Oscar Karlsson

Oscar drömmer om en framtid som polis men innan den blir verklighet vill han få arbetslivserfarenhet och flytta hemifrån. Oscar pluggar tredje året på vård- och omsorgsprogrammet.

Oscar Carlsson, elev på vård och omsorgsprogrammet står framför ingången till Jacobsskolan

Oscar Carlsson står framför ingången till Jacobsskolan

Innan Oscar började på vård- och omsorgsprogrammet så provade han på byggprogrammet i en annan kommun. Ganska snart kände han att det inte var rätt för honom. Han ville jobba inom räddningstjänsten eller bli polis. Efter samtal med SYV på Jacobsskolan så bytte han program och nu är han inriktad på att söka polisutbildningen. Men innan han söker till högskolan vill han jobba och flytta hemifrån. Och vill man ha jobb så verkar vård- och omsorgsprogrammet vara helt rätt program.


Det är kul när det händer något

Jag gillar omvårdnaden och när det händer något. Jag har valt akutsjukvård och lär mig bland annat om akuta skador, räddningsmedicin och blåljusverksamhet, säger Oscar.

I skolan får de ta kapillär- och venprover på en docka. Vanliga stick i fingret tar de på varandra, i alla fall när det inte är coronapandemi. De lär sig om HLR, Hjärt- och lungräddning och varvar praktiska med teoretiska moment.


En viktig del i utbildningen är praktiken och bäst gillade Oscar att vara i hemtjänsten i Vittsjö.


I hemtjänsten får man göra många olika saker, lägga om sår och hjälpa ur sängen på morgonen och så kommer man ut. Men jag skulle gärna vilja stanna lite längre hos de äldre ibland, säger Oscar.


Men han har svårt att välja vad som är roligast för han trivdes också inom LSS och i äldreomsorgen. Att vara på en demensavdelning är lite annorlunda från hemtjänsten och LSS menar han, bra på olika sätt.


Eftertraktade elever

Oscar berättar att efter varje praktik säger arbetsplatsen att de ska komma tillbaka när de blir 18 år. Då kan de få arbeta som timvikarier eller sommarjobb.


Gott om jobb finns det för den som läst vård- och omsorgsprogrammet och innan Oscar satsar på polisutbildningen så vill han få arbetslivserfarenhet. Undersköterska på sjukhus skulle vara roligt.

På sjukhuset är det undersköterskorna som kommer närmast patienterna, de lyssnar på dem och pratar med dem, de finns där för dem. Kanske lägger de om sår och ser efter hur de mår, säger Oscar.

På sjukhuset tror Oscar att han kommer att få utmaningar.

Man vet aldrig vad som kan komma in och det finns många avdelningar att välja på. Det gör att jag får se mer och vara med där det händer, säger Oscar.

Det är precis det som Oscar gillar. När det händer saker. Och det är en bra egenskap för att bli polis. Dessutom krävs behörighet att söka in på utbildningen och det skaffar Oscar sig nu. Han läser till kurser för att gymnasieutbildningen ska bli högskoleförberedande.


Oscar bor i Hässleholm med sin familj och hoppas kunna flytta hemifrån snart. Så fort han får ett jobb bara. Och det tar nog inte så lång tid för Oscar.

Sidan uppdaterades