Vanliga frågor
Få snabb hjälp med våra vanligaste vanliga frågor och svar.
Vad får jag göra enligt allemansrätten?
Tack vare att vi har allemansrätten i Sverige kan vi röra oss sig fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Den tillhör alla och välkomnar både dig med vältrampade vandringskängor och dig som hellre går i sneakers.
Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor. Det är lätt att göra allemansrätt!
Naturvårdsverket: Allemansrätten Länk till annan webbplats.
Elda i naturen, vad gäller?
- Försäkra dig om att det inte råder eldningsförbud där du tänker elda.
- Elda helst på anvisad grillplats. Det är säkrast för både dig och naturen.
Du får inte hugga eller såga ner levande träd eller buskar att elda med. - En liten eld värmer faktiskt mer än en stor brasa och du får snabbare fin glöd att laga mat på.
- Tänk på att flera vill njuta av eldstaden vid våra lägerplatser, så använd inte fler vedträn än vad du behöver.
- Lämna aldrig elden obevakad. Ha alltid vatten nära till hands.
- Undvik att elda om det blåser mycket.
- Låt elden brinna ut och släck ordentligt efter dig. Häll vatten på eldstaden tills all glöd garanterat har slocknat i askan.
- Om elden sprider sig, larma genom att ringa 112. Försöka att själv hejda och släcka elden med vatten om det är säkert.
MSB: Säkerhet vid eldning i skog och mark Länk till annan webbplats.
Kan jag åka buss till Tykarpsgrottan?
Det går inga bussar till Tykarpsgrottan i Ignaberga. Däremot kan du välja att åka med så kallad närtrafik, om du har möjlighet att övernatta på Tykarpsgrottans egen camping och åka hem dagen efter. Det finns även ett par övernattningsstugor på campingen. Närtrafikturen körs måndag–fredag, med undantag för helgdagar.
Närtrafikturen körs med taxi och måste förbeställas via Skånetrafiken på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg.
Du kan läsa mer om hur närtrafiken funger och hitta tidtabeller på Skånetrafikens hemsida.
Var kan jag hyra båt och kanot?
Du kan hyra roddbåd eller kanot på följande platser:
- Hästveda/Lursjön och Tydingesjön
Luhrsjöbadens camping, roddbåtar och kanoter
Tydingesjöns camping, roddbåt - Svenstorp/Svenstorpssjön
Göran Bengtsson, roddbåt, telefon: 0708-95 23 03 - Röke/Algustorpssjön
Pål Börjesson, båt och kanot, telefon: 0768-82 04 06 - Vittsjön/Vittsjö
Vittsjö camping, roddbåtar och kanoter
Var kan jag cykla och hyra cykel i Hässleholm med omnejd?
Det finns många natursköna cykelleder och trevliga cykelturer att ge sig ut på i Hässleholms kommun. Du hittar förslag på turer och mer information på vår webbplats.
När läggs dragflotten utmed Viåleden i?
En populär vandringsled i norra delen av Hässleholms kommun är Vieåleden. För att komma runt hela leden använder du en flotte för att ta dig över Helge å som delar området i två delar. Flotten finns generellt i ån under mitten av maj till slutet av oktober, men detta är förstås väldigt beroende på vattenstånd, väder och vind.
Övriga delen av året kan du dessvärre inte gå leden i sin helhet, man du kan gå delar av den. Du parkerar antingen vid Hörlinge ängar eller vid parkeringen strax söder om Skeingeborg.
Kontrollera att flotten är tillgänglig innan du ger dig ut på vandring på Viåleden.
Var kan jag fiska?
I Hässleholms kommun finns det flera fina fiskevatten - i sjö, å eller put & take. Fiskekort krävs till de flesta vatten.
Du kan läsa mer om försäljningsställen och se kartor på vår webbplats.
Var finns det hundbad i Hässleholms kommun?
Enligt allemansrätten är hundar välkomna till alla sjöar om de hålls kopplade, med undantag från de kommunala badplatserna. På de kommunala badplatserna är hundar inte välkomna under badsäsongen 15 maj-15 september. Under perioden 16 september-14 maj kan hunden få följa med men måste alltså hållas kopplad.
Dispens från ovan kan ges till hundförening för utbildning och tävling med livräddningshundar. Kultur- och fritidsnämnden kan då besluta att dessa får använda brygga och strand även på de kommunala badplatserna.
Ovan regler gäller inte för ledarhund för synskadad person, för assistanshund eller polishund i tjänst.
Om du har fler frågor om vad som gäller när du vistas i naturen med hund kan du läsa mer om det på naturvårdsverkets hemsida.
När är Hästveda marknad?
Hästveda marknad är ett årligt och välbesökt arrangemang som pågår under onsdagen och torsdagen den andra veckan i juli. Den traditionella djurmarknaden är alltid på torsdagsmorgonen mellan klockan 7–14.
Var kan jag ladda min elbil i Hässleholms kommun?
Du kan läsa om var du kan ladda din elbil i Hässleholms kommun på vår webbplats
När är medeltidsdagarna på Hovdala slott?
Hovdala Medeltidsdagar med Rikstornering arrangeras årligen fredag och lördag under Kristi Himmelfärdsveckan.
Går det buss till Hovdala slott och vandringscentrum?
Under perioden den 1 maj–30 september körs turen från Hässleholm C till Hovdala slott med närtrafik. Det betyder att du måste ringa och boka din tur minst två timmar i förväg. Du bokar din tur hos Skånetrafiken på telefon 0771-77 44 99.
Ska du resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer turen dagen innan. För grupper 5-9 personer måste beställning göras minst fem arbetsdagar i förväg.
- Så här köper du din biljett Länk till annan webbplats.
- Tidtabell för förbeställd trafik till och från Hovdala Länk till annan webbplats.
Du kan också välja att åka Stadsbuss 3 från Hässleholm C till Tormestorp (sluthållplats är Spraglerödsvägen). Från Spraglerödsvägen är det en cirka 2 kilometer lång promenad över Äspehöjden längs vandringsleden I Posta Nillas spår ut till slottet.
Var finns det långtidsparkering om man ska resa med tåget i Hässleholm?
- Det finns en långtidsparkering i anslutning till Hässleholms resecentrum längs Magasinsgatan, väster om järnvägsstationen. Max 7 dygn.
- Parkeringsgarage på Magasinsgatan vid Norra Station. Obegränsat antal dygn.
- Tivolibacken som ligger på Snickaregatan. Obegränsat antal dygn.
- Pendlarparkering vid Viaduktsrondellen, Götagatan. Obegränsat antal dygn.
- Pågatågsorterna i Hässleholms kommun har också långtidsparkeringar. Dessa orter är Sösdala, Tyringe, Vinslöv, Bjärnum och Ballingslöv.
Du kan läsa mer om var man kan parkera i Hässleholm på vår webbplats.
Var hittar jag ställplatser för husbil eller husvagn?
Ställplatser för husbil eller husvagn finns på flera olika platser i Hässleholms kommun.
Läs mer om ställplatser här
Är Trädhuset öppet året runt?
Aktören Treehouse Hovdala bedriver restaurang-och konferensverksamhet året runt i byggnaden. Fredagar till söndagar kan du förboka en avsmakningsmeny med mat lagad från grunden, där fokus är lokala och ekologiska råvaror i säsong. Här kan du även boka kreativa möten i en magisk miljö.
Missa inte The Ground som ligger precis nedanför Treehouse Hovdala. Här njuter du under säsong av streetfoodfeeling i skogen.
Var kan jag vandra och promenera?
Hässleholms kommun har ett rikt och varierat utbud för den som älskar friluftsliv och vandring. Här finns såväl kortare promenadstråk och motionsslingor som längre halv- och heldagsalternativ. Du kan vandra i ett och samma naturområde i flera dagar i sträck om du vill. I de magiska rummen på Hovdala Naturområde och Vandringscentrum finns till exempel ett stycke skånsk natur och kultur när den är som bäst.
Var kan jag övernatta i naturen?
I friluftskartan kan du hitta lägerplatser i Hässleholms kommun.
Finns det turförslag för vandring på Hovdala Naturområde och Vandringscentrum?
I skogarna runt Hovdala slott får du en mängd magiska och annorlunda natur- och kulturupplevelser. På Hovdala slotts webbsida kan du läsa mer och hitta turförslag. Vill du vandra mer än en dag i ett och samma strövområde har vi förslag på lämpliga rutter med övernattning på Hovdala Naturområde och Vandringscentrum.