Ekonomi (EK)

På ekonomiprogrammet lägger vi stor vikt vid ekonomi, entreprenörskap, juridik, språk, data och kommunikation. Ekonomiprogrammet förbereder dig väl för både yrkeslivet och högskolan.

Skolverkets film om ekonomiprogrammet.

Din framtid börjar här

Ekonomiprogrammet är ett studieförberedande program med inriktningarna ekonomi och juridik. Stor vikt läggs bl.a. vid ekonomi, entreprenörskap, juridik, språk, data och kommunikation.

 

Ekonomiprogrammet förbereder dig väl för både yrkeslivet och högskolan. Genom att utveckla dina kunskaper i språk och ekonomi kan du på sikt arbeta som ekonom såväl inom landet som utomlands. Väljer du den juridiska inriktningen blir du mycket väl förberedd för fortsatta juridiska studier. Du kanske ser dig själv som advokat, åklagare eller domare i framtiden.

 

Fakta om ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet ger dig en grundläggande utbildning i hur företag och organisationer fungerar, och hur ekonomin påverkar samhället och individer. Du lär dig att förstå vad som är viktigt för att samhället ska utvecklas på ett sätt som är bra för ekonomin, miljön och alla människor som lever i det.


Du kan till exempel studera reklam och marknadsföring, juridik, internationell ekonomi, bokföring, organisation och ledarskap samt personaladministration. I kursen Entreprenörskap startar och driver du ett UF-företag, Ung Företagsamhet.


Ekonomiprogrammet ger dig en möjlighet att bli diplomerad gymnasieekonom och du får en mycket god grund för vidare studier inom ekonomi, juridik eller samhällsvetenskap, i Sverige och utomlands.

Inriktningar på HTS

» Ekonomi

Inriktningen vänder sig till dig som ser gymnasieutbildningen som ett stort steg mot ett framtida yrke. Här har du möjlighet att välja en utbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden samtidigt som du får en mycket god grund för vidare studier inom ekonomi, juridik
eller samhällsvetenskap, i Sverige eller utomlands. Du blir både anställningsbar och antagningsbar. Du får lära dig entreprenörskap, att driva företag och allt som krävs för ett företag; reklam och försäljning, internationell ekonomi, bokföring, juridik och ledarskap.

 

» Juridik

Det här är en inriktning för dig som vill studera vidare på högskola eller universitet och kanske arbeta om advokat, åklagare eller domare i framtiden. På inriktningen får du kunskaper om
rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar också din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem.

  • Det ger dig en unik möjlighet att bli både anställningsbar och antagningsbar.
  • Det ger dig redskap för att skapa din framtid.
  • Du utvecklar dina kunskaper i språk; svenska, engelska och moderna språk.
  • Du får prova delta i ung företagsamhet och starta eget företag.
  • Du kan examineras som diplomerad gymnasieekonom.
  • Du kan välja mellan ekonomiinrikting och juridikinriktning.
  • Du blir väl förberedd för universitetsstudier.
  • Du kan gå vidare till en internationell utbildning eller karriär.

Ung företagsamhet

Under ett år får du möjlighet att starta och driva eget företag, som ska bygga på kundernas behov och kanske din egen hobby.

 

Diplomerad gymnasieekonom

Vi är en av cirka 100 skolor i landet som är godkända för att examinera diplomerade gymnasieekonomer. Det är en kvalitetsstämpel på utbildningen som ger dig som elev bättre anställningsbarhet och borgar för att du får en bra grund att bygga vidare på.

Läs mer på www.gymnasieekonom.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

NIU, Nationell idrottsutbildning

Du kan kombinera Nationell idrottsutbildning, NIU, i fotboll med Ekonomiprogrammet.

Nationell idrottsutbildning NIU

Sidan uppdaterades