Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

Aktuellt om covid-19

Uppdaterad 2020-11-17 14.37.

Coronasituatione n ändras hela tiden - vi uppdaterar dagligen för att du ska kunna följa vårt arbete och aktuella rekommendationer.


Nyheter om corona


Följ oss på Facebook för fler nyheter och information

Hässleholms kommuns Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Aktuellt smittläge i omsorgen

Statistik över smittläget inom omsorgsförvaltningen.

Läs mer »

Så påverkas våra verksamheter

Coronaviruset påverkar våra verksamheter.

Läs mer »

Åtgärder inom äldreomsorg

Åtgärder inom äldreomsorgen
under pandemin.

Läs mer »

Information om förskola och skola

Information om coronaviruset till dig som vårdnadshavare

Läs mer »

För dig som vill vara extra rädd om dig

Råd till dig som är i riskgrupp och som vill vara extra försiktig.

Läs mer »

Stöd till närings- och föreningsliv

Insatser och stöd till företag och föreningar i kommunen.

Läs mer »

Myndigheters information om coronaviruset


Skärpta allmänna råd i Skåne

Från och med den 27 oktober gäller skärpta allmänna råd i Skåne. De skärpta råden införs för att minska den snabba smittspridningen som pågår i länet. Råden gäller till och med den 17 november, men kan förlängas.


 • Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika – till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats – kan alltid genomföras.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Smittskyddsläkaren i Skåne betonar att det viktigaste är att undvika idrottsträningar, matcher, cuper och tävlingar, särskilt sådana som drar deltagare från andra regioner.
 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
 • Dessutom kvarstår begränsningen på max 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
 •  


Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Stanna även hemma minst två dygn efter att du har blivit frisk. Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de är sjuka.


Så undviker du att sprida smitta

Folkhälsomyndigheten har allmänna råd för att minska smittspridningen. Råden gäller för alla. Alla i Sverige har samma ansvar att skydda sig själv och andra. Om du är i riskgrupp ska du vara extra rädd om dig.


 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.


Region Skånes självtest för coronavirus/covid-19

Gör en självskattning för att se om du behöver kontakta vården, eller om du kan stanna hemma för egenvård. Du kan också beställa självtest om du tror att du har fått covid-19.

Region Skånes självtest för coronavirus/covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Provtagning för covid-19 i Region Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Har du frågor om coronaviruset?

Ring 113 13

Om du har frågor om coronaviruset kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. Du kan ringa dygnet runt. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.


Är du sjuk?

Om du är sjuk och behöver rådgivning ringer du 1177.

Du kan också kontakta egenvårdsråden på 1177.se

Egenvårdsråd på webbplatsen 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Är du orolig?

Om du är orolig för dig själv eller någon i din närhet och behöver någon att prata med, finns det olika organisationer som du kan kontakta anonymt.

Råd och stöd på e-post, chatt eller telefonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Eftersom även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du har smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder.

UD:s webbplatslänk till annan webbplats

 

Vad gäller för resor inom Sverige? Tänk över om resan verkligen är nödvändig, alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Den som är sjuk ska inte resa alls och riskgrupper ska särskilt överväga att resa eller ta emot besök.

På serveringsställen där man kan sitta ned och äta ska det finnas rutiner för att undvika trängsel mellan människor i matköer, vid bord, bufféer och bardiskar. Exempel på serveringsställen är restauranger, barer, skolmatsalar, caféer, kiosker, uteserveringar, café i anslutning till en förbutik med mera. Du som besöker ett serveringsställe ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. När du äter ute får du därför bara äta och dricka när du sitter vid ett bord. Du kan beställa, betala och hämta mat till bordet, till exempel från en buffé, om det inte leder till köer eller trängsel. Du kan välja att beställa och hämta hem mat på de ställen som erbjuder detta.


Om du upplever att ett serveringsställe inte gör tillräckligt för att du och andra kunder ska kunna hålla avstånd och följa trängselreglerna, kan du höra av dig till kontaktcenter eller på telefonnummer 0451-26 70 00.

Skicka e-post till kontaktcenter


Livsmedelsinspektörer på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen ansvarar för tillsyner för att minska trängsel på serveringsställen. Inspektörerna informerar om reglerna i kontakten med verksamheter, genom utskick och under planerade besök. Om en verksamhet inte följer reglerna när det gäller trängsel, trots upprepad kontakt, kan livsmedelsinspektörerna från och med den 1 juli ta beslut om att stänga en verksamhet.


Folkhälsomyndighetens information till restauranger och krogarlänk till annan webbplats

På allmänna platser som exempelvis campingplatser, badplatser, köpcentrum, stormarknader, apotek och systembolag ska det finnas åtgärder för att minska trängsel. Du ska kunna hålla minst en och en halv meters avstånd till andra. Var och en har ett ansvar för att följa det och tillsammans hjälps vi åt att göra det möjligt.

 

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk och dela inte osäker information.


Fladdermöss hjälper oss att hålla avstånd

Region Skåne har tagit fram kampanjen #enkrampådistans för att hjälpa människor att hålla avstånd med omtanke. En del i kampanjen är att ge exempel på hur långt två meters avstånd är, bland annat genom fem skånska spettekakor, två rullebörar och sju falafelrullar. Hässleholms kommun har via Region Skåne fått en lokal variant. I Hässleholm håller vi avstånd med fem stycken större brunfladdermöss. Varför fladdermöss? 18 av Sveriges 19 fladdermusarter finns på Hovdala. Dessutom finns det fladdermöss i Tykarpsgrottan och på andra ställen i kommunen. Detta gör att just fladdermöss blir en fin och lite annorlunda symbol för just vår kommun.

 

Region Skånes kampanj om att hålla avståndlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Bilden föreställer fem stycken större illustrerade brunfladdermöss som ska visa hur långt avståndet två meter är.

Information in other languages

 • Information in different languages about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden's website
  The Public Health Agency of Sweden's websitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • If you have general questions about the coronavirus covid-19 you can call
  08-123 680 00, Monday-Friday at 9-12 a.m. and 1-3 p.m.
 • Information and films in different languages about covid-19 on informationsverige.se
  Informationsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Tillgänglighetsanpassad information om coronaviruset

 

Prenumerera

Sidan uppdaterades den 2020-11-17


 • Ingen giltig användare vald.
 • Ingen giltig användare vald.