Testbild

Text & bild Helen Clargården

Mitt i centrum, alldeles invid stationen, affärer, restauranger och torghandeln, ligger några av våra verksamheter - bland annat här på Frykholmsgatan där den passerar Stortorget. Gatan är uppkallad efter Nils Fredrik Frykholm som var ingenjör vid Statens järnvägsbyggnader och chef för linjen Nässjö - Hässleholm.

Järnvägen, genom södra stambanan, var det som gjorde att Hässleholm växte fram med början på 1860-talet. Samhället som blev en viktig järnvägsknut, fick stadsprivilegier 1914. Dagens Hässleholms kommun bildades 1974 genom en sammanslagning av flera mindre kommuner.

 

Mitt namn är Holm. Hässleholm.

 

Störst? Definitivt.

Vackrast? Helt klart en bedårande skönhet.

Bäst? Vi jobbar på det.

Välkommen på en mini-rundresa i vackra Hässleholm. Inget flum. Bara hårda fakta.


Väl skyddad och mellan de stora åsarna, ligger Skånes till ytan största kommun. En dold pärla, sett till hur uppmärksammad den vackra naturen är. Vill du ha hänförande naturupplevelser finns det mesta här - från milslånga vindlande vandringsleder, till historiskt spännande grottor och klara vackra sjöar.

 

Vill du känna historiens vingslag, kan vi bidra med Sveriges äldsta boplats - 14 000 år gammal, krigsplatser och minnesmärken över slagen mellan danskar, snapphanar och svenskar, samt slottet Hovdala, slående vackert placerat vid Finjasjön.

 

Känner du att kultur äldre än tio år, är för gammal, så ger vi dig en levande musikscen med Torsjö live, eller en författarafton med Augustvinnaren, en jazzkväll, Music Camp på Markan eller en filmafton med Hässleholms Filmstudio. Bland annat. Utbudet är stort.

 

Vill du kombinera då och nu, är medeltidsdagarna på Hovdala helt rätt för dig. I flera år har Sveriges riddare samlats här för att göra upp i en Rikstornering.

 

Och på tal om hästar, så vill vi passa på att skryta med Tullstorp, en av landets främsta dressyranläggningar.

 

Vill du hellre känna andra hästkrafter och ha asfalt under fötterna, så besök vårt nyrenoverade centrum som bland annat Power Meet gör. Gå på pub, ät gott, eller shoppa. Eller kanske bara umgås med hässleholmarna. Vi är vänliga här, om än lite svårflörtade emellanåt inför vår egen kommuns fördelar. Men vi jobbar på det också.

 

Näringslivet trivs hos oss, och vi kan stoltsera med företag som Bergendahls Food, Finja Betong, Eolus Vind, Ballingslöv, Backer Bhv, Emmaljunga Barnvagnsfabrik, Bombardier, Hilding Anders Sweden, Stoby Måleri, Göinge Bil med flera.

 

Sport då? Ja vi sportar. Så klart.

 

Notera att vi inte nämnt järnvägen en enda gång. För du vet ju redan att vi är en järnvägsknut med pendling åt alla möjliga håll. Cirka 13 000 personer pendlar från och till Hässleholm varje dag. Välkommen du också. Stanna gärna.

 

 

 

Medeltidsdagar Hovdala

Text & bild Helen Clargården

Hovdala slott har en månghundraårig historia, som i mångt och mycket handlar om konflikter. Den gamla borgen från medeltiden, flyttades för att den skulle kunna försvaras bättre. Det nuvarande läget har slottet haft sedan 1500-talet. Än idag finns synbara spår kvar på byggnaderna efter de många striderna som stått här, Kalmarkriget och Skånska kriget bland annat. Slottet brändes delvis ner i slutet av 1600-talet av danskar/snapphanar, men byggdes senare upp av ägaren Jens Mikkelsen, adlad Ehrenborg.

Familjen Ehrenborg bodde på slottet i nio generationer, fram till 1980-talet. Den svenska staten hade tidigare exproprierat fastigheten i samband med att militärregementen flyttades till Hässleholm. Slottets marker var militära övningsfält fram tills dess att både P2 och T4 lagts ner. Sista skjutövningen gjordes 2004. Hovdala är statligt byggnadsminne.

 

 

 

Torghandel

Text & bild Helen Clargården

Delar av centrala Hässleholm är nyrenoverat med bland annat mönsterlagd natursten, nyplanterade träd, utökade gång- och cykelstråk och större plats för uteserveringar samt mötes och handelsaktiviteter. Torghandeln finns på och runt Stortorget flera dagar i veckan. Även i våra andra orter, som Bjärnum, Sösdala, Tyringe och Vinslöv erbjuds torghandel.

 

 

 

Kvarn Vittsjö

Text & bild Helen Clargården

Så hamnade vi i Vittsjö; det går inte att lämna vår kommun utan att ha varit i vackra Vittsjö. Sjöarna, bokskogarna, kullarna, vandringslederna, de fina husen.... 10 poäng för skönhetsupplevelser!

Ta dig till kvarnen här ovan, här är så vackert. På varsin sida Vieån, och i varsin församling, ligger Gundrastorps mjölkvarn och Ekholmens vattensågverk. Båda varsamt förvaltade sedan dammverket stängdes 1958.

I minst 400 år har vattenkraften tagits tillvara här, och du kan se dammluckor, kanaler, forsar och fördämningar.

Här vid Vieåns dalgång ligger också Ubbalts naturreservat, med vandringleder som tar dig bland annat runt hela Vittsjön.

 

 

 

Slaget vid Vittsjö

Text & bild Helen Clargården

Hässleholm, snapphanar, danskar och svenskar. Det är i våra omgivningar som många av slagen mellan brodersfolken har stått. Ett av de största och blodigaste var slaget vid Vittsjö 1612.

 

Gustav II Adolf hade varit i Skåne och härjat, som hämnd för danskarnas tidigare framfart i Småland. På väg hem från skövlingarna - då kungen och hans män bland annat hade bränt ner Vä - övernattade de i Vittsjö, vilket då låg endast en mil från den svenska gränsen.

Vad svenskarna inte visste var att danskarna hade grupperat sig, förföljt kungen och på morgonen slog de till mot de svenska styrkorna.

 

Drygt 300 man fick sätta livet till och kungen flydde norrut till häst. Han försökte ta sig över isen på Dragsån, men isen brast och kung och häst föll i det kalla, strömma vattnet. Kungen räddades av ryttaren Thomas Larsson, och kunde sedan fly vidare till säkerheten i Markaryd.

På 300-årsdagen efter slaget restes en fem ton tung minnessten.

 

När man 1959 skulle gräva för avloppsledningar på platsen, hittade man krigargraven, och minnesmärket kompletterades med ytterligare en sten, som hedrar de stupade soldaterna.

 

 

 

 

Almaåns mynning i Finjasjön

Text & bild Helen Clargården

Här börjar Almaån, vid Finjasjöns norra strand. Efter fyra mils slingrande genom landskapet, rinner den ut i Helge å vid Kristianstad. Ån är listad som nationellt särskilt värdefull och rymmer flera rödlistade/hotade arter, till exempel flodpärlmussla, ål, havsvandrande öring och flodnejonöga.

 

 

 

Rikstornering Hovdala

Text & bild Helen Clargården

Sir Wilhelm Erövraren från Arboga Raedarius, tar sikte på på sin motståndare i den här klassiska grenen, Man mot Man. En gång om året gör Sveriges riddare upp om SM-titeln i en Rikstornering. Hovdala slott har huserat evenemanget flera år i rad. Torneringen och medeltidsdagarna med sin marknad drar alltid många besökare.

 

 

 

Hovdala slott

Text & bild Helen Clargården

Hovdala slott med dess vackra marker drivs av kommunen. Naturområdet bjuder på fantastiska omgivningar med vattenfall, vandringsleder, dammar, raviner och välbevarad trolsk bokskog. Här samsas historia, kultur, sällsynta växter och djurarter. Slottet och dess verksamheter inklusive restaurang, trädgården, och markerna är öppna för besökare.

Besök rekommenderas å det varmaste.

 

 

 

Första Avenyen

Text & bild Helen Clargården

Första Avenyen, mitt i stan med uteserveringar på sommaren, renoverades sommaren 2017 tillbaks till ursprungsidealet. Hässleholms stad är byggt enligt den tidens ideal för stadsplanering - med trädkantade promenadavenyer och korsande gator i ett rutnät.

Sven-Ingvar Johanssons staty Väktarna, som föreställer ett gepardpar, håller uppsyn över sitt revir på Första Avenyen.

 

 

 

Konstverk staty

Text & bild Helen Clargården

Gör så här: Ladda ner SkulpturguidenPDF (pdf, 924 kB), där vår offentliga konst finns samlad, och ge dig ut på vandring. Det är värt det.

 

Du kommer se verk av bland andra Kajsa Mattas, Axel Olsson, Peter Tillberg, Walter Bengtsson, Lena Cronqvist och som här - Minako Masui. Den svarta betongskulpturen ovan är en av två stycken som står på Vattugatan, konstverket heter Vindens portar, är tillverkad med handgjorda träformar, och är gjuten i Kristianstad.

 

När du ändå är på Vattugatan - som en gång var en å där stadsborna fångade kräftor - så höj blicken! Hela gatumiljön, inklusive husfasader, markmaterial och gatubelysning, är formgiven av Per Andersson. God tur!

 

 

 

Hästveda marknad

Text & bild Helen Clargården

Vi har ju vår stora sommarmarknad också - Hästveda marknad. Med över 1 000 marknadsstånd och ofta över 100 000 besökare, är detta ett evenemang som kräver en tajt organisation. Traditionellt så arrangeras den stora familjemarknaden av de lokala föreningarna, bland andra Hästveda IF, Hästveda Brottarklubb, Gymnastikföreningen, Brottarklubben, Folkraceklubben och Pistolskytteklubben.

 

Så besök marknaden och stöd det lokala föreningslivet!

 

 

 

Bonneville Hässleholm

Text & bild Helen Clargården

Hej då! Kom snart tillbaka - kanske på Power Meet Hässleholm, som alltid kör cruising i centrum en av dagarna.

 

Här vinkar vi hej då med hjälp av Pernilla Nordqvist från Hästveda och hennes fina nyrenoverade Pontiac Bonneville.

 

Vi ses!