Barn- och utbildningsförvaltningen

Postadress

Hässleholms kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen

281 80 Hässleholm


Besöksadress

Barn- och utbildningsförvaltningen

Väpnaregatan 13 c

Växel: 0451-26 70 00Kostsamordnare

Per Swärd

Telefon: 0451-26 84 35

Skicka ett meddelande till:

Skolmåltider

  • Ingen giltig användare vald.

Skollunchen bidrar till elevernas välbefinnande så att de mår bra, växer och utvecklas. Eleverna får genom skollunchen kunskap om hur en bra måltid ska vara, vilket är viktigt i ett längre hälsoperspektiv. Skollunchen bör kompletteras med god och näringsrik frukost, mellanmål och middag. Skollunchen är kostnadsfri i kommunens grundskolor, särskolor och gymnasieskolor. Inom vuxenutbildningen serveras ingen lunch.

Salladsbord skola

Foto: Britt-Marie Alenius

Kvalitet och innehåll i skolmaten

I skollagen finns krav på näringsriktig skolmat. För att veta  detta näringsberäknas och planeras skolmaten enligt  råd från livsmedelsverket. Läs mer i  Bra mat i skolanPDF (pdf, 2 MB). Dessa riktlinjer följer svenska näringsrekommendationer. Skollunchen ger cirka en tredjedel av det totala dagsbehovet för eleverna.


I skollunchen ingår en lagad huvudrätt, salladsbord, knäckebröd, smörgåsmargarinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, mjölk och vatten. Det mesta av maten lagas från grunden i något av skolornas 21 tillagningskök. Några skolor får mat från ett närliggande kök. Köttet, kycklingen och potatisen som serveras kommer oftast från svenska gårdar och odlingar.


I genomsnitt är 42 procent av livsmedlen som köps in till skolorna ekologiska. Fisken som serveras är MSC (Marine Stewardship Council)-certifierad enligt kriterier för ansvarsfullt och hållbart fiske.


Som alternativ rätt serveras lakto-ovo vegetarisk rätt. Detta minskar klimatpåverkan från maten. Inköpen av frukt och grönsaker anpassas efter vad som har säsong och som är aktuellt för årstiden. Målet är att servera mer rotfrukter och kål som odlas utomhus och mindre av grönsaker som odlas i växthus.


Skolorna arbetar med att minska på mat som kastas, det så kallade matsvinnet. Både elever och personal kan påverka hur mycket mat som kastas i soporna. Målet är att matsvinnet ska halveras.


Sidan uppdaterades 2019-02-22