Hugo Svensson

Hugo valde en användbar gymnasieutbildning som ger honom grunderna att senare plugga vidare inom ekonomi men som också är bra att ha i vardagen. När han valde utbildning så gick han på magkänslan. Hugos bästa tips till dig som ska välja till gymnasiet är att fundera på vilka ämnen du gillar och inte lyssna så mycket på alla andra.

Hugo framför entrén till HTS

En användbar utbildning

Hugo pluggar tredje året på ekonomiprogrammet på HTS. När vi ses har han precis haft ekonomilektion och idag var det bokföring på schemat. Det är kanske inte just bokföring han vill syssla med i framtiden men han tycker det är en väldigt bra kunskap att ha. Hugo menar att ekonomiprogrammet är en väldigt användbar utbildning och bra grund att ha både i arbetslivet och i privatlivet.


Första året tex. läser du juridik. Det ger goda kunskaper om sådant som är bra att kunna i vardagen. Ekonomi och hur pengar hanteras i samhället och olika institutioner, konsumenträtt och vad som gäller i äktenskap eller samboskap tex.

Det ger en ökad förståelse och kunskap för privatekonomi och juridik. Sådant som är sunt förnuft och hör till vardagen, säger Hugo.

Hur är det att plugga på HTS och gymnasiet?

Hugo beskriver HTS som en skola med god gemenskap och god stämning mellan lärare och elever. Hugo kände redan många på skolan när han började men ändå var det klart lite läskigt första dagen. Men han tillägger att man kommer in i det fort.

I skolan är det många projekt över årskurserna för elever på ekonomiprogrammet och det gör att man lär känna varandra och att det blir en stark gemenskap på programmet, säger Hugo.

En viktig del för de som läser ekonomiprogrammet är Ung Företagsamhet. Företagen som eleverna driver gör att de lär sig att samarbeta och får en känsla för hur det är att arbeta.

Vi knyter kontakter till näringslivet i samarbeten och i sponsring. Och det är viktigt att man kan kompromissa och samarbeta, säger han.

Hugo berättar att de får lära sig något som han kallas för affärsmannaskap. Han beskriver det med att man hälsar på alla, att man blir utåtriktad. Något som han tror att man kan ha stor nytta av framåt.


På programmet har de också ofta muntliga redovisningar. Det var Hugo inte var så van vid i början. Nu är han bekväm med att stå inför människor och prata.

Utan manus och på engelska, känns nu helt okej. Idag är det viktigt att kunna prata för sig. På intervjuer tex, säger Hugo.

Tidigare år har han varit engagerad i elevkåren. Där hade han hand om ekonomin och han lärde sig mycket av att planera och utföra en studentvecka. Han hjälper fortfarande gärna till om det behövs men sista året på gymnasiet vill han satsa på skolan.


Hur valde du utbildning?

Hugo tycker det är roligt att lära känna nya människor. Det som gjorde att han valde ekonomi var att han gillar samhällskunskap och siffror men han föredrar att räkna på verkligheten, som han uttrycker det.


När Hugo valde till gymnasiet så hade han ett par alternativ. Hans storebror hade läst teknikprogrammet på HTS så det hade han lite koll på. På det öppna huset fick han mer information om programmen och han gillade hur lärarna presenterade ekonomiprogrammet och vad de fick lära sig där. Hugo berättar att han skuggade både ekonomiprogrammet och teknikprogrammet men fastnade för ekonomi.


Hugos råd till dig som ska välja gymnasieutbildning är att inte snöa in sig på ett enda program utan att gärna testa olika program. Skuggning är ett bra sätt menar han.

Du ska heller inte lyssna för mycket på vad andra tycker. Hitta något som du också tycker är roligt. Du ska göra det i tre år.

Jag tror att man behöver egen erfarenhet om hur det egentligen är på programmet, därför är skuggningen bra. Då kan man också fråga de som läser på programmet idag om hur de upplever utbildningen. Deras tankar är viktiga och hjälper dig att bilda dig en egen uppfattning, säger Hugo.

Att skugga betyder att du besöker ett gymnasieprogram. Du följer med en gymnasieelev som blir din mentor och visar dig runt under en dag. Mentorn kan svara på frågor om hur det är att plugga på just den skolan eller just det programmet. Du kan skugga ett program eller flera program. Prata med din SYV om att skugga.

 

Under hösten 2020 är det inte möjligt att skugga något gymnasieprogram på grund av att vi vill minska risken att sprida coronavirus. Prata med din SYV om det är möjligt för dig att skugga lite senare.

Sidan uppdaterades