Studie- och yrkesvägledning

Prata med en studie- och yrkesvägledare (SYV) om dina studier eller ditt framtida arbetsliv.

Information och stöd

Studie- och yrkesvägledaren hjälper dig att hitta information om studier och arbete. Du gör alltid dina egna val men SYV kan hjälpa dig att ta reda på vilka möjligheter du har.


Du som går i årskurs 7 och upp till gymnasiet kan få hjälp av en studie- och yrkesvägledare på din skola eller på skolan du är nyfiken på. Vägledaren hjälper dig med prao, studiebesök och att hitta i bland utbildningsprogram för gymnasiet eller vad som gäller om du vill studera vidare på högskola


Kontaktuppgifter till SYV

Om du går på någon av Hässleholms kommuns grundskolor hittar du kontaktuppgifter till din SYV i SchoolSoft.


Gymnasieskolorna i Hässleholms kommun har studie- och yrkesvägledare och dem når du genom att ringa eller skicka e-post till Hässleholms kommun och be att få komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare.


På kvällar måndag - torsdag kan du ställa frågor till en studie- och yrkesvägledare i Skånegys SYV-chatt.
Skånegys SYV-chatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Så går det till när du kontaktar en SYV

Studie- och yrkesvägledaren kommer att fråga dig vad du är intresserad av och vad du vill diskutera. När du bokat ett möte med SYV, kan du förbereda dig genom att fundera över vad du är bra på och vad du tycker om att göra.


Vad är du bra på och vad gillar du?

SYV hjälper dig att fundera över din nu-situation för att kunna se klarare på dig själv och dina möjligheter. Du får bland annat fundera över vad du är bra på och vad du absolut inte tycker om att göra.


Vad finns det för alternativ för dig?

Utifrån dina intressen och möjligheter, hjälper studie- och yrkesvägledaren dig att se vilka alternativ som finns och vad de innebär.


Hur når du målen?

När du vet vad du vill, får du hjälp med att göra upp en plan över vad som behöver göras för att uppnå ditt mål.


Hjälp med enstaka frågor

Du som vet vilka val du vill göra kanske bara behöver hjälp med enstaka frågor som exempelvis ansökningstider och behörigheter. Studie- och yrkesvägledarna finns till för dig och dina frågor.

Sidan uppdaterades