Kulturskolan

Postadress

Hässleholms kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen

Kulturskolan

281 80 Hässleholm

Besöksadress

Kulturskolan

Rundelsgatan 9

Hässleholm

Administration

Sara Bexdal 

Telefon 0451-26 86 92

Instrumenthyra
Anders Lunneby
Telefon 0451-26 86 99Verksamhetschef

Jörn Engkvist

Telefon 0451-26 86 93

Samordnare

Göran Olsson

Telefon 0451-26 86 94

Skicka meddelande till

kulturskolan@hassleholm.se

Frågor och svar

Kulturskolan är en kommunal verksamhet för barn som vill fördjupa sig i estetiska ämnen. Vi är inte en del av den obligatoriska skolan, men vi samarbetar med den på så sätt att vi till stor del bedriver vår undervisning ute på skolorna.

 

Kulturskolan sätter inga betyg, däremot är upplevelsen viktig, likaså elevens delaktighet och inflytande. Under terminen har vi öppet hus och håller Kulturskolan Dag på Stortorget i Hässleholm.

Du anmäler dig på vår anmälningsblankett som finns på fliken Anmälan och regler. Vi har vår stora antagning i augusti varje år, men i mån av plats kan du även få en plats under pågående termin. Läs mer om våra regler på fliken Anmälan och regler.


När du har tackat ja till en plats hos oss behåller du den platsen tills du själv väljer att säga upp den. Om du hamnar på kö till ett instrument behåller du din köplats tills du tackar nej till erbjuden undervisning.

Kommunfullmäktige har beslutat att kostnad för våra kurser är 550 kr/termin och ämne. Syskon kan få rabatt med 50% för det andra och påföljande barnet. Avgiften betalas i början vid terminsstart. Om du inte sagt upp din plats innan undervisningen startat måste fakturan betalas. Observera att syskonrabatten inte omfattar barn som fyllt 18 år.

Det skiljer sig från ämne till ämne. I musikkurserna har eleven generellt 20 minuters undervisning i veckan, detta sker i anslutning till eller under skoldagen. Självklart efter överenskommelse med skolan och föräldrarna. Större grupper har mer tid per vecka. Varje elev får 26 undervisningstillfällen per läsår, inklusive föreställningar, utställningar och konserter.

Det datum du får din ansökan registrerad på kulturskolan blir ditt anmälningsdatum. Kulturskolan sorterar sedan din ansökan till instrument- eller ämneskön enligt anmälningsdatum. Antagningen sker i köordning, vi tillämpar löpande antagning under terminerna i mån av plats.


Du som söker en plats får i slutet av juni varje år antingen ett antagningsbesked eller en köbekräftelse. I början av augusti får du, för instrumentundervisningen, en kallelse där du tillsammans med läraren bestämmer din undervisningsdag och tid för lektionen. För övriga ämnen och kurser får du i början av augusti en kallelse till en speciell dag och tid. 

  • lektioner, i grupp eller enskilt.
  • uppträda och/eller visa upp det du själv skapat.
  • lära dig samarbeta med andra - spela i ensemble (för orkester- instrumentalister).
  • behärska ett hantverk.
  • kontakt med välutbildade och engagerade pedagoger som kan ge dig kunskap för livet.

Du kan vara elev hos oss så länge du går i grundskolan och gymnasieskolan i Hässleholms kommun. Vi har något som passar alla åldrar! Du kan gå på bild, dans, film och animation, serieteckning och drama/teater hos oss som enskilt ämne eller samtidigt som du spelar ett instrument. Från och med årskurs 5 eller i mån av plats kan du även spela två instrument.

YFU står för Yrkesförberedande undervisning och erbjuds från och med årskurs 8. Du kan då välja till ytterligare ett ämne och få 40 minuters undervisning på ditt huvudinstrument samt tillhörande teori. Antalet platser är begränsat och varje elev provspelar för sin plats. Kostnaden är 1060 kr/termin och syskonrabatten gäller inte.

Vi erbjuder eleverna examen i instrumentspel, sång och musikteori. Vi använder ett graderingssystem som är utarbetat av engelska musikhögskolor som varje år skickar ut examinatorer över hela världen. På Associated Boards webbsida (se.abrsm.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) finns mer information.

Vi har ämnen för alla åldersgrupper och intressen. Från och med årskurs 3 väljer eleverna mellan samtliga ämnen på Kulturskolan. Dans går att välja redan i f-klass och serieteckning, bild, drama, film och animation går att välja från årskurs 1 och går dessutom att välja samtidigt som du spelar ett instrument.

Vill du byta ämne skickar du in en ny blankett där du anger vilket ditt nuvarande ämne är och vilket du vill byta till.

Din plats på Kulturskolan gäller tillsvidare och ska sägas upp skriftligen via brev eller mejl till expeditionen. Detta måste göras av vårdnadshavare för samtliga barn under 18 år.

Du kan säga upp din plats under pågående termin, då börjar uppsägningen gälla från och med nästa terminsstart.

Har du frågor om anmälan/antagning, vill byta ämne eller säga upp  platsen, kontakta Kulturskolans Administration, se kontaktrutan eller mejla till kulturskolan@hassleholm.se

Sidan uppdaterades 2019-07-23