Hässleholms kommun

Bygga bo och miljö

Matkasseprojektet vinner Hässleholms miljöpris

Svenska kyrkans matkasseprojekt blir årets miljöpristagare. Prissumman är på 20 000 kronor. Genom projektet har tonvis med livsmedel kommit behövande till del i stället för att kasseras.

Kassar med mat.

I år är det över 70 hushåll som får matkassar genom Matkasseprojektet. Nu belönas det med årets miljöpris. Foto: Svenska kyrkan

Butiker och grossister skänker mat

Genom matkasseprojektet skänker butiker och grossister varje månad matvaror med kort hållbarhetsdatum eller där förpackningar skadats. Svenska kyrkan leder projektet, men det är många lokala kyrkor som arbetar tillsammans.

Kyrkorna hjälps åt

Både ideella medarbetare och personal från kyrkorna hjälps åt för att det hela ska fungera.

En torsdag i månaden hämtas mat från butiker och företag, som sedan hanteras, paketeras och delas ut till behövande.

Matkassarna skänks till personer i en utsatt ekonomisk situation. Behövande får ansöka och blir sedan inskrivna i projektet efter samtal och behovsbedömning.

Startade för snart sju år sedan

Det var diakon Jenny Magnusson som i december 2016 startade matkasseprojektet, som under åren vuxit i omfattning. I år är det över 70 hushåll i kommunen som får matkassar. Det handlar om både ensamstående och barnfamiljer.

Kyrkan sprider information om projektet via bland annat socialförvaltningen.

Mycket mat räddas

Idag är det diakonerna Anette Danielsson och Lars Malmgren, som ansvarar för matkasseprojektet. Anette har svårt att uppskatta hur mycket mat som räddats på detta sätt, men under åren är det tonvis med livsmedel som i stället för att kasserats kommit behövande till del.

- Det är ett ganska tungt arbete, så det gäller att vara rädd om ryggen, säger Anette och berättar att tempot är riktigt högt.

- Ja, det är verkligen en rusch och mycket arbetsglädje! Utan alla fantastiska ideella hade det aldrig fungerat!

Ett otroligt fint sätt

Matkasseprojektet var en av tre nominerade till Hässleholms kommuns miljöpris 2023. I nomineringen stod det bland annat: "Matkassen anpassas efter hushållets storlek och eventuell specialkost. Ett otroligt fint sätt att ta tillvara på matvaror som annars skulle slängts".

Prispengarna går in i projektet

Bo Persson, som är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, kommenterar pristagarnas miljöinsats:

- Det känns angeläget och bra att uppmärksamma denna miljöinsats som tar tillvara användbara livsmedel som annars hade kasserats och att samtidigt uppmärksamma en annan dimension som detta matkasseprojekt medför.

Miljöprissumman är på 20 000 kronor. Hur vill ni använda pengarna?

- Prissumman kommer att gå in i projektet och ger oss möjlighet att kunna förstärka matkassarna vid vissa tillfällen, säger Anette Danielsson.

Prissumman delas ut under Hässleholms galakväll i november.

Stor mängd mat som packas i kassar.

Prispengarna går in i projektet så att fler kan få en matkasse. Foto: Svenska kyrkan.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: