Frågor och svar om ny parkeringstaxa i centrala Hässleholm
Beslut om att införa zon 2 och ny parkeringstaxa togs den 25 november av kommunfullmäktige. De nya parkeringstaxorna samt zon2 kommer att träda i kraft 8 januari 2025. Detta som följd av ett beslut i strategisk plan 2025–2027 (DNR: KLF 2024/152. Denna revidering syftar till att både styra och ordna trafiken samt täcka kostnader för drift och underhåll.
I kartbilden nedan kan du se var gränserna mellan de olika avgiftszonerna går.
Centrala Hässleholm blir indelad i zon 1 och 2. I dessa zoner måste du betala avgift för att parkera dagtid. Avgiften är något högre i zon 1.
- Tingshusgatan, Lövgatan
- Stadshusgatan
- Norra delen av Järnvägsgatan fram till Andra Avenyen
- Norra delen av Vattugatan fram till Andra Avenyen
- Norra delen av Frykholmsgatan fram till Andra Avenyen
- Norra delen av Godtemplaregatan fram till Andra Avenyen
- Norra delen av Östergatan fram till Andra Avenyen
- Norra delen av Vallgatan fram till Andra Avenyen
- Södra delen av Järnvägsgatan mellan Andra Avenyen och Kristianstadsvägen
- Södra delen av Vallgatan mellan Andra Avenyen och Kristianstadsvägen
- Södra delen av Frykholsgatan mellan Andra Avenyen och Kristianstadsvägen
- Södra delen av Godtemplaregatan mellan Andra Avenyen och Kristianstadsvägen
- Södra delen av Östergatan mellan Andra Avenyen och Kristianstadsvägen
- Södra delen av Vallgatan mellan Andra Avenyen och Kristianstadsvägen
- Bokebergsgatan
- Maltgatan
- Brunnsgatan
- Hantverkaregatan
- Kaptensgatan
- Stationsgatan
- Magasinsgatan
- Drottninggatan
- Prinsgatan
- Nygatan
- Kungsgatan
- Verkstadsgatan
- Bryggaregatan.
Frågor och svar om förslaget om ny parkeringstaxa i Hässleholm
Införande och finansiering
Varför införs en ny parkeringstaxa och utökning av zoner?
Den senaste höjningen av parkeringsavgifterna gjordes 2009. I jämförelse med andra kommuner av liknande storlek ligger taxan i Hässleholms kommun för närvarande lågt, vilket motiverar en höjning för att nå en likvärdig nivå. Målet är att skapa en rimlig omsättning på användningen av parkeringsplatserna, vilket underlättar för de som behöver hitta en ledig plats.
På grund av att parkeringsområdet utökas så införs boendeparkering i zon 2 för att underlätta för de boende i centrum att parkera på ett skäligt avstånd ifrån sin bostad.
Vem fattar belutet om införande av en ny parkeringstaxa?
Beslut togs av kommunfullmäktige den 25 november 2024.
Vilka är fördelarna med parkeringsavgifter?
Fördelarna är bland annat:
- Större tillgänglighet för den som besöker centrala Hässleholm.
- Bättre möjligheter för boende att hitta parkeringsplats i närheten av bostaden.
- Lugnare, attraktivare och säkrare trafikmiljö i centrum.
- Minskad tomgångskörning, avgaser, buller och söktrafik.
- Fler tillgängliga parkeringsplatser för den som ska utföra ärenden som att handla i centrala Hässleholm.
Sammantaget innebär det flera positiva effekter för miljö, näringsliv och invånare.
Hur finansieras de avgiftsbelagda parkeringarna?
Finansieringen av tillsyn, drift, underhåll och parkeringsövervakning sker huvudsakligen genom de intäkter kommunen får från parkeringsavgifterna.
Hur mycket kommer intäkterna öka med den nya parkeringstaxan?
Införandet av zon 2 samt avgiftshöjning beräknas enligt strategiskplan innebära ökade intäkter med cirka 2,1 mnkr per år.
Zoner, avgifter och betalning
Gäller parkeringsavgift överallt i stan, eller finns det alternativ till kommunens parkeringar.
Parkeringsavgifter gäller endast i Hässleholm tätort. Centrala staden har delats in i två zoner, Bara en kort promenad från centrum gäller samma regler som tidigare, det vill säga att du fortfarande kan parkera på markerade platser utan att betala p-avgift.
Varför har man delat in centrum i parkerings zoner?
Centrala Hässleholm har delats in i två zoner i syfte att prioritera besökare till centrum framför andra parkerare, som till exempel långtidsparkerare och jobbparkerare. Därför är avgiften något högre i de mest centrala delarna, medan avgiften är något lägre en bit från centrum.
Gäller betalparkering hela dygnet?
Nej. Söndagar och helgdagar är avgiftsfria. Tidsregleringen för avgift är klockan 9-18 på vardagar och klockan 9-15 på lördagar. På så sätt kan boende parkera avgiftsfritt när merparten av verksamheterna i centrum håller stängt. Boende inom ett avgränsat område får möjlighet att parkera till en reducerad taxa via så kallade boendeparkeringstillstånd.
- Avgift för allmänt upplåten parkeringsplats är 9 kronor/timme inom zon 1.
- Avgift för allmänt upplåten parkeringsplats är 6 kronor/timme inom zon 2.
- Avgift för allmänt upplåten parkeringsplats är 6 kronor/timme utanför zon 1 och 2.
- Avgift för allmänt upplåten parkering i kv Verkstaden, på den så kallade pendlarparkeringen, är 20 kronor/dygn. Avgift skall erläggas dygnet runt, måndag-söndag.
- I zon 2 erbjuds boendeparkering. För att kunna ansöka om boendeparkering ska den sökande vara folkbokförd inom zon 2 samt stå som registrerad ägare till fordonet, max 2 fordon per hushåll. Tillståndet gäller ej i Norra stations P-garage. Avgift för Boendeparkering i zon 2 är 250 kronor/månad. Boendeparkering sker enligt de gällande lokala trafikföreskrifterna som råder på platsen.
Finns det kvar några gratisparkeringar i centrala Hässleholm?
Pendlarparkering vid Viaduktrondellen, som ligger på Götagatan har 228 platser. Här parkerar du gratis alla dagar i veckan, det finns även fri parkering på kvarnbacken vid Hembyggdsparken.
Avgiftsbelagd parkering inom zon1 och zon2 gäller endast vardagar och lördagar. Söndagar och helgdagar är avgiftsfria. Utanför zon 2 finns gott om avgiftsfria parkeringsmöjligheter.
Vad gäller för den som har ett rörelsehinder?
Samma regler och avgifter gäller för den som har ett rörelsehinder som för alla andra. De parkeringar som är till för rörelsehindrade är samma som tidigare.
Drift och övervakning
Vem står för driften av parkeringarna?
Hässleholms kommun står för skötsel, drift och underhåll av parkeringarna. Däremot har betalningslösningar via app eller sms upphandlats av de privata aktörerna Easypark. De upphandlade leverantörerna ansvarar för drift och service av betalningslösningarna.
Vem övervakar att reglerna följs?
Kommunens parkeringsvakter övervakar att parkeringsreglerna följs på samtliga parkeringar på kommunägd mark. Ingen avgift utöver beslutad taxa tas ut.
Boendeparkering
Kommer jag kunna söka tillstånd för boendeparkering?
För boende inom zon 2 kommer det finnas möjlighet att ansöka om boendeparkeringstillstånd för 2 fordon per hushåll.
Möjlighet att ansöka om boendeparkeringstillstånd finns för dig som är folkbokförd på en adress inom parkeringszon 2 i Hässleholms tätort. Tillståndet kan sökas för personbil klass 1 eller motorcykel som är registrerad i ditt namn enligt Transportstyrelsens fordonsregister.
Från och med den 7e januari kommer boende ha möjlighet att ansöka/betalar för boendeparkering via en e-tjänst på kommunens hemsida. Man kommer inte behöva ha någon dekal eller biljet i fordonet utan parkeringsvakterna ser i sitt övervakningssystem om man betalat för boendeparkering eller ej.
Här kan du läsa mer om boendeparkering i zon 2
Tidsregleringen för avgift inom zon 1 och 2 är klockan 9-18 på vardagar och klockan 9-15 på lördagar. Detta gör det möjligt för boende i zon 2 att parkera avgiftsfritt när merparten av verksamheterna i centrum håller stängt.
Vad kostar boendeparkeringstillstånd?
Avgift för Boendeparkering i zon 2 är 250 kronor/månad. Boendeparkering sker enligt de gällande lokala trafikföreskrifterna som råder på platsen.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?