Hässleholms kommun

Kommunfullmäktiges sammanträden

Kommunfullmäktige sammanträder vanligtvis den sista måndagen varje månad, här hittar du information om vad det finns för förhållningsregler för kommunfullmäktige.

Sammanträdena

Kommunfullmäktiges sammanträden är öppna för alla som vill lyssna. Mötena hålls som regel i Röda Salongen i Hässleholm kulturhus. Sammanträdena sänds även i Radio Hässleholm på frekvensen 98,9 MHz och på kommunens webbplats.

Tv och radio från kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige sammanträder vanligtvis den sista måndagen varje månad, med undantag från juni och december då sammanträdena tidigareläggs. I juli har kommunfullmäktige sommaruppehåll.

Yttranderätt i fullmäktige

Förutom ledamöter och tjänstgörande ersättare är det bara de personer som räknas upp i fullmäktiges arbetsordning som har yttranderätt vid kommunfullmäktiges sammanträden. Allmänheten har inte rätt att yttra sig eller på annat sätt uttrycka åsikter och man får inte genomföra demonstrationer i lokalen.

Kommunfullmäktiges arbetsordning Pdf, 306.8 kB.

Ordning under sammanträden

Kommunfullmäktiges ordförande ansvarar för ordningen vid sammanträdena. Om någon inte håller sig till ämnet i sitt yttrande och inte rättar sig efter tillsägelse av ordföranden, får ordföranden ta ifrån talaren ordet. I övrigt får ingen avbryta en talare under hans eller hennes anförande.

Om någon uppträder störande och inte rättar sig efter en tillsägelse har ordföranden rätt att utvisa den som uppträtt störande.

Initiativrätt i kommunfullmäktige

I kommunfullmäktige har följande rätt att väcka ärenden:

  • kommunstyrelsen
  • andra nämnder
  • ledamot i kommunfullmäktige eller tjänstgörande ersättare (genom motion)
  • revisorerna.

Motioner

En ledamot som vill väcka ett ärende i kommunfullmäktige gör det genom att lämna in en motion. En ersättare får bara lämna in motioner vid det sammanträde som den tjänstgör. En motion kan väckas av en ledamot eller flera gemensamt. I kommunallagen och kommunfullmäktiges arbetsordning regleras de krav som ställs på en motion och hur den väcks.

När en motion väcks överlämnar kommunfullmäktige motionen till kommunledningsförvaltningen för handläggning. Fullmäktige kan inte vägra att ta upp en motion till behandling av annan anledning än att personen som väcker den inte är behörig att göra så. Innehållet i motionen avgör inte om den får väckas. Men om innehållet i motionen under beredningen visar sig falla utanför den kommunala kompetensen eller något yrkande skulle vara olagligt får fullmäktige när ärendet behandlas besluta att avslå motionen.

Motionen kan lämnas in skriftligen till kansliavdelningen eller skickas in med e-post.

E-post: kommunfullmaktige@hassleholm.se

Frågor och interpellationer

Ledamöter och tjänstgörande ersättare har i fullmäktige möjlighet att ställa frågor och interpellationer. Frågor och interpellation får ställas till ordföranden i en nämnd eller ordföranden i ett helägt kommunalt bolag. De ska avse ämnen som hör till fullmäktiges eller en nämnds handläggning. De får inte behandla myndighetsutövning mot någon enskild.

Frågor ställs för att få mer information i ett ärende. De ska avse ganska enkla förhållanden och svaret bör lämnas under samma sammanträde som frågan ställs. Enbart den som ställer frågan och den som svarar får delta i debatten när frågan besvaras.

I frågor av större intresse för kommunen kan istället en interpellation ställas. Interpellationen ska vara försedd med en motivering och svaret lämnas skriftligt. Vid debatten får alla ledamöter i fullmäktige delta.

Frågor och interpellationer kan lämnas in skriftligen till kansliavdelningen eller skickas in med e-post.

E-post: kommunfullmaktige@hassleholm.se

Beredningstvång och brådskande ärenden

Ärenden som ska tas upp i kommunfullmäktige ska tillkännages enligt kommunallagens regler.

Innan ett ärende avgörs av fullmäktige ska det ha beretts av nämnd vars verksamhetsområde det berör. Dessutom ska kommunstyrelsen alltid ges tillfälle att yttra sig och det är kommunstyrelsen som lägger fram förslag till beslut till kommunfullmäktige. Val och avsägelser får dock behandlas utan föregående beredning. Detsamma gäller revisionsberättelsen.

I kommunfullmäktige får brådskande ärenden som inte hunnit kungöras på rätt sätt behandlas och beslutas bara om samtliga ledamöter är överens om att ta upp ärendet och om de är eniga om beslutet.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: