Kontakta Kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Organisationsnr: 212000-0985

BG:866-3494

Kontakta Fritidskontoret

Besöksadress

Väpnaregatan 13C
281 50 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Skicka meddelande till

Vandringsleder och strövområden

  • Ingen giltig användare vald.

Packa fikakorgen och ta dig ut i naturen. Att tillsammans eller ensam ta sig iväg från stressen för att ta det lugnt är något som är betydligt enklare än vad många tror. Från och med 1 juli kan man boka övernattning i nya vindskydd.

 

OBS! Det är översvämmat på Hässleholmsgårdens milspår samt stora delar av Hovdala vandringscentrum.

Vindskydd vandring Birk

Nya vindskydd på Hovdala kan bokas från och med 1 juli. Foto: Thomas Lindahl

Vandring

Mycket att välja på

Hovdala Vandringscentrum bjuder på unika naturupplevelser i ett landskap som bildats av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper som är så typisk för det nordskånska landskapet. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker.

-----------------------------------------------------------------------------------

Vandringssystemet på Hovdala omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km,
I Posta-Nillas spår 26 km
och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk. Du börjar lämpligen din vandring vid Hovdala slott som ligger i områdets mitt. Här finns under slottets öppettider tillgång till toaletter, vatten, butik, restaurang och café. Parkera invid slottet där du också finner vandringskartor.

Skåneleden Nord till Syd passerar genom Hässleholm och sammanfaller med Hovdalaleden 57 km. Hovdalaleden består av det bästa från våra rundleder. Leden startar och slutar på Hässleholm C eller Hovdala slott och passar dig som vill prova en 3-4 dagars vandring. Det finns möjligheter till övernattning i vindskydd eller mer bekvämt boende längs leden.

-----------------------------------------------------------------------------------

Vindskydden "Mellan skymning och gryning"

Birk och Birka är unika och arkitektritade vindskydd vid Hovdala Trädhus. Vindskydden har en mjuk, rundad form och är klädda med björk för att smälta in i den omgivande miljön. Såväl den större gruppen som enstaka vandraren kommer här att kunna vila för natten, njuta av sjöutsikten och tillaga kvällsmaten över sprakande eld.


Från och med 1 juli kan man boka övernattning för 200 kr natten. Detta görs på en av kommunens hemsidor:

hassleholm.se/bokavindskyddlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Ytterligare information finns på:
"Landet mellan skymning och gryning"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

-----------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om vandringslederna i broschyren "Hovdala Vandringscentrum" som du kan bläddra i nedan.PDF (pdf, 6 MB)

-----------------------------------------------------------------------------------Hässleholmsgården, fungerar idag bl a som en motionscentral med tillgång till omklädning och bastu. Härifrån utgår belysta motionsspår på 2.5, 5.5 respektive 10.0 km. Viss sträckning sammanfaller med Skåneleden som på ett lämpligt sätt ansluter till Finjasjöleden.

Nya milspåret som pdfPDF (pdf, 4 MB)

​Lursjöleden Hästveda

Leden utgår från Lursjöbadets parkering och sträcker sig 13 km ut till området Vitsippan i Lur. Längs leden finns en vackert belägen rastplats med vindskydd


Vieåleden är en rundvandringsled på mellan 11-14 km i rik natur- och kulturbygd. Leden förbinder Skeingeborgs unika borgruin från medeltiden med Hörlinge ängar utemuseum och våtmark med Skåneleden i norr. Landskapet är varierat med odlingslandskap i söder och skogsmark i norr. Du vandrar på mindre stigar och skogsvägar och tar dig bland annat över Helge å på en dragflotte. Längs med leden kan du läsa mer om spännande natur- och kulturvärden på informationstavlor.


Status för flotten:
Flotten är upptagen för säsongen
och läggs i till den 1 maj 2020.


Sidan uppdaterades 2020-02-26