Kontakta kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00


Hemtjänst

För de flesta är det en trygghet att kunna bo kvar hemma. Att kunna få hjälp av hemtjänsten ger dig möjlighet att kunna bo kvar hemma, även när du behöver stöd och hjälp.

Få hjälp hemma

Av hemtjänsten kan du få hjälp med dagliga sysslor, så som att sköta din personliga hygien, att ordna måltider, städning, tvätt och inköp. Är du sjuk och i behov av vård så kan hemtjänsten även hjälpa dig med detta i ditt hem.

Detta kan du få hjälp med:

  • Städning
  • Tvätt
  • Handla
  • Duscha
  • Klä av och på dig
  • Leverans av matlåda
  • Trygghetslarm

Så här ansöker du

Du ansöker till en biståndshandläggare som ser över dina behov och bedömer vilken hjälp och vilket stöd du kan få. Du kommer i kontakt med en biståndshandläggare via kommunens Kontaktcenter.

Vanliga frågor

Den avgift som du betalar för att få hjälp från hemtjänsten eller hemsjukvården baseras på vad du har i inkomst och på din boendekostnad. Mer information kan du få genom att kontakta någon avgiftshandläggare via kommunens växel på: 0451-26 70 00.


Avgifter för hemtjänst Öppnas i nytt fönster.

​Bostadstillägg kan du söka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Om du är upp till 65 år ansöker du om detta hos Försäkringskassan. Om du är över 65 år ansöker du hos Pensionsmyndigheten.


Bostadstillägg på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats.
Bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Du kan få hjälp med att göra i ordning enklare måltider eller med att värma färdigmat. Du kan också få en matlåda levererad hem till dig från något av kommunens kök. Även detta ansöker du i så fall om hos kommunens biståndshandläggare. Du betalar då per portion samt en avgift för att maten körs ut till dig.


Matsedel för dig som har matleverans vid hemtjänsten Länk till annan webbplats.

Om du har ett trygghetslarm kan du kalla på hjälp vid behov. Det är en trygghet om du skulle ramla, eller plötsligt börja må dåligt. Trygghetslarm går att få som både armband och halsband. När du har ett trygghetslarm kan du få kontakt med larmcentralen genom att trycka på ditt larm, vilket du kan göra dygnet runt. Larmpersonalen meddelar då hemtjänstpersonalen att du behöver hjälp och inom kort är någon hos dig.


Trygghetslarm Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades