Hässleholms kommun

Tekniska förvaltningen

Besöksadress

Bokebergsgatan 5
Hässleholm

Telefon: 0451-26 83 02

 

 

Postadress

Hässleholms kommun

Tekniska förvaltningen
281 80 Hässleholm

Skicka meddelande till

Fakta om trafiksäkerhet

Du har väl reflexer när du tar en promenad i kvällsmörkret? Utan reflexer är du svår att se, både ute på landet och i stan.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning. Ljuset från belysningen räcker nämligen inte för att du ska synas. De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Det mänskliga ögat är anpassat för dagsljus och synförmågan försämras kraftigt i mörker. Framför allt blir det svårt att urskilja kontraster, särskilt om man blir bländad. Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförarna svårare att upptäcka fotgängare.

Med reflexer syns du när du går över gatan. Du syns också på långt håll när du står vid en busshållplats. Bussföraren kan sakta in i god tid.

 

Ge bilföraren en chans

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Det gör att föraren har god tid på sig att sakta in eller stanna, om det skulle behövas. Om du inte har reflexer och har mörka kläder ser inte bilföraren dig förrän bilen är 20-30 meter från dig. Om du har ljus klädsel syns du på ungefär 60 meters håll.


Cykeln ska synas

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att reflexer i ekrarna sitter fast ordentligt!

Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus.

Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker. En vanlig olycka är att cyklisten blir påkörd bakifrån.


Tänk på:

  • 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt eller börjar bli mörkt — trots att förhållandevis få är ute och går då.
  • När vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.
  • Du syns sämre när det regnar eller snöar. Tunga fordon har betydligt längre stoppsträcka än personbilar.
  • Du ser bilen mycket tidigare än föraren ser dig.
  • Ha reflexer i fickan som du lätt kan plocka fram om du behöver gå ur bilen på vägen när det blivit mörkt.

Tips:

  • Reflexerna syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.
  • Flytta över reflexen från vinterjackan till sommarjackan! Godkända reflexer säljs bland annat på apotek.
  • När du köper cykel, kontrollera med försäljaren att reflexerna är godkända och rätt placerade. Tyvärr händer det att cyklar säljs med dåliga reflexer. Passa också på att köpa cykelbelysning fram och bak om det inte redan ingår.
  • Fråga efter reflexer till hundar och hästar i din zoobutik


Sidan uppdaterades