Hässleholms kommun

Uppleva och göra

Seminarium den 9 april: Skåne – En dröm! Om serierna, demokratin och platsens betydelse

Är du intresserad av hembygdsfrågor och kultur? Att utveckla din plats tillsammans med andra? Arbetar du med kultur och folkbildning, eller är politiker? Kanske är du intresserad i största allmänhet? Välkommen på ett seminarium med inspirerande föreläsningar och samtal den 9 april på Hässleholm Kulturhus!

Foto: Saskia Gullstrand

Utställning och seminarium

Under 2024 turnerar utställningen "Skåne – En dröm!" till kommunerna Hässleholm, Svedala, Östra Göinge, Lomma, Sjöbo och Bromölla. Från den 4 april till och med den 18 maj visas utställningen på Hässleholms stadsbibliotek.

I samband med utställningen arrangerar Folkets Konsthall i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen ett seminarium om serierna, demokratin och platsens betydelse. Bland annat deltar Kalle Lind, känd medieprofil, arbetslivsforskaren Lars Hansson och serietecknaren Saskia Gullstrand, som skildrar sin uppväxtkommun Hässleholm i projektet.

Datum och tid: Tisdag 9 april kl. 9:00-15:15
Plats: Vita salongen, Hässleholm Kulturhus

Program

09:00-09:30: Registrering och fika

09:30-10:00: Kulturens plats mitt i samhället. Kulturens roll i samhällsbygget. Jens Olsson, kulturchef i Hässleholm.

10:00–11:00: Arbetet, platsen och vägar till kunskap. Arbetslivets betydelse för medborgarnas självförståelse och den lokala identiteten i dåtid och nutid. Hur kan vi gemensamt hålla kulturarvet levande? Vart är vi på väg? Så forskar du själv och tillsammans med andra! Att (åter)berätta historien. Lars Hansson, Centrum för arbetarhistoria.

11:00–11:45: Skåne – en dröm! Serierna och vägen till bygdens och människornas hjärta. Saskia Gullstrand berättar om sitt arbete som fältkonstnär i uppväxtens Hässleholm. Hur skapar serier kunskap, hur kan serier gestalta människors erfarenheter och bidra till självförståelse? Oskar Aspman från Malmö universitet samtalar med Saskia Gullstrand. Saskia Gullstrand, serietecknare, fältkonstnär Skåne – En dröm! Oskar Aspman, Malmö University Comic Hub (MUCH).

11:45–13:00: Lunch på stan Saskia Gullstrand visar en Skåne – En dröm!

13:00–14:00: Och vad är Skåne och det skånska? Kalle Lind, skribent och radioprofil.

14:00–15:00: Paneldiskussion: Kulturens plats i lokalsamhället. Hur kulturen skapar kunskap och formar vår självförståelse och kan bidra till att skapa deltagande medborgare. Oskar Aspman, Lars Hansson, Jens Olsson, Sofia Lenninger, avdelningschef Regionmuseet Skåne.

15:00-15:15: Tack för idag! Oskar Aspman och Henrik Teleman, ordförande Folkets Konsthall och projektledare Skåne – En dröm!

Anmälan

Privatpersoner: 250 kr (inklusive välkomstfika)
Organisationer, myndigheter, företag: 500 kr (inklusive välkomstfika)

Maila din anmälan senast den 26 mars med kontaktuppgifter till: henrik.teleman@folketskonsthall.com

Foto: Saskia Gullstrand/Folkets Konsthall

Om Skåne – En dröm!

I serieprojektet "Skåne – En dröm!" har serietecknare med olika bakgrund träffat kommuninvånare i sex skånska kommuner; Sjöbo, Svedala, Lomma, Hässleholm, Östra Göinge och Bromölla. Skåne – En dröm! handlar om identitet, inte bara vad det är att vara skåning men också vad det är att vara människa. Identiteten utgår från ett individuellt och gemensamt förflutet.

Serietecknarna har arbetat som fältkonstnärer. Det de återberättar skiljer sig kanske åt, men att göra serier utifrån vanliga skåningars berättelser handlar om en kunskapsprocess.

Åsikter och erfarenheter registreras och blir till serier. Serier är en lättillgänglig kommunikationsform och i sig ett språk. Språk ger möjlighet för människor att inte bara se sig själva i ett perspektiv utan också att berätta om sig själva och sitt samhälle. Det ger människor möjlighet att ta plats i offentligheten. Att medborgarna kan göra detta är grunden för demokratin.

Saskia Gullstrand

Saskia Gullstrand skapar mörka men ömsinta noveller om kärlek, syskonskap och våld. Hennes sätt att skriva och teckna serier är starkt inspirerat av film. I sitt arbete experimenterar hon med hur hon på olika sätt kan påverka läsarens känslomässiga engagemang. Hon är utbildad vid Serieskolan i Malmö och har undervisat i serieteckning, risotryck och berättande vid Malmö universitet. Hon bor och arbetar i Malmö, men är uppvuxen i Sösdala. https://saskiagullstrand.se

Lars Hansson

Lars Hansson är arbetar- och migrationshistoriker, har forskat om slakteriindustrin, finländsk immigration, Pappersindustriarbetareförbundets historia och utvandring till Danmark och Tyskland. Hansson har varit chef för Svenska Emigrantinstitutet, producerat flera utställningar och under senare år samverkat med Centrum för Arbetarhistoria och Statarmuseet och olika arkiv och museer med utställningsproduktion och lokalhistorisk dokumentation.

Oskar Aspman

Oskar Aspman är universitetsadjunkt i tecknade serier, han undervisar på kulturenheten på fakulteten för konst, kultur och kommunikation (K3). Oskar är serieskapare, illustratör och formgivare och har under sin tid på Malmö universitet utvecklat ett stort intresse för just pedagogiken runt konstnärlig akademisk utbildning i kombination med serieberättande.

Sofia Lenninger

Som avdelningschef på Region Museet i Skåne arbetar Sofia Lenninger med strategisk utveckling av museets publika delar. Hon har också lång erfarenhet av att arbeta med kulturfrågor i en mindre kommun där man i sin yrkesroll fungerar som brygga mellan kulturpolitik och allmänhet.

Jens Olsson

Kulturchef i Hässleholm. Tidigare slottschef på Hovdala slott. Har också arbetat ett antal år som utställningsproducent på Malmö museer och haft uppdrag för Riksantikvarieämbetet. Jens har sitt hjärta i småorter och landsbygd och hyser en stor passion för vardagens små berättelser.

Kalle Lind

Diversearbetare i kulturbranschen. Trebarnsfar. Nöjeshistoriskt intresserad. Skåning av födsel och ohejdad vana.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: