Alireza Alizadeh

Alireza studerar på el- och energiprogrammet på Jacobsskolan. Han går tredje året och gör sig redo för livet efter gymnasiet.

Alireza Alizadeh framför ingången till Jacobsskolan.

Alireza Alizadeh framför entrén till Jacobsskolan

Från barndomsdröm till gymnasieutbildning

Sedan Alireza var liten har han alltid gillat datorer och varit duktig på att laga dem. Kompisar och familj ber honom om hjälp med allt från trasiga grafikkort till mer komplicerade fel. Ibland tar det timmar att lösa problemen men ännu har han inte varit med om att han inte lyckats.

När något är roligt så är det lätt att lösa, säger Alireza och håller med om att han aldrig ger upp.

Även om Alireza verkar vara klippt och skuren för ett datajobb så har han nyligen insett att han vill bli psykolog.

Jag gillar att analysera människor och vill hjälpa människor som mår dåligt, säger Alireza.


Så hur tar man sig från el- och energi till psykologprogrammet?

Först efter 5 år på universitet eller högskola och ett års praktik kan han börja arbeta som psykolog. Det är en lång väg men Alireza är motiverad. Han har valt till kurser på el- och energiprogrammet för att få behörighet att söka in på psykologprogrammet efter studenten.


Det ger några extra ämnen att läsa nu och lite extra läxor med det är värt det tycker Alireza. Och skulle han inte komma in på psykologprogrammet direkt efter studenten så har han en gedigen gymnasieutbildning som han kan vila på ett tag medan han fortsätter att arbeta för att bli psykolog.

Det finns mycket jobb inom data. Datorer är viktiga i dag och det behövs alltid folk som är utbildade. Man kan arbeta på säkerhetsavdelning, som IT-chef eller IT-ansvarig eller i en databutik, det finns jobb, säger Alireza.

Alireza har många strängar på sin lyra. Han är även ordförande i elevkåren och när vi avslutar intervjun ska Alireza träffa ett företag som är intresserade av att ordna elevresor på skolan.

De ordnar resor utomlands med olika upplevelser och aktiviteter som skumparty. Resorna är nog inte så dyra, säger Alireza som tillägger att företaget berättar mer på mötet.

Sidan uppdaterades