Hässleholms kommun

Omsorg och stöd

Hemtjänstpersonal stoppade bedrägeriförsök i Vinslöv

Omsorgsförvaltningen har fått kännedom om att ett misstänkt bedrägeriförsök har inträffat i Vinslöv. Tisdagen den 30 januari fick en äldre person med lägenhet i centrala Vinslöv påhälsning av en främmande man. Som tur var kom hemtjänstpersonalen till den äldre medan bedragaren var där och den främmande mannen fick då bråttom därifrån.

Hänvisade till person som inte finns

Mannen som tog sig in hos den äldre personen påstod att han hade en anhörig som hette ”Börje Svensson” och bodde på Sjögläntan, som är omsorgsförvaltningens särskilda boende i Vinslöv. Det finns ingen boende med det namnet på Sjögläntan. Polisen är informerade om händelsen.

Detta kan du som är äldre tänka på

  • Öppna inte dörren för främmande personer om du är osäker på vem de är. Hemtjänsten har ID-brickor och kan själva ta sig in hos personer de besöker. Släpp inte in främlingar som inte kan legitimera sig, även om de utger sig för att komma från kommunen eller påstår sig känna någon som bor i närheten.
  • Bedragarna kan vara både män och kvinnor, se ut hur som helst och vara mycket förslagna i sitt tillvägagångssätt.
  • Du som utsätts för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök kan polisanmäla detta. Berätta alltid för någon om du utsätts. Det är inte ditt fel.

Detta kan du som är anhörig till en äldre person göra

  • Prata gärna med äldre anhöriga om att bedrägerier mot äldre är mycket vanligt och att man ska vara vaksam. Bedragarna opererar både över telefon och genom hembesök.
  • Den som utsätts för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök kan känna stor skam efteråt. Det är viktigt att aldrig skuldbelägga offret. Bedragarna är ofta mycket skickliga och vet hur de ska lura äldre personer – det är aldrig den drabbades fel om man blir lurad.
  • Berätta för din anhörig att Hemtjänsten kan kännas igen då de alltid bär ID-brickor och att det är okej att fråga om man är osäker på vem personen är. Hemtjänstpersonalen bär även blå skjortor.

Tack för din vaksamhet!

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: