Måltider i förskolan

I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål. Tillsammans ger dessa måltider cirka 65 procent av barnens dagsbehov. Genom att goda och näringsriktiga måltider serveras får barnen en grund för hälsosamma och bra matvanor.

Skolmaten finansieras delvis av Europeiska garantifonden.

Kvalitet och innehåll

För att måltiderna ska hålla en hög kvalitet planeras de enligt svenska näringsrekommendationer och livsmedelsverkets råd.

Bra måltider i förskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Det mesta av maten lagas från grunden. Cirka 25 förskolor har egna tillagningskök. Några förskolor får mat från ett närliggande kök. Köttet och potatisen som serveras kommer oftast från svenska gårdar och odlingar.

Ekologiska varor

I genomsnitt är 46 procent av livsmedlen som köps in till förskolorna ekologiska.  Fisken som serveras är MSC (Marine Stewardship Council)-certifierad enligt kriterier för ansvarsfullt och hållbart fiske.


Frukt och grönt

Vegetariska rätter serveras till alla ibland och detta erbjuds även dagligen som alternativ rätt. Detta minskar klimatpåverkan från maten. Inköpen av frukt och grönsaker anpassas efter vad som har säsong och som är aktuellt för årstiden. Målet är att servera mer rotfrukter och kål som odlas utomhus och mindre av grönsaker som odlas i växthus.

Sidan uppdaterades