Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kulturskolan

Postadress

Hässleholms kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen

Kulturskolan

281 80 Hässleholm

Besöksadress

Kulturskolan

Rundelsgatan 9

Hässleholm

Fax: 0451-157 42

Växel: 0451-26 70 00

Expedition

Sara Bexdal

Telefon 0451-26 86 92

Anders Lunneby

Telefon 0451-26 86 99

 

Verksamhetschef

Jörn Engkvist

Telefon 0451-26 86 93

Mobil 0709-81 86 93 

Samordnare

Göran Olsson

Telefon 0451-26 86 94

Mobil 0709-81 86 94

Skicka meddelande till

Frågor och svar

Vad är Kulturskolan?

 

Kulturskolan är en kommunal verksamhet för barn som vill fördjupa sig i estetiska ämnen. Vi är inte en del av den obligatoriska skolan, men vi samarbetar med den på så sätt att vi till stor del bedriver vår undervisning ute på skolorna. I

 

Kulturskolan sätts inga betyg, däremot är upplevelsen viktig, likaså elevens delaktighet och inflytande. Varje vecka deltar omkring 1000 elever i undervisning hos oss, varav hälften medverkar i olika grupper och ensembler.


Hur anmäler jag mig?

 

Du anmäler dig på vår anmälningsblankett som finns att ladda ner häröppnas i nytt fönster. Vi har vår stora antagning i augusti varje år, men i mån av plats kan du även få en plats under pågående termin. Läs mer om våra regler för anmälan och uppsägning häröppnas i nytt fönster.

 

När du har tackat ja till en plats hos oss behåller du den platsen tills du själv väljer att säga upp den. Om du hamnar på kö till ett instrument behåller du din köplats tills du tackar nej till erbjuden undervisning.

 

Vad kostar det ?

 

Kostnaden för alla kurser hos oss är 530 kr/termin och ämne. Avgiften styrs av indexreglering och är ett direktiv vi erhåller årligen. Syskonrabatt lämnas för det andra och påföljande barnet med 50%. Avgiften betalas i mitten av varje termin. Om du inte sagt upp din plats innan undervisningen startat måste fakturan betalas. Observera att syskonrabatten inte omfattar barn som fyllt 18 år.

 

Hur går undervisningen till?

 

Det skiljer sig från ämne till ämne. I musikkurserna har eleven generellt 20 minuters undervisning i veckan, detta sker i anslutning till eller under skoldagen. Självklart efter överenskommelse med skolan och föräldrarna. Större grupper har mer tid per vecka. Varje elev får 26 undervisningstillfällen per läsår, inklusive föreställningar, utställningar och konserter.

 

Hur går antagningen till?

Det datum du får din ansökan registrerad på kulturskolan blir ditt anmälningsdatum. Kulturskolan sorterar sedan din ansökan till instrument- eller ämneskön enligt anmälningsdatum. Antagningen sker i köordning. 

 

Du som söker en plats på kulturskolan får i mitten av juni varje år antingen ett antagningsbesked eller en köbekräftelse. I början av augusti får du, för instrumentundervisningen, en kallelse där du tillsammans med läraren bestämmer din undervisningsdag och tid för lektionen. För övriga ämnen och kurser får du i början av augusti en kallelse till en speciell dag och tid.

Om du blir erbjuden undervisning i början av ett läsår får du tacka nej en gång. Tackar du nej till erbjuden undervisning även vid nästa läsårs början tas du automatiskt bort från kön. Blir du däremot erbjuden undervisning mitt i terminen, en speciell dag och tid, kan du tacka nej flera gånger. I detta fall får du alltid kvarstå i kön.

 

 

Vad får jag som elev?

 

- lektioner, i grupp eller enskilt

- uppträda och/eller visa upp det du själv skapat

- lära dig samarbeta med andra - spela i ensemble (för orkester- instrumentalister)

- behärska ett hantverk

- kontakt med välutbildade och engagerade pedagoger som kan ge dig kunskap för livet!

 

 

Vem kan söka till Kulturskolan?

 

Du kan vara elev hos oss så länge du går i grundskolan och gymnasieskolan i Hässleholms kommun. Vi har något som passar alla åldrar och nedan ser du vad som är tillgängligt för just dig! Du kan gå bild, dans, film&animation, serieteckning och drama/teater hos oss som enskilt ämne eller samtidigt som du spelar ett instrument. Från och med årskurs 5 eller i mån av plats kan du även spela två instrument.

 

Vad är YFU?

 

YFU står för Yrkesförberedande undervisning och erbjuds från och med årskurs 8. Du kan då välja till ytterligare ett ämne och få 40 minuters undervisning på ditt huvudinstrument samt tillhörande teori. Antalet platser är begränsat och varje elev provspelar för sin plats. Kostnaden är 1060 kr/termin och syskonrabatten gäller inte.

 

Internationellt musikcertifikat (ABRSM)

 

Vi erbjuder eleverna examen i instrumentspel, sång och musikteori. Vi använder ett graderingssystem som är utarbetat av engelska musikhögskolor som varje år skickar ut examinatorer över hela världen. På Associated Boards webbsida (se.abrsm.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) finns mer information.


Vad kan jag välja?

Vi har ämnen för alla åldersgrupper och intressen.

Från och med årskurs 3 väljer eleverna som vanligt mellan samtliga ämnen i Kulturskolan.

Dans går att välja redan i f-klass och serieteckning, bild, drama, film & animation går att välja från årskurs 1 och går dessutom att välja samtidigt som du spelar ett instrument.

Hur byter jag ämne?

Vill du byta ämne skickar du in en ny blankett där du anger vilket ditt nuvarande ämne är och vilket du vill byta till.

 

Hur säger jag upp min plats?

Din plats på Kulturskolan gäller tillsvidare och ska sägas upp skriftligen via brev eller mail till expeditionen. Detta måste göras av vårdnadshavare för samtliga barn under 18 år. Elever som går hos oss måste betala fakturan för terminen om man inte avanmält sig innan terminsstart.

Du kan säga upp din plats under pågående termin, då börjar uppsägningen gälla från och med nästa terminsstart.

Har du frågor om anmälan/antagning, vill byta ämne eller säga upp  platsen, kontakta Kulturskolans expedition, se kontaktrutan eller kulturskolan@hassleholm.se

Sidan uppdaterades 2018-12-06 av Sara Bexdal

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube
Illustration över Hässleholms kommun
Illustration över Hässleholms kommun