Kontakta kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Larminstallatörer
Silvia Moutalib
Chermin Hadjihalil
Telefon: 0451-26 88 07

Biståndshandläggare

Telefon: 0451- 26 70 00

Trygghetslarm och trygghetskamera

Om du behöver stöd för att känna dig trygg hemma kan du ansöka om att få ett trygghetslarm eller en trygghetskamera.

Trygghetslarm

Du som har behov av att snabbt kunna tillkalla hjälp i hemmet kan ansöka om att få ett trygghetslarm. Larmet gör det möjligt för dig att snabbt kunna komma i kontakt med larmcentralen, eller med kommunens hemtjänstpersonal. Det skapar en trygghet för dig, eftersom du kan få hjälp när du behöver det.


Trygghetskamera

Att ha tillsyn via trygghetskamera innebär att du får tillsyn nattetid med hjälp av en kamera, som startar på en tid som du själv har valt. En trygghetskamera är ett komplement till ett personligt besök och innebär att hemtjänstpersonalen exempelvis inte behöver komma hem och väcka riskera att väcka dig mitt i natten. Tillsyn via trygghetskamera kan vara ett bra alternativ för dig som:

  • är lättväckt
  • inte vill ha personliga besök
  • känner dig obekväm med att ha främmande människor i ditt hem.


Så ansöker du

Om du är 75 år eller äldre, så har du alltid rätt att få ett trygghetslarm. Du kan lätt ansöka om att få ett trygghetslarm via vår e-tjänst.

Ansök om trygghetslam via e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Om du behöver med hjälp än ett trygghetslarm eller en trygghetskamera, så kan du tala med din biståndshandläggare. Dem kommer du i kontakt med via kommunens kontaktcenter på telefonnummer: 0451-26 70 00.


Vanliga frågor

När du blir beviljad ett trygghetslarm av en biståndshandläggare kontaktas du av en larminstallatör från kommunen. Tillsammans bestämmer ni datum och tid för installationen. Installatören monterar också ett digitalt, nyckelfritt lås på insidan av din ytterdörr. Det nyckelfria låset kan öppnas av personalen från hemtjänsten med hjälp av den mobil som de använder i arbetet.

Nej, trygghetslarmet fungerar bara i din bostad. Sladden till trygghetslarmet får inte kopplas ut ur eluttaget.

Ja, larmknappen är vattentät och går att bära både när du duschar och när du diskar.

Vi vill helst att du testar att ditt trygghetslarm fungerar genom att provlarma minst en gång per månad. Använd alltid larmklockan när du provlarmar. Meddela sedan larmcentralen att du bara provlarmar när de besvarar ditt larm.

Om du blir beviljad att ha nattlig tillsyn via en trygghetskamera, så kommer någon av våra larminstallatörer att kontakta dig för att boka ett hembesök. Installatören kommer sedan hem till dig och monterar upp kameran samt testar att den fungerar och ställer in de klockslag då du vill att tillsynen via kameran ska ske.

Med tillsyn via trygghetskamera bestämmer du själv när på natten som du vill att tillsynen ska ske. Personalen genomför tillsynen via en mörkerseende kamera, som är kopplad till en surfplatta. Detta gör att de inte behöver komma hem till dig när du sover.

 

Trygghetskameran monteras hemma hos dig och den är endast aktiv vid de tillfällen som personalen gör tillsynen. Vid alla andra tider är trygghetskameran avstängd och inget ljud-, bild- eller filmmaterial från tillsynen spelas in eller sparas.

Ditt trygghetslarm betalar du som en fast månadskostnad från och med den månad då larmet installeras hemma hos dig. Om du inte längre vill ha ditt trygghetslarm så behöver du inte betala någon avgift den månaden som larmet plockas bort.

 

I samband med att ditt larm installeras betalar du också en installationsavgift. När du larmar och får hjälp av hemtjänstpersonalen så betalar du hemtjänstavgift för den tid som personalen är i ditt hem. Om du har någon mer i ditt hushåll som behöver en larmklocka, så kan du betala för att få en extra larmklocka.

 

Du som har en så kallad trygghetsuppringning betalar detta via en fast månadskostnad, med start samma månad som insatsen påbörjas. Inte heller här behöver du betala något den månad då insatsen upphör. 


Läs mer om avgifter för trygghetslarm och kamera i Hässleholms kommun. Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades