Omsorgsförvaltningen

Räddningstjänsten

Kommendörsgatan

Telefon: 0451‑26 80 22, 26 80 33

SFI - utbildning i svenska för invandrare

Reception o administration

Stallmästaregatan 5 Hässleholm

Riktat stöd till dig som är barn eller ungdom

Vi på socialförvaltningen kan hjälpa dig och din familj på många olika sätt. Socialförvaltningen kan hjälpa till med att få saker att fungera i vardagen. Det som vi då erbjuder kallar vi ofta för familjebehandling. I bland kan man behöva ha en bonusfamilj eller en bonusperson. Det kallar vi för familjehem och kontaktperson.

Hjälp hemma, familjebehandling

Ibland kanske det känns skönt att det kommer hem någon till familjen. Någon som hjälper till genom att prata och ordna upp viktiga saker. Ibland kanske det räcker med att ses några gånger, och ibland träffas man under en längre tid. Man kan också ses på andra ställen än hemma, om det skulle vara det bästa. De här personerna arbetar på socialtjänsten som behandlare.

Bonuspersoner och bonusfamiljer

Bonuspersoner och bonusfamiljer är helt vanliga människor och familjer som ofta vill hjälpa andra på olika sätt och därför har kontaktat socialtjänsten för att säga att de kan hjälpa till. De är inte personer som jobbar på socialtjänsten.

Vill du ha kontakt med en bonusperson eller bonusfamilj?

Kontakta Socialförvaltningens mottagningsenhet på telefon 0451- 26 70 50

Telefontider: Måndag till fredag, klockan 10-11.30.

Man kan få en bonusfamilj som man övernattar hos ibland, det som vi kallar för kontaktfamilj. Där kan man bo över någon eller några dagar i månaden, för att man behöver det. Där kanske man lär känna nya vänner och får testa på andra saker än det man gör hemma.

Om du vill ha en bonusperson så kallar vi det för att du får en kontaktperson.

Den kan träffa dig regelbundet, kanske en gång i veckan, för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans. Ibland kan aktiviteterna ha ett specifikt mål, som att hitta en fritidsaktivitet som du gillar, och ibland är kontaktpersonen mest ytterligare en vuxen att känna förtroende för.

Ibland kan man inte bo hemma alls av olika anledningar och då kan man bo hos en bonusfamilj en kortare eller längre tid. Det brukar vi kalla för att man bor i ett familjehem. En del familjehem bor en bit bort och då kan man behöva flytta och kanske byta skola och vänner.

Ta kontakt med kommunens kontaktcenter så hjälper dom dig vidare till en handläggare på socialförvaltningen som jobbar med familjehem, kontaktpersoner eller jourfamiljehem.

Läs mer om att bli familjehem, kontaktperson, kontaktfamilj eller jourhem

Du kan göra en intresseanmälan via vår e-tjänst: Intresseanmälan familjehem mm. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du inte har BankID kan du fylla i en intresseanmälan  Pdf, 137 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf, 1 MB)för utskrift och få mer information om att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson.