Barn- och utbildningsförvaltningen

Postadress

Hässleholms kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen

281 80 Hässleholm


Besöksadress

Barn- och utbildningsförvaltningen

Väpnaregatan 13 c

Växel: 0451-26 70 00Kostsamordnare

Per Swärd

Telefon: 0451-26 84 35

Skicka ett meddelande till:

Måltider i förskolan

  • Ingen giltig användare vald.

I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål. Tillsammans ger dessa måltider ca 65 procent av barnens dagsbehov. Genom att goda och näringsriktiga måltider serveras får barnen en grund till hälsosamma och bra matvanor.

Salladsfat i förskolan

Foto: Rikke Bundgaard

Kvalitet och innehåll

För att måltiderna ska hålla en hög kvalité planeras de

enligt svenska näringsrekommendationer och livsmedelsverkets råd. Läs mer i  Bra måltider i förskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Det mesta av maten lagas från grunden. Cirka 25 förskolor har egna tillagningskök. Några förskolor får mat från ett närliggande kök. Köttet, kycklingen och potatisen som serveras kommer oftast från svenska gårdar och odlingar.


I genomsnitt är 46 procent av livsmedlen som köps in till förskolorna ekologiska.  Fisken som serveras är MSC (Marine Stewardship Council)-certifierad enligt kriterier för ansvarsfullt och hållbart fiske.


Vegetariska rätter serveras till alla ibland och detta erbjuds även som alternativ rätt dagligen. Detta minskar klimatpåverkan från maten. Inköpen av frukt och grönsaker anpassas efter vad som har säsong och som är aktuellt för årstiden. Målet är att servera mer rotfrukter och kål som odlas utomhus och mindre av grönsaker som odlas i växthus.

Sidan uppdaterades 2019-02-22