Hässleholms kommun

Uppleva och göra

Rekordmånga gästnätter i Hässleholms kommun 2023

Den 4 april presenterade Tillväxtverket med hjälp av Statistiska Centralbyrån statistik över kommersiella gästnätter i Hässleholms kommun 2023. Resultatet visar en ökning på 10 procent jämfört med år 2022. Det är bästa resultatet sedan mätningarna startade 2008.

En man och en kvinna som ligger på ett trädäck ute på "mossen" på Hovdala Naturområde & Vandringscentrum.

Mossen på Hovdala Naturområde och Vandringscentrum, foto LWimages

Stadig ökning under åren

Utvecklingen av antalet gästnätter totalt sett från 2008 fram till 2023 har i stort sett ökat varje år frånsett 2020 när Coronapandemin kom. 2023 visar en ökning med 10 procent vilket är nytt gästnattsrekord.

-Det är fantastiskt roligt att vi nu har rekord vad gäller antal gästnätter i Hässleholms kommun, säger Ida Flygare, Näringslivsutvecklare i Hässleholms kommun. Det vittnar om att vi har mycket att uppleva och göra i Hässleholms kommun och att vi har duktiga besöksnäringsföretag i området.

Störst ökning av nationella gästnätter

Den procentuellt största ökningen står de nationella gästnätterna för, där antalet ökade med drygt 11 procent jämfört med 2022. I Skåne minskade antalet nationella gästnätter med minus 0,7 procent respektive en minskning på drygt minus 1 procent i Sverige.

De internationella gästnätterna ökade med drygt 2 procent i Hässleholms kommun men ökade med drygt 21 procent i Skåne och drygt 11 procent i Sverige.

Naturen i Hässleholms kommun lockar

- Vi ser att många nationella och internationella besökare söker sig till Hässleholms kommun med anledning av vår fantastiska natur. Man vill koppla från vardagens rutiner och stress och uppleva lugnet som naturen ger men gärna i kombination med att vara aktiv. Vandring, cykling, fiske och golf är populära utomhusaktiviteter och starka reseanledningar till Hässleholms kommun, säger Ida Flygare.

Fakta

Gästnätter avser antal nätter en gäst har spenderat på boendeanläggningar med kommersiell övernattningsverksamhet i Sverige. Det gäller alltså hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter, men inte Airbnb. På kommunnivå redovisas endast siffror för kommersiellt förmedlat boende som hotell, stugby, vandrarhem och camping, dock inte kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: