Söka till idrottsutbildning

Om du vill kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning, är Riksrekryterande idrottsgymnasium (RIG) eller Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) två alternativ för dig.

Riksrekryterande idrottsgymnasium, RIG

RIG godkänns av Riksidrottsförbundet och Skolverket. Utbildningen vänder sig till dig, som siktar på en internationell idrottskarriär. Den kan sökas av alla, som bor i Sverige. Var noga med att kontrollera sista ansökningsdag.

Information om elitidrott på gymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om anordnare av RIG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU

Nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, är till för dig som vill kombinera elitidrott med studier under gymnasietiden. NIU vänder sig till dig, som siktar på en nationell idrottskarriär. Utbildningen godkänns av Specialidrottsförbunden och Skolverket. NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt. Ansökan skickas till den skola, som anordnar NIU. Var noga med att kontrollera sista ansökningsdag.


Antagningen till NIU sker genom två ansökningsprocesser - dels en idrottslig och dels en skolmässig, vilket innebär att du söker på dina betyg från årskurs 9 i konkurrens med alla andra som söker till samma gymnasieprogram. De elever, som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig idrottsutbildningen, ska väljas ut.


Senast i slutet av januari får du besked om du klarat de idrottsliga kraven för NIU. Därefter söker du till det gymnasieprogram du önskar läsa. Först när du är antagen både idrottsligt och till gymnasieprogrammet är du slutligt antagen för att börja på NIU. Du måste kontrollera vilka program, som NIU är knutet till på de olika gymnasieskolorna

som du är intresserad av.

SInformation om att söka NIU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om anordnare av NIU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ansökan till NIU i fotboll

Ansök till NIU i fotboll vid Hässleholms Tekniska Skola Öppnas i nytt fönster.

Sista ansökningsdag är den 30 november.


Sidan uppdaterades