Hässleholms kommun

Mat i förskola och skola

Du som elev har minst två maträtter att välja mellan, skolmaten är gratis för alla barn och elever.

Matsedel

Om du öppnar nedan länk i din smarttelefon kan du skapa genväg och lägga till på hemskärmen.

Förskola

I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål. Genom goda och näringsriktiga måltider får barnen en grund för hälsosamma och bra matvanor. Till lunch serveras grönsaker och som dryck mjölk eller vatten.

Behöver ditt barn specialkost eller anpassade måltider behöver detta anmälas av dig som vårdnadshavare. Instruktioner och förfaringssätt framgår på blanketten.

Blankett för anmälan Pdf, 285.9 kB.

Skola

I skolan serveras till dig som elev, lunch varje skoldag. Det finns två maträtter att välja mellan, minst ett av dessa är lakto-ovo-vegetariskt. För dig som går på fritids serveras även frukost och mellanmål samt lunch på loven.

Lunchen ska vara varierad och näringsrik och ge ungefär en tredjedel av dagens behov av mat. Till lunchen serveras salladsbuffé, knäckebröd och som dryck mjölk eller vatten.

Behöver du som elev specialkost eller anpassade måltider behöver detta anmälas av vårdnadshavare eller dig som myndig elev, lakto-ovo-vegetariskt behöver ej föranmälas i skolan. Instruktioner och förfaringssätt framgår på blanketten.

Blankett för anmälan Pdf, 285.9 kB.

Vill du vara med och påverka skolmaten?

Vi vill att alla matgäster ska vara nöjda med skolmaten. Vi arbetar hela tiden för att utveckla både matsedel och recept och har ett ansvar att se till att den näringsriktig, det står i skollagen. Vi vill gärna veta vad du som elev tycker om skolmaten. Bästa sätter för dig som elev att påverka är att vara med i elevråd eller om ni har matråd på din skola. Ett annat sätt är att berätta för personalen vad du tycker om maten som serveras.

Frågor och svar om maten i förskola och skola

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om den mat som serveras. Hittar du inte svar på din fråga, är du välkommen att fråga personalen i ditt kök.

Vem lagar maten?

Maten till våra förskolor och skolor lagas av kommunens kockar och måltidspersonal. Köken ingår i en samlad måltidsorganisation inom serviceavdelningen som tillhör tekniska förvaltningen.

Var kommer livsmedlen ifrån?

Vi strävar efter att i största möjliga mån använda svenska och en hel del ekologiska livsmedel, men det är tillgången på marknaden och årstiderna som styr. Vissa livsmedel kan vi, av förklarliga skäl, inte få tag på i Sverige, exempelvis bananer och apelsiner. Det allra mesta av köttet kommer från Sverige, mjölken är från Skåne och äggen är också från vårt närområde.

Var kommer maten ifrån om den inte lagas på förskolan eller skolan?

De förskolor och skolor som inte har egna tillagningskök får mat levererad från ett annat kök. I vissa fall tillagas vissa delar av måltiden på plats, exempelvis salladsbuffén.

Vad händer med den mat som inte äts upp?

Det bästa är ju om det blir något över, men det blir oftast lite över. På flera skolor finns KlimatLådan där personal på skolan efter lunchserveringen i medhavd låda kan köpa mat från det som blivit kvar. Annars försöker vi kyla ned eller frysa den för att vid senare tillfälle servera igen antingen som samma rätt igen eller som en ny rätt. Den mat som inte kan eller får serveras igen blir matavfall och blir biogas.

Näringsinnehåll i maten?

All mat som serveras följer Livsmedelsverkets riktlinjer för att garantera att den är hälsosam och näringsriktig. Det finns nationella riktlinjer för måltider inom förskola och skola och förutom att maten ska vara näringsriktig handlar det flera delar som tillsammans bildar en helhet. Den ska vara god och näringsrikt, säker och miljösmart, vara en integrerad del i verksamheten samt vara trivsam.

Livsmedelsverkets riktlinjer Länk till annan webbplats.

Skickar pdf som kan läggas som länkade dokument

Får jag ta med egen mat till skolan?

Nej, det är inte tillåtet att äta medhavd mat i skolrestaurangen. Det finns flera skäl till detta, bland annat att medhavd mat kan innebära risk för de barn som är allergiska eller överkänsliga.

Måltidspolicy

Hässleholms kommuns måltidspolicy beslutas av kommunfullmäktige. Du kan läsa den via länken här

Hässleholms kommuns måltidspolicy Pdf, 173.4 kB.

EU-finansierad mjölk

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Hässleholms kommun får årligen cirka 850 000 kr i stöd från EU för att servera mjölk i våra förskolor och skolor.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: