Kontakta Kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Organisationsnr: 212000-0985

BG:866-3494

Kontakta Fritidskontoret

Besöksadress

Väpnaregatan 13C
281 50 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Skicka meddelande till

Badplatser

Är du badsugen? I Hässleholms kommun finns tretton fina badplatser. Sitt en stund och dingla med benen på bryggan eller känn pirret i magen från ett konstdyk från något av hopptornen. Välkommen att upptäcka våra vackra badsjöar för lek och skön avkoppling!

en pojke hoppar från ett hopptorn upp i luften i en sjö

Lursjön. Foto: Exakta Creative

Kommunens badplatser

Njut av sköna badupplevelser vid våra kommunala badplatser med badbryggor, toaletter och möjligheter till fikabord och ibland grillplats. Kika gärna på vilka faciliteter som erbjuds vid respektive badsjö.

Badsjöar

 

Se upp för algblomning!

Under sommaren pågår det algblomning i våra sjöar, inte minst i Finjasjön. Var därför uppmärksam på om det finns någon avrådan från bad och håll utkik efter skyltar på badplatserna innan du hoppar i och badar.


10 augusti - avrådan från bad i Finjasjön vid badplatserna Björkviken och Mjölkalånga på grund av höga bakteriehalter och algblomning.


Aktuella provtagningsresultat från Hav- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om algblomning från Hav- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktigt att tänka på!

Bidra inte till trängsel och tänk på att parkera så att räddningsfordon kan komma fram vid olyckstillbud! Cykla gärna eller samåk om du har möjlighet.


När ligger badbryggorna i?

Badbryggorna ligger i från mitten av maj till mitten av september.


När är toaletterna öppna?

 • Björkviken - ungefär från början av april till slutet av oktober. Vid milt väder kan det bli tidigare eller senare öppning/stängning.
 • Lursjön - följer campingens öppettider - runt början av maj - slutet av oktober.
 • Pickelsjön och Bosarpasjön från mitten av maj till mitten av september.
 • Alla övriga platser har helårsöppna toaletter, men tillsyn och städning sker inte lika ofta som under badsäsongen.

När städas det?

Städning sker dagligen (även helger) under säsong (15 maj-15 september). Då görs även tillsyn av bryggor och livräddningsutrustning. Under lågsäsong sker tillsyn av badplatser och städning minst en gång varje månad.

Håll koll på vattenkvaliteten

Kommunens personal gör regelbundet vattenprover i badsjöarna. Du kan själv ha koll på resultatet från provtagningarna på Hav- och vattenmyndighetens webbsida.

Aktuell vattenkvalitet i badsjöarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bidra inte till trängsel - upptäck nya smultronställen!

Björkviken vid Finjasjön i Hässleholm, Lursjön i Hästveda och Sparrsjön i Mala är våra mest välkända och populära badplatser. Varma sommardagar – framför allt på helger - är här många besökare och det blir lätt trångt. Tack för att du väljer någon av de andra badsjöarna och undviker trängsel! Ta en titt på utbudet av kommunala badplatser nedan.


Bada vettigt

Om vi hjälps åt att hålla ordning och påminner varandra om badvett kan vi tillsammans njuta av sol och bad. Några enkla råd som gör badet säkrare:

 • Ha alltid sällskap med dig när du ska bada.
 • Simma längs med stranden.
 • Hoppa eller dyk inte i okänt vatten.
 • Simma inte under bryggor eller hopptorn.
 • Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.
 • Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka.
 • Ta reda på var livräddningsutrustning finns.
 • Meddela alltid var du ska bada och hur länge.
 • Och du, glöm inte att lyfta blicken från mobilen och ha uppsikt över varandra!!

 

Har du parkerat rätt?

Tänk på räddningsfordon och viktiga transporter måste kunna komma fram till badplatsen om olyckan är framme. Kolla en extra gång att du har parkerat din bil lagligt och att du inte hindrar vägen. Cykla gärna eller samåk om du har möjlighet, så slipper du att leta parkeringsplats och ger plats till den som behöver.


Håll koll på vattnet du badar i!

Via Havs- och vattenmyndigheten kan du se en sammanställning av aktuell vattenkvalitet med vattenprov, temperatur och algförekomst i våra badsjöar. Här kan du också se om det finns någon avrådan från att bada i en viss sjö. Kommunen tar vattenprover regelbundet och rapporterar in till Havs- och vattenmyndigheten.

Kvalitet på badvatten i Hässleholms kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Får hundar följa med och bada?

Enligt allemansrätten är hundar välkomna till alla sjöar om de hålls kopplade, med undantag från de kommunala badplatserna. Här är hundar inte välkomna alls under badsäsongen 15 maj-15 september. Under tiden 16 september-14 maj kan hunden få följa med, men måste hållas kopplad.


Dispens från ovan kan ges till hundförening för utbildning och tävling med livräddningshundar. Kultur- och fritidsnämnden kan då besluta att dessa får använda brygga och strand även på de kommunala badplatserna. Ovan regler gäller inte för ledarhund för synskadad person, för assistanshund eller polishund i tjänst.


Något som är fel, trasigt eller behöver rättas till?

Tack för att du meddelar oss!

Gör en felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hässleholms kommun
telefon 0451-26 70 00 eller skicka e-post:

Skicka e-post till Kontaktcenter


Kommunala badplatser

Hässleholm

 • Björkvikens badplats

Badplatsen vid sydöstra stranden av Finjasjön är en av kommunens mest välbesökta platser. Träffas, umgås och grilla invid sjön är lika populärt som att ta ett bad.Från Hässleholm kör du söderut längs Hovdalavägen cirka 5 kilometer.


Badplatsen har under säsong försäljning av glass, drycker med mera. Toaletter finns nära (även handikappanpassad) och grillplatserna är utrustade med bänkar. Här finns både gräs- och sandunderlag. Badplatsen ligger nära Hovdala slott och flera vandringsslingor passerar.


Karta till Björkvikens badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hästveda

 • Sjömellets badplats

Sjömellets badplats hittar du genom att köra väg 23 norrut från Hässleholm. Du passerar Ballingslöv och fortsätter sen västerut mot Tockarp.


Badplatsen har en badbrygga, grillplatser och toalettvagn. Badplatsen sköts av en förening.

Karta till Sjömellets badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vittsjö

 • Pickelsjöns badplats

Pickelsjöns badplats hittar du vid södra stranden av Pickelsjön. Kör via Hårsjövägen och Doppvägen.


Badplatsen är utrustad med brygga, placerad så att en bassäng bildas närmast stranden. Här finns dusch och toalett. Avstånd från centrum cirka 700 meter.

Karta till Pickelsjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjärnum

 • Bjärlångens badplats

För att komma till badplatsen vid sjön Bjärlången kör du Verumsvägen via Sjövägen. Parkeringsplats finns i slutet av Sjövägen. Badplatsen ligger cirka 1 kilometer från Bjärnums centrum.


Badplatsen är utrustad med nya bryggor som bildar en bassäng närmast stranden. Det finns ett hopptorn med avsatser från både 3 och 5 meter. Toalettvagn finns invid badet och här finns både sand- och gräsunderlag.

Karta till Bjärlångens badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjärnum

 • Möllerödsjöns badplats

Strövområdet Möllerödssjön har förutom motionsslingor och fin natur en trevlig badplats som du hittar utmed Farstorpsvägen, cirka 1,5 kilometer från centrum av Bjärnum. Parkeringsplatser finns nära invid badplatsen.


Badplatsen har en brygga som bildar en bassäng närmast stranden. Det finns en toalettvagn och badplatsens underlag är gräs.

Motionsspåren på området består av en elljusslinga på 3 kilometer och en promenadstig runt sjön på cirka 4 kilometer. Följ stigen till sjökanten där du hittar ett fågeltorn där du kan spana efter sjöfåglar.

Karta till Möllerödssjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjärnum

 • Dalsjöns badplats

Till Dalsjöns badplats kör du från Bjärnum via Verumsvägen fram till avfart Mornarp. Följ vägen cirka 500 meter och ta till höger så kommer du till sjöns parkeringsplats. Härifrån är det 400 meters promenad till badplatsen. Avstånd från Bjärnums centrum är cirka 3 kilometer.


Badplatsen har ett underlag av gräs och här finns brygga, bord och bänkar. Runt sjön kan du ta dig längs ett naturskönt spår på cirka 2 kilometer.

Mala

 • Sparrsjöns badplats

Sparrsjön är en av kommunens mest välbesökta badsjöar. Sväng av vid Mala på väg 117 mellan Hässleholm och Bjärnum, österut mot Jeppatorp. Efter cirka 1 kilometer kommer du till badplatsens parkering.


Här finns en brygga som bildar en bassäng och en toalettvagn. Stranden består av både gräs och sand.

Karta till Sparrsjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hästveda

 • Lursjöns badplats

Den mest välkända och populära badplatsen i Hässleholms kommun ligger vid Lursjöns nordöstra hörn. Sjön är en av Skånes renaste badsjöar och klassas sedan 2020 som ett EU-bad. Badplatsen är handikappanpassad och det finns flera olika bryggor och hopptorn. Underlaget är både gräs och sand och det finns en toalettbyggnad som städas regelbundet.


Kryper rastlösheten på efter solbadandet finns fina vandringsmöjligheter längs Lursjöleden, fiske och paddling. Du kan också spela bangolf, fotboll eller volleyboll på gräsytorna.
I kiosken finns glass och enklare måltider och på den säsongsöppna campingen övernattar du i tält, husvagn eller enklare campingstuga.


För att hitta hit kör du Sjörrödsvägen via Lursjövägen fram till den stora parkeringsplatsen invid sjön och campingområdet.

Karta till Lursjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hästveda

 • Bubbarps badplats

Invid Lursjöns västra sida hittar du en lite mindre badplats än den mer välkända på östra sidan av sjön. Badplatsen har en liten badbrygga, grillplats med bänkar och toalettvagn.

Du tar dig hit från Farstorp, svänger av mot Tockarp och fortsätter cirka 3 kilometer fram till parkeringen vid Bubbarp.

Karta till Bubbarps badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Norra Sandby

 • Kallsjöns badplats

Badplatsen invid Kallsjön ligger på sjöns södra sida. Du kör väg 119 och mellan

Norra Sandby och Ranseröd svänger du västerut mot Kallsjön.

Invid badplatsen finns en toalettvagn och här finns en badbrygga som är placerad rakt ut från stranden.

Karta till Kallsjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tyringe

 • Mjölkalånga badplats

Mjölkalånga badplats ligger invid Finjasjöns västra strand. Från Tyringe kör du mot Skyrup, tar vänster mot sjön vid Mjölkalånga och fortsätter cirka 1 kilometer.

Här finns en toalettvagn.


Karta till Mjölkalånga badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tyringe

 • Humlesjöns badplats

Humlesjöns badplats ligger på östra sidan av sjön. Du kör vägen mellan Röke och Bjärnum, svänger av mot Humlesjö och fortsätter cirka 2 kilometer. När du passerat sjön, svänger du in på den mindre vägen som leder fram till parkeringsplatsen.

 

Detta är en naturskön badplats med badbryggor, omklädningsrum och toalett.

Karta till Humlesjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sösdala

 • Bosarpasjöns badplats

Badplatsen i Bosarpasjön ligger vid nordöstra stranden av sjön. Du kör hit från

Sösdala till Häglinge, svänger av mot Rickarum och i Östra Häglinge tar du av mot Bosarpasjön.


Här är det möjligt att gå i simskola under sommarlovet. Vid badplatsen finns bangolf, nya padelbanor, café och toalett.

Karta till Bosarpasjöns badplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades