Hässleholms kommun

Nämndernas sammanträden

Kommunfullmäktige väljer hur de olika nämnderna i kommunen ska vara sammansatta och väljer ledamöter och ersättare. Här får du svar på frågor om hur du väcker ärenden i nämnden och hur närvaron ser ut i nämnderna.

Initiativrätt i nämnderna – ”initiativärenden”

En ledamot har alltid rätt att väcka ärenden i nämnden. En ersättare som vill väcka ett ärende måste tjänstgöra för att kunna väcka ärenden i nämnden.

Det är lämpligt att ärendet anmäls redan vid sammanträdets öppnande.

Nämnden bestämmer sedan hur ärendet fortsatt ska hanteras; om det ska avgöras i sak eller om det ska överlämnas till förvaltningen för beredning. Kommunallagen kräver inte samma beredningstvång för nämnderna som för kommunfullmäktige och det kan därför vara möjligt att avgöra ärendet vid samma sammanträde som det väcktes. Men det är lämpligt att förslagets konsekvenser blir belysta genom att ärendet först skickas för beredning till förvaltningen.

Det är viktigt att komma ihåg att för ärenden som överklagas enligt förvaltningslagens regler gäller de krav som förvaltningslagen uppställer avseende beredning av ärenden. Det är därför inte möjligt att avgöra den typen av ärenden vid samma sammanträde som ärendet väcks.

Närvarorätt vid nämndernas sammanträden

Kommunallagens utgångspunkt är att nämndernas sammanträden inte är offentliga vilket betyder att inga andra än de förtroendevalda får vara där. En nämnd kan dock med enkel majoritet medge närvarorätt vid sina sammanträden för personer som räknas upp i kommunallagen, exempelvis en tjänsteman eller särskilt sakkunnig. Närvarorätten regleras i nämndernas reglementen.

Nämndernas reglementen

Utöver att göra föredragningar och svara på direkta frågor följer av närvarorätten inte automatiskt för tjänstemännen en yttranderätt, det vill säga en möjlighet att begära ordet och att delta i diskussionen.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: