. En maskin eller robot behöver ett program för att veta vad den ska göra och när, ibland är det bara en maskin men det kan också handla om flera maskiner och robotar som måste fungera tillsammans. Till detta kommer även oftast en HMI-panel där operatörerna kan styra maskinerna eller få en överblick av tex vattennivåer i tankar eller hur mycket som har producerats under dagen, även denna måste programmeras och designas. Det är en hel del problemlösningen och funderade kring hur allt detta ska fungera tillsammans när man programmerar, många aspekter som måsta tänkas på samtidigt som t.ex. maskiner eller delar av en maskin får inte krocka med varandra, säkerhet för personal i form av tex nödstopp, användarvänligheten i HMI m.m.
Vad är det bästa med yrkesrollen?
Det bästa för mig är att det ständigt kommer nya saker att lära sig. Jag ville komma ifrån det där att varje arbetsdag är likadan och få börja tänka på vad jag ska göra istället för att bara gå i samma vanemönster och det har jag verkligen gjort. Även när man inte lär sig någon helt nytt varje dag så ser ändå alla projekt olika ut vilket är spännande.
Hur blir jag behörig till automationsingenjörs-utbildningen?
För att bli behörig till Automationsingenjörsutbildningen behöver du göra ett antagningsprov. Provet måste göras för att du ska anses behörig att gå utbildningen. Du anmäler dig till provet via YH-antagning.se efter du ansökt till utbildningen. Provet skrivs på plats i Hässleholm och det kommer att finnas två tillfällen att välja mellan.
Har du ingen tidigare erfarenhet från el- eller automationsbranschen?
Klicka in nedan och läs våra tips om hur du ändå kan lyckas.
Läs mer om antagningsprovet och de behörighetskrav som finns för en yrkeshögskoleutbildning här!
Studieinformation
Utbildningen är på heltid och man är på plats ungefär tre-fyra dagar i veckan på skolan i Hässleholm. Dessa lektioner är lärarledda och resten av tiden arbetar den studerande självständigt med uppgifter.
På Yrkeshögskolan Syd strävar vi efter att ligga i framkant och den studerande kommer att få färdigheter i använda de digitala verktyg som används i branschen. Varje student på utbildningen Automationsingenjörsutbildningen får tillgång till en bärbar dator under sin studieperiod som innehåller dessa programvaror.
YH-utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN och är avgiftsfria för studerande förutom kostnader för kurslitteratur och studiematerial. Du kan läsa mer om studiestöd på www.csn.se. Länk till annan webbplats.
LIA
LIA, Lärande i arbete, är viktig del i utbildningen och genomförs ute i arbetslivet i nära samarbete med företagen.
LIA ger stora möjligheter till fortsatt arbete efter genomgången utbildning.
Kurser
PLC-system och programmeringslogik, 20 YH-poäng
Styrteknik, pneumatiska komponenter och kretsar, PLC-programmering, talsystem, variabler och datatyper, digitalteknik och digitala in- och utgångar
Matematik för ingenjörer, 12 YH-poäng
Kursen syftar till att studenten ska tillägna sig kunskaper i matematik med fokus på den matematik som används i el-tekniska beräkningar. Kursen innehåller: Linjära och ickelinjära funktioner och ekvationer, Potens- och exponentialfunktioner, Geometri och trigonometri, Statistik och modellering, Derivata och integraler.
Elteknik, 18 YH-poäng
Likström, växelström 1fas, växelström 3fas, mätteknik, felsökningsmetodik och analys av mätvärden. Kursen innehåller: Ohms och Kirchhoffs lagar för serie- och parallellkoppling. Effektberäkning. Visar- och jw-metoden med resistiv, kapacitiv och induktiv last. Y- och D-koppling samt osymmetrisk trefasbelastning.
Projektledning, 10 YH-poäng
Projektmetodik, projektstyrning och projektledning.
Ekonomi, 10 YH-poäng
Grundläggande ekonomiska begrepp, företagsformer, ekonomins betydelse för effektiva projekt. Budgetering, finansiering och kalkylering relaterade till yrkesrollen.
Elkonstruktion – CAD, 30 YH-poäng
Ritningsläsning, komponentkännedom, E-plan/P8, Elprocad, praktisk tillämpning i skåpsbyggnation, drifttagning och felsökning.
Design och programmering av grafiska gränssnitt, 25 YH-poäng
Design av användarvänliga gränssnitt. Programmeringsverktyg för grafiska gränssnitt, IX Developer, E-designer, TIA-Portal. Kommunikationsgränssnitt mot HMI och SCADA. Integration mellan HMI och PLC-system
Reglerteknik, 15 YH-poäng
Reglertekniska funktioner och komponenter för reglering av värme, kyla, tryck, nivå och flöde. Kunskaper i hur man optimerar regulatorer.
Automations och programdesign, 55 YH-poäng
Fördjupning i PLC-programmering och användning av programmeringsverktyg (t.ex. TIA-Portal, GX Works3, Sysmac Studio, Codesys) Systemlösningar, programstruktur, integration, kommunikationslösningar.
Drivsystem, 20 YH-poäng
Olika typer av drivsystem, styrning och positionering. Frekvensomriktare, analoga in- 0ch utgångar, servosystem, positioneringsmetoder.
Industriell Kommunikation - IT/OT, 10 YH-poäng
Öka förståelsen för olika kommunikationssystem som används i industrin och de olika säkerhetslösningar som behövs för att koppla ihop olika system.
Kommunikation och teknisk engelska, 10 YH-poäng
Övningar i skriftlig och muntlig kommunikation. Lära sig att skriva CV och personligt brev, förberedande inför LIA ansökningsprocessen.
Officepaketet med fokus på Excel.
Lära sig att läsa teknisk dokumentation på engelska. Bygga upp ordförrådet med branschrelaterade uttryck.
Maskinsäkerhet, 15 YH-poäng
Maskindirektivet, PL (Performance Level), SIL (Safety Integrity Level), CE-märkning, riskanalyser, säkerhetsprodukter, säkerhets-PLC. Analys och dokumentation i SISTEMA.
Robotteknik, 15 yh-poäng
Robotprogrammering, handhavande och säkerhet. I kursen används 6-axliga robotar från YASKAWA/Motoman. Programmera i en simmuleringsmiljö som ABB Robotstudio, Motosim.
LIA, Lärande i arbete (företagsförlagd praktik)
6 veckor i åk 1 och 16 veckor i åk 2
Examensprojekt, 25 YH-poäng
Projektet syftar till att den studerande ska tillämpa de kunskaper som övriga kurser samt LIA tillfört. Projektet kan genomföras på skolan eller på ett företag och redovisas i slutet av den skolförlagda delen av utbildningen.
Kontakt
Frågor om utbildningens innehåll:
Utbildningsledare Ronny Hjorth
0709-81 86 06
ronny.hjorth@hassleholm.se
Frågor om ansökningsprocessen:
Samordnare Jennie Birgersson
0730-82 44 97
jennie.birgersson@hassleholm.se
Hjälpte informationen på denna sidan dig?