Michaela Rennemark

Michaela visste tidigt att hon ville påverka människor. Arkitekt har länge varit målet men under utbildningen har andra sidor hos henne växt fram och det visar sig att hon verkligen trivs som entreprenör. Michaela pluggar tredje året på teknikprogrammet.

Michaela Rennemark framför entrén till HTS

Hon vågade följa sin dröm

När kompisarna sökte sig in på ekonomiprogrammet valde Michaela Rennemark en helt annan väg.

Sedan jag var liten har jag tyckt det var spännande med byggnader och arkitektur, hur de kan påverkar människor. Jag minns när jag såg St. Peterskyrkan i Rom. Jag blev mållös och tänkte att sådär vill jag också få människor att känna, säger Michaela.

Michaela har alltid varit kreativ och när klasskamraterna antecknade under lektionerna så tecknade hon hus i sina block. När det kom till gymnasievalet så fanns det många möjligheter och det var lite svårt att välja först. Men Michaelas mamma som är SYV presenterade teknikprogrammet och inriktningen samhällsbyggande och miljö som en möjlig väg mot arkitektyrket.

Teknikprogrammet är väldigt brett. Min inriktning är arkitektförberedande. Vi får riktiga eller påhittade kunder under skoltiden som vi ritar och gör modeller av hus till. Kurserna hjälper oss senare i arbetsproverna inför arkitektutbildningen. Vi får handledning och stöd i arbetet hela vägen, säger Michaela.

Här får man vara sig själv

Michaela trivs med kulturen på teknikprogrammet.

Här är det avslappnat och man får vara sig själv. Man får fråga mycket och räcka upp handen utan att någon tycker det är konstigt. Alla är sig själva och det är inget skitsnack, säger hon.

Michaela berättar att alla elever läser samma kurser första året och inriktning väljer man andra året. I början är det mycket matte och det var Michaela lite nervös över.

Det var ganska tufft i början men efter ett tag så lossade det. Det är som att lära sig ett språk och eftersom vi läste mycket matte första året så kom man in i det, säger Michaela.

Andra och tredje året menar Michaela att de får mycket tid till sina inriktningar och väljer olika kurser som de läser.

Det är kul. Det blir nästan som en skräddarsydd utbildning efter en själv, säger Michaela.

Nya drömmar och mål

Under utbildningen får eleverna möjlighet att testa att driva UF-företag och i det har hon upptäckt nya sidor hos sig själv. Michaela har utvecklat en företagsidé tillsammans med en kompis på ekonomiprogrammet.

Det är en ambitiös idé, säger hon lite hemlighetsfullt. Jag utvecklar produkten och får användning för det jag lärt mig i fysik och kemi. Min kollega ansvarar för marknadsföringen och ”säljet”.

Utan att avslöja för mycket förklarar hon:

Vår produkt kan säljas i alla mataffärer och den ska finnas vid kassan. Produkten finns inte på marknaden idag och det finns ett stort behov av den. Planen är att fortsätta etablera företaget efter studenten och se om idén slår.

Michaela har upptäckt att det kanske inte är arkitekt som är den stora drömmen längre. Hon gillar blandningen mellan det och entreprenörskapet.

Att driva ett eget företag känns väldigt spännande och att man inte måste vara anställd, säger hon.

Idolen är Elon Musk, VD och produktarkitekt på Tesla Motors. Michaelas mål är att kunna påverka världen och samhället positivt så som han gör och en dröm är att skapa ett stort landmärke som berör människor.

Sidan uppdaterades