Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besöksadress RSFI

Löjtnant Granlunds väg 16

Hässleholm

 

Postadress:

Hässleholms Kommun

AK-förvaltningen / T4vux

281 80 Hässleholm

 

Kontakta RSFI  rsfi@hassleholm.se

 

Projektledare/

frågor om verksamheten

Ingrid Weimers

0729 770 301

e-post

 

 Verksamhetsansvarig/

övergripande frågor

Peter Hillve

0451-26 8016

e-post

 

Frågor och svar om RSFI

Här hittar du hittar du vanliga frågor och svar om RSFI.

Om det är något annat som du funderar över så är du välkommen att kontakta oss direkt.

Vad är RSFI?

RSFI är ett lär-projekt som testar nya teorier och metoder kring lärande, integrationsprocesser och migration. I RSFI får du möjlighet att lära svenska och samhälle på ett nytt sätt. Teorierna bygger på forskning om språk, motivation och integration. Du som deltar i RSFI hjälper också till att skapa ny kunskap om andraspråkslärande.


Vilka är med i RSFI?

Hos oss hittar du alla sorters människor, precis som på sfi. När projektet är fullt utbyggt kommer du att hitta busschaufförer, läkare, sömmerskor, servitörer: kort sagt alla sorters människor som vill ha en bra start på livet i Sverige. Alla RSFI-deltagare delar dock minst två av punkterna under rubriken Vem får delta i RSFI? (läs nedåt)


Vem får delta i RSFI?

Minst två av punkterna nedan måste stämma in på dig

  • Du som är vuxen, med utländsk bakgrund och etablerare (dessa är grundkrav),
  • du som vill ha en annan sorts språklärande (t.ex. för att du inte gått så många år i skola, eller för att du behöver stöd för att underlätta lärandet),
  • du som behöver dela dagen mellan t.ex. språklärande och praktik eller rörelse,
  • du som behöver rehabilitering efter t.ex. krig, flykt eller annan svår stress,
  • du som behöver besöka vården ofta,

Viktigast av allt är att du själv måste vilja gå på RSFI. Den som vill, brukar kunna - och det är den principen vi bygger på!


Vad gör man på RSFI?

En vanlig dag på RSFI kan t.ex. vara en mix av friskvård, språklärande, samhällsorientering, eget arbete eller trädgårdsodling. Det finns många varianter. Du kan inte själv bestämma att du t.ex. vill gå bara två eller tre timmar om dagen. Sådant bestämmer du tillsammans med ansvarig RSFI-personal. Allt vi gör syftar till att hjälpa dig framåt.


Hur din dag på RSFI ser ut avgörs av ansvarig RSFI-personal och dig själv. Ni gör en plan för vad du behöver göra för att lära språk och samhälle, eller vad du behöver för att komma i en meningsfull praktik eller för att hitta ett arbete. Vissa av oss vill kanske vara egna företagare - det kommer vi också att kunna hjälpa dig med. Men först måste Du kunna tala och läsa svenska hjälpligt. Tillsammans gör vi upp en plan för det.


Vad betyder det att RSFI är individanpassat?

”Individanpassat” betyder att ditt dagsschema är utformat av dig och RSFI-personal tillsammans. Du kan alltså kombinera t.ex. språklärande med praktik och friskvård – om det är den kombinationen som behövs för att ditt lärande skall fungera så bra som möjligt. Vi kan också ta hänsyn till vilken sorts svenska just du behöver träna på: om du vill ha ett speciellt yrke i framtiden, kommer vi redan på RSFI att kunna träna det yrkesspråk som kan bli viktigt för dig. Det är alltså dina omständigheter och din motivation som skall vägleda innehållet i RSFI-programmet. Forskningen pekar på att detta är bästa sättet att lära.


Kan man komma och gå som man vill?

Den plan du har gjort tillsammans med ansvarig RSFI-personal avgör vad du gör under dagarna. Som tumregel kan du räkna med åtta timmar om dagen, även om vi inte följer en vanlig skolas arbetsgång.


Vem betalar?

Europeiska socialfonden (ESF), tillsammans med Hässleholms kommun, finansierar projektet. Metoder som utvecklas och utvärderas i RSFI kan sedan användas för alla människor som behöver en bra start i ett samhälle. Du betalar ingenting för att vara med. RSFI ingår som en godkänd skola i etableringen.


Får jag vara med i RSFI om jag går på sfi?

De flesta av våra deltagare kommer från sfi. Om minst två av punkterna ovan stämmer in på dig, kan du tala med din sfi-lärare. Denne kan sedan hjälpa dig vidare till oss.


...om jag är arbetslös och har slutat sfi?

Om Du är arbetslös och/eller får socialt understöd kan du under vissa omständigheter komma in i RSFI. Tyvärr kan vi inte ta emot deltagare från jobb- och utvecklingsgarantin (JOB)


Hur blir man RSFI-deltagare?

Vi välkomnar deltagare från sfi och Arbetsförmedlingen som har påbörjat, eller skall påbörja, sin etableringstid. Man kan också söka sig till RSFI på eget initiativ. Kontaktperson är RSFI:s deltagarhandläggare Fredrik Malm. Går Du på sfi, talar du först med din lärare.


Om din etableringsperiod är på väg att ta slut, går det ändå att börja i RSFI. Du tar dock först kontakt med din sfi-lärare, eller med RSFI.


Jag har anmält mig till RSFI, men det tar tid!

Projektet har ett begränsat antal platser och vi måste pröva om du kan vara med. Deltagande är alltså inte självklart och det kan hända att man får vänta på sin tur. Vi jobbar dock för att alla som behöver RSFI också skall kunna delta.

 

Kan man gå tillbaka till sfi om man har varit i RSFI?

Om du känner att RSFI inte fungerade för dig, kan du alltid gå tillbaka till sfi. Din plats där finns kvar, men det kan ibland ta lite tid att ordna det praktiska. Prata med RSFI-personalen om du vill avbryta RSFI och gå tillbaka till sfi. Har du en gång avbrutit RSFI, går det däremot inte att komma tillbaka en gång till.Särskilda frågor

Får jag lämna verksamheten för att be (t.ex. fredagsbön)?

I Sverige får man tro på vad man vill, men det är en regel på de flesta arbetsplatser och skolor att religion hålls utanför arbetet. Det gäller också hos oss. Det innebär att du gärna får be under din RSFI-dag, men att det får ske under naturliga pauser. Du som vill gå ifrån löpande verksamhet för att be, t.ex. fredagsbön, får göra det också, men då noteras du som frånvarande. Det betyder att du får avdrag från din etableringsersättning.


Får jag prata politik på RSFI?

T4vux är en skola. På T4vux talar vi inte om politik, ekonomi eller religion under lektionstid. Vad du gör under pauser bestämmer vi inte över, därför är ditt eget ansvar stort. Vi har denna regel därför att många av de frågor som kan dyka upp under dessa områden kan skapa irritation, ilska eller ovänskap - onödiga störningar när vi är här för att lära. T4vux står också helt bakom FN:s konventioner om t.ex. mänskliga rättigheter.


Sidan uppdaterades 2016-10-13 av Ise Andersson

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Navigera vidare:

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube