Omsorgsförvaltningen

Räddningstjänsten

Kommendörsgatan

Telefon: 0451‑26 80 22, 26 80 33

SFI - utbildning i svenska för invandrare

Reception o administration

Stallmästaregatan 5 Hässleholm

Riktat stöd till dig som är barn och ungdom

Vi på socialförvaltningen kan hjälpa dig och din familj på många olika sätt. Vi kan komma hem till dig och hälsa på, ha samtal om det ni vill prata om och hjälpa till med att få saker att fungera i vardagen. Ibland kanske man hellre vill komma till oss för samtal och då är det möjligt. Det vi då erbjuder kallar vi ofta familjebehandling. I bland kan man behöva ha en bonusfamilj eller en bonusperson. Vi kallar ofta det familjehem och kontaktperson.

Hjälp hemma

Ibland kanske det känns skönt att det kommer hem någon i familjen. Någon som hjälper till genom att prata och ordna upp viktiga saker. Då kan man få hjälp av särskilda personer som är vana vid att träffa familjer som behöver hjälp på många olika sätt. Ibland kanske det räcker med att ses några gånger, och ibland träffas man under en längre tid. Man kan också ses på andra ställen än hemma om det skulle vara det bästa. Dessa personerna arbetar på socialtjänsten som behandlare.

På vilka sätt kan man ha kontakt med en bonusperson eller bonusfamilj?

Om du vill ha en bonusperson så kallar vi det kontaktperson. Den kan träffa dig regelbundet, kanske en gång i veckan, för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans. Ibland kan aktiviteterna ha ett specifikt mål, som att hitta en fritidsaktivitet du gillar, och ibland är kontaktpersonen mest ytterligare en vuxen att känna förtroende för.

Man kan få en bonusfamilj som man övernattar hos ibland, det vi kallar kontaktfamilj. Där kan man bo över någon gång eller några dagar i månaden för att man behöver det. Där kanske man lär känna nya vänner, får testa på andra saker än det man annars gör.

Ibland kan man inte bo hemma alls av olika anledningar och då kan man bo hos en bonusfamilj en kortare eller längre tid, det brukar vi kalla familjehem. En del familjehem bor en bit bort och då kan man behöva flytta och kanske byta skola och vänner.

Bonuspersoner och bonusfamiljer är helt vanliga människor och familjer som ofta vill hjälpa andra personer på olika sätt och därför har kontaktat socialtjänsten för att säga att de kan hjälpa till. De är inte personer som jobbar på socialtjänsten.

Vill du ha kontakt med en bonusperson eller bonusfamilj?

Kontakta Socialförvaltningens mottagningsenhet på telefon 0451- 26 70 50

Telefontider: Måndag till fredag, klockan 10-11.30 samt 13- 14:30

Vill du bli en bonusperson till ett barn eller ungdom?

Det krävs ingen speciell utbildning för att bli kontaktperson eller kontaktfamilj och det finns ingen särskild mall för hur en sådan ser ut. Det viktiga är att det finns tid och ork hos dig eller i din familj för att ta stötta ett barn.

Uppdragen ser olika ut utifrån att barn/ungdomar har olika behov och omfattningen av ett uppdrag kan vara allt från en träff i veckan för aktivitet till upprepade träffar, telefonkontakt och deltagande på möten. Som kontaktfamilj är det vanligaste att barnet kommer till er familj en eller två helger per månad.

Vi försöker matcha ihop kontaktpersonens och kontaktfamiljers resurser med barnet eller ungdomens behov. För att veta vem du passar med görs en utredning gällande dig och din situation.

Hur blir jag en resurs för ett barn eller ungdom?

I familjehemsenheten jobbar familjehemssekreterare med rekrytering och handledning av familjehem, kontaktpersoner och kontaktfamiljer.

Du kan göra en intresseanmälan via vår e-tjänst: Intresseanmälan familjehem mm.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du inte har BankID kan du fylla i en intresseanmälan PDF (pdf, 137 kB) (pdf, 1 MB)för utskrift och få mer information om att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson.

Du kan även kontakta kommunens kontaktcenter så hjälper de dig vidare till en handläggare som jobbar med utredning av kontaktpersoner och kontaktfamiljer