Utbyte med Tyskland

Furutorpsskolan och Linnéskolan har ett gemensamt utbyte med en skola i Eckernförde i norra Tyskland.

Utbyte elever

Sju elever i årskurs 8 och 9 från Linnéskolan i Hässleholm och lika många elever från Furutorpsskolan i Vinslöv deltog i ett utbyte med 14 elever från Eckernförde i norra Tyskland i september 2017.

De svenska eleverna bodde hemma hos de tyska ungdomarna under en vecka i mitten av september. På dagarna fick de bl a uppleva hur det är att gå i en tysk skola. De besökte även en klätterpark och ett akvarium. En dag paddlade de kanot och en annan dag tillbringade de några timmar i ett badhus.

Besökte Sverige

När de tyska ungdomarna besökte Sverige under sista veckan i september, så bodde de hemma hos våra elever. De tyska eleverna var med på lektioner på både Linnéskolan och Furutorpsskolan. En dag besökte de Tykarpsgrottan och en annan dag var de på laserdome och Naturum i Kristianstad.

Både de tyska och de svenska eleverna tycker att det har varit ett mycket givande utbyte. De har inte bara fått uppleva mycket, utan de har också utvecklat förmågan att uttrycka sig på engelska samtidigt som de har fått nya vänner.

Eleverna växer

- Det är fantastiskt att se hur eleverna växer med ett utbyte som detta. Förutom att förbättra sina språkkunskaper så utvecklas de enormt som individer då de måste ta ansvar, vara sociala och hela tiden föregå med gott exempel. Våra elever är våra ambassadörer när vi är i Eckernförde, vilket innebär ett stort ansvar och på hemmaplan är de ansvariga för att vistelsen här i Hässleholm/Vinslöv blir så positiv som möjligt, säger Sofia Högstedt, ansvarig lärare för utbytet på Linnéskolan.

- Den energi man som lärare får av att se eleverna i så många olika sammanhang utanför "den vanliga skolan och undervisningen" är ovärderlig. Sociala kompetensen ökar i allra högsta grad, menar Terese Engqvist, ansvarig lärare för utbytet på Furutorpsskolan.


Sidan uppdaterades