Hässleholms kommun

Tjänstgöring vid sammanträden

Som ledamot och/eller ersättare har du rätt att närvara vid kommunfullmäktiges och/eller nämndens sammanträden. Här får du veta hur turerna går kring närvaro i de olika nämnderna och vad som gäller om du behöver lämna sammanträdet.

Närvaro i nämnder och utskott

Både ledamöter och ersättare kallas till nämndens sammanträden och ersättare har rätt att närvara även om de inte ska tjänstgöra. I utskotten närvarar ersättarna däremot bara om de ska tjänstgöra.

Inkallelseordning i nämnderna

En ledamot som kommer in under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare tjänstgör i dennes ställe. I första hand tjänstgör en ersättare från ledamotens egen partigrupp och i andra hand en ersättare från en annan partigrupp enligt den inkallelseordning som kommunfullmäktige bestämt.

Kommunfullmäktige får inte bestämma att en viss ersättare bara får tjänstgöra för vissa ledamöter. Om fullmäktige inte bestämt i vilken ordning ersättarna ska tjänstgöra sker tjänstgöringen istället i den ordning som de tagits upp i protokollet från fullmäktiges val. I kommunfullmäktige får däremot endast ersättare från samma parti som den frånvarande ledamoten tjänstgöra i ledamotens ställe.

Inkallelseordning i nämnderna fastställd av kommunfullmäktige Pdf, 2.4 MB.

Regler kring ersättarnas turordning

En ersättare som har börjat tjänstgöra har alltid företräde, oberoende av turordningen. Det innebär att en ersättare som påbörjat sin tjänstgöring inte behöver avbryta tjänstgöringen om en ersättare högre upp i turordningen blir tillgänglig.

Har ersättaren fått avbryta sin tjänstgöring på grund av att ledamoten har trätt in och ledamoten därefter lämnar sammanträdet, blir däremot huvudregeln tillämplig. Det betyder att ersättaren som står först på turordningslistan står på tur att tjänstgöra.

Men skulle det vara så att majoritetsförhållandet mellan partierna påverkats genom ersättarens tjänstgöring får en ersättare som kommer under pågående sammanträde träda in och tjänstgöra i stället för en ersättare som kommer längre ner i turordningen men bara om det återställer majoritetsförhållandet.

Justering av närvaron ska inte göras under behandling av ett ärende, utan mellan ärenden.

Deltagande på distans

Kommunstyrelsen och nämnden får (förutsatt att det står i nämndens reglemente), om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Ett sådant sammanträde får bara äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor. Lokalen ska vara utformad så att inte obehöriga kan ta del av sammanträdeshandlingar, bild eller ljud.

En ledamot som önskar delta på distans ska senast 10 dagar i förväg anmäla detta till styrelsens eller nämndens sekreterare. Därefter bestämmer ordföranden om närvaro får ske på distans.

Styrelsen/nämnden får bestämma vad som närmare ska gälla om deltagande på distans.

Nämndernas reglementen

Växelvis tjänstgöring

Så kallad växelvis tjänstgöring är inte tillåten. Det innebär att om en ledamot avbryter sin tjänstgöring av någon annan orsak än jäv, får han eller hon inte samma dag tjänstgöra vid sammanträdet igen.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: