Skolmåltider

Skollunchen bidrar till elevernas välbefinnande så att de mår bra, växer och utvecklas. Skollunchen är kostnadsfri i kommunens grundskolor, särskolor och gymnasieskolor. Inom vuxenutbildningen serveras ingen lunch.

Europeiska rådet

Kvalitet och innehåll i skolmaten

I skollagen finns krav på näringsriktig skolmat. Maten planeras enligt  råd från livsmedelsverket. Skollunchen ger cirka en tredjedel av det totala dagsbehovet för eleverna.


I skollunchen ingår en lagad huvudrätt, salladsbord, knäckebröd, smörgåsmargarin, mjölk och vatten. Det mesta av maten lagas från grunden i något av skolornas 21 tillagningskök. Några skolor får mat från ett närliggande kök. Köttet och potatisen som serveras kommer oftast från svenska gårdar och odlingar.

Ekologiska varor

I genomsnitt är 42 procent av livsmedlen som köps in till skolorna ekologiska. Fisken som serveras är MSC (Marine Stewardship Council)-certifierad enligt kriterier för ansvarsfullt och hållbart fiske.


Frukt och grönt

Som alternativ rätt serveras lakto-ovo vegetarisk rätt. Detta minskar klimatpåverkan från maten. Inköpen av frukt och grönsaker anpassas efter säsong. Målet är att servera mer rotfrukter och kål som odlas utomhus och mindre av grönsaker som odlas i växthus.


Skolorna arbetar med att minska andelen mat som kastas, det så kallade matsvinnet. Målet är att matsvinnet ska halveras.

Sidan uppdaterades