Stöd till anhöriga
Är du en av Hässleholms alla anhöriga som stöttar någon som står dig nära? I en sådan situation är det lätt att glömma bort sig själv. Därför är det viktigt att du som anhörig får det stöd som du behöver.
Stöd finns för dig som är anhörig
Att hjälpa eller vårda en närstående ger både glädje och trygghet, men det kan också skapa oro och trötthet. Det är lätt att glömma bort sig själv när man har närstående som behöver hjälp i vardagen, och även du som anhörig kan behöva stöd.
Stöd till dig som är anhörig är kostnadsfritt. Olika former av stöd är till för att du ska kunna bevara din kraft, ork och energi, samt undvika att du själv drabbas av ohälsa. Stöd till dig som anhörig dokumenteras inte och kommunens anhörigkonsulenter har tystnadsplikt. Kontakta anhörigkonsulent för mer information om fler aktiviteter och samtalsgrupper än de som presenteras på hemsidan.
Kontakta anhörigkonsulent
Aktiviteter och anhörigträffar
Kurs för anhöriga: Konsten att leva i tillit
Under hösten kan du som stöttar någon i din närhet gå den omtyckta kursen "Konsten att leva i tillit". Kursen anordnas nu för femte gången i samverkan mellan Hässleholms och Eslövs kommun. Kursen är en vägledning för dig som längtar efter att få ett lugnare och mer balanserat förhållningssätt till dina tankar och känslor.
Kursledare är Maria Helander som är beteendevetare, samtalsterapeut och författare. Maria har skrivit fem böcker, är krönikör i olika hälsomagasin och anlitad expert i SVT och TV3.
När? Torsdagar 19.00-20.15, 10 oktober till och med 28 november 2024.
Hur? Via webbinarium - du kan delta via dator, telefon eller platta. Du ser och hör Maria och du kan chatta med henne och de andra deltagarna, men du syns inte själv i bild.
Vad ingår? Åtta föreläsningar, digitala kompendium och övningar.
Kostnad? Kostnadsfritt. Begränsat antal platser.
Anmäl dig senast den 2 oktober
Gemensam läsning - Shared Reading
Under höstterminen kommer shared reading att hållas på två orter, Hästveda bibliotek med start den 12 september klockan 15-16.30 och, Hässleholms bibliotek med start den 18 september klockan 14-15.30.
Shared Reading är en engelsk metod för högläsning i grupp. Vid varje tillfälle läser vi en novell och dikt tillsammans och samtalar kring de tankar och känslor som texterna väcker. Träffarna är kravlösa, man läser inget mellan gångerna och alla kan vara med, vana såväl som ovana läsare.
Första tillfället är ett prova-på-tillfälle. Du förbinder dig inte att delta de kommande träffarna.
Begränsat antal deltagare per grupp: åtta personer.
Anhörigträffar på Hässleholmsgården
Tisdagar klockan 09.30-11.30
På anhörigträffarna är temat "din hälsa och ditt välmående". Om du önskar enskilda samtal finns det även möjlighet till det.
Varje tisdag möts vi vid gårdsplanen utanför den Södra Flygeln på Hässleholmsgården. Ta med dig en liten fika. Den sista tisdagen i månaden ordnar vi en aktivitet, till exempel en tipspromenad. Om din närstående vill och kan delta är hen också välkommen att vara med vid detta tillfälle.
Anmäl dig gärna, så att vi kan planera träffarna.
Anhörigträffar för dig som lever nära någon med psykisk ohälsa
För dig som lever nära någon med psykisk ohälsa finns det digitala anhörigträffar. På anhörigträffarna delas tankar, funderingar, oro och glädje tillsammans med andra i samma situation. På dessa träffar kan det som mest vara sex deltagare och en ny grupp kan startas när tillräckligt många har anmält sitt intresse.
Om du är intresserad av att vara med på våra digitala anhörigträffar meddelar du oss via e-post, så återkommer vi till dig.
Samtalsgrupp för vuxensyskon
Syskonrelationen är en av de längsta vi har i livet. Hur påverkas den när ens syskon har en sjukdom eller en funktionsnedsättning?
Kanske är du ett vuxet syskon och vill dela dina tankar och erfarenheter med andra som också känner igen sig i de här frågorna? Nationellt kompetenscentrum för anhöriga anordnar kostnadsfria digitala samtalsgrupper för vuxensyskon. Grupperna träffas vid åtta tillfällen och startar så snart det är en full grupp.
Digital samtalsgrupp för vuxensyskon Länk till annan webbplats.
Skogsbad
För dig som vårdar av en närstående finns möjlighet att delta i skogsbad.
Schema och information om skogsbad
Anmälan till aktiviteter och anhörigträffar
Föreningar
Det finns även flera föreningar som erbjuder stöd till dig som är anhörig. Hässleholms kommun samverkar med ett antal sådana föreningar och du hittar dem i vårt föreningsregister.
Föreningsregister Länk till annan webbplats.
Du kan också besöka föreningarnas hemsidor:
- Anhörigföreningen i Hässleholms kommun Länk till annan webbplats.
- Autism- och Aspergerföreningen i Skåne Länk till annan webbplats.
- Demensföreningen Hässleholm Länk till annan webbplats.
- FUB Hässleholm Länk till annan webbplats.
- HjärtLung Hässleholm Länk till annan webbplats.
- Hässleholms Diabetesförening Länk till annan webbplats.
- HRF i Hässleholm Länk till annan webbplats.
- Neuro Länk till annan webbplats.
Samtalsstöd
Som anhörig kan du ibland vilja prata om din situation och ha ett bollplank för dina tankar. Då kan du få samtalsstöd.
Rollen som anhörig
Har du funderingar i din roll som anhörig kan du vända dig till en anhörigkonsulent på Hässleholms kommun för att få samtal och vägledning.
Ungdom som missbrukar
Du som är anhörig till en ungdom som missbrukar kan få stöd via Maria Skåne Nordost.
Maria Skåne Nordost - för dig under 25 år med beroendeproblematik.
Här kan du få gratis information, rådgivning och individuell samtalsbehandling. Här kan du träffa läkare, specialistsjuksköterska, kurator, socionom och ungdomsbehandlare.
Kontakta Maria Skåne Nordost på telefon: 0451-29 87 80.
Alkohol, droger, spel eller våld i nära relation
Om du behöver hjälp som anhörig till någon som har problem med alkohol, andra droger eller spel om pengar, så kan du prata med Individ- och familjesupporten. De kan även erbjuda samtalshjälp till dig med närstående som är utsatt för våld i en nära relation.
Psykisk ohälsa
Som anhörig till en person med psykisk ohälsa kan du också få stöd via Stöttecenter. Du kan nå dem dygnet runt.
Demenssjukdom
Om du är anhörig till en person med demenssjukdom då kan du prata med demenssjuksköterskan.
Bekymmer med ekonomin
Om din närstående har bekymmer med ekonomin, kan du prata med våra biståndshandläggare.
Ta kontakt med oss
Ring till vårt kontaktcenter för att få hjälp vidare.
Telefon: 0451-26 70 00.
Avlösarservice i hemmet
Om du har ett behov av att få vila eller få tid till annat, så kan du som anhörig ansöka om avlösarservice i hemmet. En biståndshandläggare hjälper dig med vilket stöd du kan få. Du når kommunens biståndshandläggare genom att kontakta kontaktcenter på 0451-26 70 00.
Vanliga frågor
Måste jag bo med den jag stödjer?
Nej, du behöver inte bo tillsammans med den du stödjer. Du kan stötta en vän, en granne eller någon annan som inte är en familjemedlem.
Vad kan jag få för stöd?
Du kan få information om möjligheter och villkor för att få stöd. Du kan också få stödjande samtal, rådgivning, utbildning och avlösning. Du kan gå med i en anhöriggrupp eller vara med i hälsofrämjande aktiviteter.
Prenumera på vårt nyhetsbrev
Vill du ta del av vårt nyhetsbrev? Då skickar du ett mejl till anhorigstod@hassleholm.se.
Brevet innehåller information om vad som sker på området, både nationellt och lokalt.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?