Hässleholms kommun

Utbildning och barnomsorg

Vinnare i tävlingen Sveriges hållbaraste bröd 2024

Grattis Pia Nord som bakar Sveriges hållbaraste bröd! Pia som jobbar i köket på Röinge skola har vunnit första pris i Lantmännens tävling om Sveriges hållbaraste bröd 2024.

Dummybild

Bildbeskrivning: Pia Nord får pris av Eva-Lena Lindkvist från Lantmännen. Fotograf Maria Helmersson.

Stolt vinnare

Förra onsdagen kom Eva-Lena Lindqvist från Lantmännen och överraskade Pia med ett fint presentkort på 10 000 kr, diplom och blommor. Pia blev överraskad men väldigt glad och stolt. I priset ingår även en digital utbildning i bakning för alla medarbetare i köken.

Pia bakar ofta bröd och använder sådant som blir över från matlagningen.

Det skär i hjärtat att slänga, och det finns så mycket man kan använda rester till i just bröd, säger Pia.

Hon berättade vidare att hon senast använde potatismos som blivit över och att det blev ett saftigt bröd. I framtagning av det vinnande receptet fick hon idén en dag det blev över av chili sin carne. Barnen på fritids fick testa och brödet gick hem som en vinnare hos dem.

Chilli sin carne-brödet var inte den enda finalisten från Hässleholms kommun. Läredaskolans Spaguetti-bröd var också ett av de sex finalrecepten i tävlingen.

Tävlingsjuryn

Det vinnande brödet utsågs baserat på smak, kreativitet, utseende och hållbarhet.

Juryn bestod av:

  • Christer Nordh, Produktutvecklare
  • Joakim Hammarberg, Category Director Baking
  • Kristin Marmsjö, Commercial Director Foodservice Sweden

Juryns motivering lyder

Det vinnande receptet är ett saftigt och välsmakande bröd. Med en trevlig färgrik skorpa. Snabbt och enkelt att tillreda samtidigt som det är extra hållbart och proteinrikt då man använder sig av rester från tidigare servering av Chili sin carne.

Bild på Chilli sin carne-brödet

Chilli sin Carne-bröd

Ingredienser

  • 5 dl Chilli sin Carne
  • 2 paket torrjäst
  • 6 dl havredryck
  • 3 msk sirap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 dl olja
  • 1 1/2 l vetemjöl (kan behövas mer)

Så här gör du

  1. Mixa Chilli sin Carne.
  2. Värm havredrycken.
  3. Häll vetemjöl, torrjästen, sirap, salt, olja, Chilli sin Carne i en bunke.
  4. Tillsätt mjölken & blanda allt till en smidig deg.
  5. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt.
  6. Forma 4 limpor.
  7. Låt jäsa i en timme.
  8. Pensla brödet med lite sirap utrört i vatten och strö på lite solrosfrön.
  9. Grädda i 190–200 grader till innertemperatur är 95 grader.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: