Hässleholms kommun

Tillgänglighet

Nedan följer de tillgänglighetsdelar som vi aktivt jobbar med på denna webbplats. Övriga tillgänglighetskrav uppfylls i stort sett av Sitevision som gränssnitt eller är riktad till redaktörerna och deras innehållsarbete.

Hoppa över innehåll

Det första en användare når när de tabbar på er webbplats är en länk för att hoppa över sidhuvudet och navigationen. Länken kan ni se i inne i gränssnittet överst på alla sidor där det står Denna modul visas endas online.
Sedan finns det en till likadan text strax under brödsmulan, det är där man landar om man väljer att hoppa direkt till innehållet.

Tabbnavigering

Alla länkar markeras med en 2px bred border när man navigerar med tabb. Ordningen för tabb är också logiskt så man tabbar sig i korrekt ordning.

Länkfärger

Alla länkar som används på sidan har någon form av tillgänglighetsåtgärd. I löptexten har brödtext och ingressen, länkar som har underline och en annan färg än övriga texten. Färgen på länken byts beroende på vilken webbplats du är på.

Ange i kod vad sidans olika delar har för roll

Vi utnyttja html-språkets olika element så som de är tänkta, och komplettera med WAI-ARIA och att uttryckligen beskriva med text sådant som inte framgår av kodningen där det behövs.

Alt-texter

Där det finns bilder i stället för texter som länkar till en plats används alt-texter och länktexter för att beskriva vad bilden föreställer, ex logotypen samt var den leder till när man klickar på den, ex tillbaka till startsidan.

Hela klickbara ytor

I de fall där vi skapar en yta där hela ytan är klickbar, exempelvis en puff medan rubrik, ingress, bild och knapp, så genererar vi länken från rubriken och sprider den till hela puffen/ytan. Detta innebär att skärmläsare läser upp rubriken och inte övriga innehållet.

Rubriknivåer

Rubriknivåer i mallarna följer H-struktur där H1 är överst, följt av H2 sen H3 och H4. Möjligheten för redaktörerna att använda formatmallar taggade H-taggar finns i innehållsytan på alla mallarna. Det är upp till redaktörerna att använda dessa i korrekt följd.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: