Vena Friskvårdsförskola

Postadress

Hässleholms kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen

Vena Friskvårdsförskola

281 80 Hässleholm

Besöksadress

Fredentorpsgatan 14

281 47 Hässleholm

Våra avdelningar

Grodan: 0451-26 87 95

Anka: 0451-26 87 73Rektor

Maria Larsson

Telefon: 0451-26 87 81

Skicka meddelande

Vena Friskvårdsförskola

Välkommen till Vena Friskvårdsförskola!

Vena friskvårdsförskola i Hässleholm

Foto: Karin Lindahl

Kontakt

Besöksadress: Fredentorpsgatan 14, Hässleholm

Grodan: 0451-26 87 95

Anka: 0451-26 87 73

 

Om förskolan

Förskolan ligger på Fredentorp i anslutning till Venaparken. Vi har gångavstånd till Hässleholmsgården och till centrum, Kulturhuset med bibliotek och teater.


På förskolan finns plats för ca 31 barn fördelat på två avdelningar; Grodan för 1-3-åringar och Ankan för 3-6-åringar.


Vena förskola har ett tillagningskök med kokerska som lagar maten. Avdelningarna och köket har ett nära samarbete och daglig dialog.


Utemiljön är varierad, här finns bland annat inbjudande, lummig skog som utmanar motoriskt och väcker upptäckarglädjen hos barnen. På gården finns fruktträd och bärbuskar och möjlighet till att plantera samt ändras efter barnens intresse.


Så arbetar vi

Vi arbetar för att minimera stress både för barn och pedagoger. I möjligaste mån arbetar vi i mindre grupper fördelade efter barnens intressen, den kreativa leken får ta plats och sträcker ofta sig över hela dagen. Uteaktiviteter blandas med inomhusaktiviteter, med så få avbrott som möjligt.


För att dämpa ljudvolymen bygger vi ”rum i rummen” / lärmiljöer, med lek- och reflexionshörnor som utmanar och stimulerar, dessa anpassas efter barnens intressen och behov eftersom det skapar förutsättningar för det livslånga lärandet. Miljön är ständigt föränderlig.


Lunchen serveras som buffé på de båda avdelningarna. När vädret tillåter äter vi ute. Vi strävar efter att erbjuda en lugn, lustfylld och lärande matsituation. Det inbjuder till pedagogiska samtal om till exempel vad maten smakar, var den kommer ifrån, hur den känns i munnen och så vidare. Efter lunch erbjuds avslappning för de barn som inte sover ute i vagnar. Under vår och sommar lagar kokerskan maten utomhus en dag i veckan. Ibland på vår gård och ibland på Hässleholmsgården. Detta engagerar både barn och pedagoger på olika sätt.


Att utforska närmiljön utanför förskolan tillhör vårt dagliga arbete. Vi vill att barnen ska befinna sig i miljöer som är stimulerande där de känner att de kan vara med och påverka. Vi är medforskare med barnen och använder olika digitala verktyg för att bland annat söka information men även till pedagogisk dokumentation. Dokumentationen är en viktig del i våra dagliga reflexioner och även i det Systematiska kvalitetsarbetet som tar verksamheten framåt och synliggör lärandet.


3-6 åringarna har förmånen att kunna använda gymnastiksalen på brandstationen en dag i veckan under perioden oktober- mars.

Sidan uppdaterades 2020-10-22