HTS då

Björn Nordström, tidigare skolledare på HTS berättar om skolan förr i tiden. Hässleholms Tekniska Skola har i mer än 100 år förknippats med utbildning av ingenjörer som stod högt i kurs hos arbetsgivarna.

Jag var elev på 1960-talet och var med i Hässleholms Teknistklubbs styrelse. På kårexpeditionen fanns gamla platsannonser där man sökte nyutbildade ingenjörer med texten ”Sökande från Hässleholm och Katrineholm äga företräde”. I princip alla som ville, hade en anställning när man var färdigutbildad.

Fram till 1960-talet utbildades mest killar/män inom facken maskin, bygg, el samt vägmästare. 1942 gick det 617 män samt den första kvinnliga eleven på skolan. Eleverna kom då från hela Norden och var oftast inneboende i Hässleholm. På fritiden satte dom färg på staden. Det ordnandes karnevaler, skoltidningen Kugg o Genomslag gavs ut med start 1921 samt inte minst teknistfester på dansstället Björket där många träffade sin blivande fru. Då liksom nu fanns det lärare som stack ut lite mer än andra. Jag tänker främst på Barwart Giese, som var en ”levande datamaskin” och kunde t ex den aktuella tågtidtabellen utantill. Detta gjorde att inga resande elever vågade skylla på tåget om man inte kom i tid.

När skolan blev en gymnasieskola 1962 började tjejerna göra entré och nu bodde eleverna på pendlingsavstånd precis som idag. Teknisk linje var 4-årig (maskin, bygg och el) och fanns fram till mitten av 1990-talet med titeln gymnasieingenjör. Nu hade hade HTS blivit en mer traditionell gymnasieskola med andra utbildningar såsom natur och ekonomi. Den tekniska utbildningen var 3-årig och därefter ett påbyggnadsår till mellaningenjör på HTS eller så söktes andra utbildningar på högskolan.


När jag anställdes som skolledare på HTS 1999 var den tekniska utbildningen nästan utdöd men tillsammans med engagerade lärare startades Teknikprogrammet. Det blev snabbt kommunens största gymnasieprogram med upp till 45 % tjejer i klasserna och duktiga elever satte åter HTS på kartan. HTS har alltid borgat för en hög teknisk kompetens. Parallellt med detta kom allt fler gymnasieutbildningar till HTS. Idag har HTS ett stort varierat programutbud och där är alla välkomna!


Björn Nordström

Sidan uppdaterades