Hässleholms kommun

Utbildning och barnomsorg

Till dig som äger en A-traktor eller har barn som kör A-traktor

Tillsammans behöver vi hjälpas åt att förhindra att det inträffar allvarliga olyckor med A-traktorer inblandade. Det skriver Polisen och Räddningstänsten i ett brev till vårdnadshavare i Hässleholms kommun. Bakgrunden är de allvarliga olyckor som skett de senaste åren.

Dummybild

Tillsammans behöver vi hjälpas åt att förhindra att det inträffar allvarliga olyckor med A-traktorer inblandade. Så inleds brevet som nu gått ut till vårdnadshavare i kommunen.

Under de senaste åren har i Sverige några olyckor med A-traktorer dessvärre fått dödlig utgång. Polisområde Hässleholm har än så länge varit förskonade från det men ser en uppgång när det gäller allvarliga trafikolyckor och ”buskörningar” med A-traktorer i området.

Ett bra transportmedel och förberedelse för B-körkot, men kräver ansvar

A-traktorer är ett jättebra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram lätt och enkelt. Det kan också bli en avlastning för dig som förälder och en frihet för din ungdom. Det är dessutom en utmärkt hobby att umgås kring som bidrar till stor glädje för många unga.

Att köra A-traktor kan vara en bra förberedelse inför ett framtida B-körkort eftersom man både får kunskap om trafiken och en vana bakom ratten. Men det innebär också ett stort ansvar. Om man hanterar en A-traktor fel kan det innebära livsfara både för dem som färdas i den och för dem i dess närhet.

Det händer att ungdomar inte alltid följer de regler och lagar som finns, vilket gör att det kommer samtal till polisen och kommunen från invånare angående problem och störningar. Det kan handla om vårdslöshet i trafik, körning på olämpliga platser och skador som uppkommit på grund av det eller om oljud.

En folder ska hjälpa föräldrar att prata med ungdomarna

I en folder som skickats ut berättar Polisen om lagar och bestämmelser kopplat till A-traktorer och konsekvenserna det kan få om man inte följer dem. På detta sätt kan det underlätta för dig att prata med din tonåring om det och att ta kloka beslut.

Det gäller!

  1. Använd säkerhetsbälte,
  2. kör inte trimmat,
  3. håll hastigheten,
  4. lägg undan mobiltelefonen vid körning,
  5. låt inte fler kompisar åka med än vad som är tillåtet och kör aldrig någonsin påverkad av alkohol eller droger.

Brevet avslutas med en uppmaning till alla föräldrar: Vi vill inte ringa och meddela att din ungdom är misstänkt för olovlig körning. Vi vill däremot, precis som du, att ditt barn ska komma hem säkert.

 

Visste du att det sedan den 31 augusti 2023 gäller ny lagstiftning för A-traktorer? Den innebär att:

  • Passagerare endast får färdas på en plats som är avsedd för passagerare. Det får bara sitta en passagerare per sådan plats.
  • De som färdas i en A-traktor ska använda bälte.
  • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen. Det betyder exempelvis att det inte heller är tillåtet att ”frirulla” snabbare än så i nedförsbacke. Sedan tidigare är det bestämt att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra snabbare än 30 kilometer i timmen.

Från och med den 1 december 2023 gäller även:

  • En A-traktor ska, vid färd på väg, vara försedd med vinterdäck 1 december till 31 mars, när vinterväglag råder.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: